De Toerist …

U kent hem wel.. de toerist. Schuchter en met enige twijfeling loopt hij de receptie van de camping binnen. Kijkt om zich heen en zoekt naarstig naar aanknopingspunten die hem vertellen of hij zich ook in het Nederlands kan uitdrukken. De moedeloze blik op het vermoeide witte gezicht met “ray ban “ bril (ja die.. met klein stukje Ivoor boven de neus sectie tegen .. “het naar beneden lopende zweet van de keihard werkende doodsbenauwde F16 piloot” die vechtende voor lief, volk en vaderland de Russen probeert te overwinnen terwijl hij met links Great Balls of Fire in C mineur speelt op een pianola!) uit de tijd dat Tom Cruise nog wel indruk op de jeugd maakte verteld genoeg.
Langzaam schuift de toerist naar voren, achteloos wat franse folders pakkend die hij semi intellectueel en om zich heen kijkende door bladert. Je ziet hem staan, wit t-shirt zonder mouwen, wit lijf met 1 gebruinde arm van uit het raam kijken. Het laatste stukje van de reis langzaam rijden met het raam open, radio wat harder (met snoeiharde Franse Rap van François le Grande op de lokale radio) en armpje uit het raam.. hopende op wat aandacht van de enorme hoeveelheden bakvissen die in weinig verhullende gebruinde lichamen richting strand, zwembad of ander zorgeloos vertier lopen.
Een kaki korte broek met een hoeveelheid aan zakken waar McGyver serieus jaloers op zou zijn en daar minimaal een vliegtuig met bubbelbad aan onderdelen in zou hebben..
Witte, ietwat harige benen gevolgd door witte sportsokken die opgetrokken zijn tot in de kruis streek… het gehele ensemble afgemaakt met mooie witte gympies of open sandalen… want die lopen zo lekker… (ik heb me kunnen beheersen en de open Croc drager buiten beschouwing gelaten..!)

Je ziet hem kijken.. nog 1 iemand voor hem aan de balie.. * zucht *

Achter hem 1,87 kind die vanuit de Renault Megane Scenic (Rood bouwjaar ’95) voor de 38ste keer roepen dat “het eerste dat ze gaan doen is lekker het zwembad in duiken” … geflankeerd door zijn vrouw die zat en compleet vermoeid half weggezakt achter het warme raam zich zit te verheugen op 2 weken hetzelfde als thuis.. maar dan in Frankrijk… en zonder vaatwasser… en wasmachine… en bloedverziekende hitte….

“Goedendag” zegt de man.. “spreekt u Nederlands?” … de vriendelijke maar inmiddels gaar gelulde dame achter de balie reageert en zegt “non monsieur je parle Francais, English est Deutsch”..
In zijn beste Engels vraagt de man of hij kan inchecken.. “hello, wie aar de familie Jansen from the nederlands end wie wont toe sjek in…” … De vrouw achter de balie, gepokt en gemazeld, weet inmiddels de streekdialecten wel te herkennen en spreekt in vloeiend Engels de man aan en heet hem en zijn familie welkom.
Het “insjekken” verloopt redelijk vlekkeloos en een minuut of tien, 21 keer “ik ga als eerste zwemmen” en 7 boze en verveelde blikken uit de Renault Megane Scenic (Rood bouwjaar ’95) die precies fout genoeg voor de slagboom staat dat iedereen er eigenlijk net niet omheen kan …

De man mompelt nog wat en loopt gewapend met een Nokia 6310 (zilver) links op de heup langzaam naar de auto.. In de auto zie je het gebeuren.. de vrouw vraagt wat aan de man.. “heb je nog gevraagd of we…. “ de man reageert en zegt iets van “nee ze begrepen me niet.. enzo.. “ wat (zo weten alle mannen) de perfecte smoes is om te verhullen dat je gewoon al weer vergeten bent te vragen wat je moest vragen. Het is schijnbaar cruciale informatie want de vrouw werpt een blik waar de gemiddelde weldenkende middelbare man direct een hurkende kruisbeschermende houding van aanneemt en stuurt wat onaardige verwensingen zijn kant op.

De man terecht vermoeid van de lange reis, want geloof me.. 1400 km in een Renault Megane Scenic Rood bouwjaar ’95 met 1,87 kind op de achterbank zonder “in car entertainment system” zonder airco op zwarte zaterdag over de route soleil… dat is een respectvolle onderneming waar de gemiddelde poolreiziger die slechts gewapend met een scherp bot, gaffer tape en een oud zeil nog een puntje aan kan zuigen!
De man reageert als door een wesp gestoken en verliest elk laatste stukje zelfrespect…

Al ruziënde en fors gebarende rijden ze de camping op… op weg naar 2 weken als thuis… maar dan in Frankrijk… en zonder vaatwasser…

Al kijkende vraag ik mij af of ik inmiddels ook ben als die toerist… maar dan zonder Renault Megane Scenic (Rood Bouwjaar ’95)

Menno

6 thoughts on “De Toerist …

 1. Zo te horen (lezen eigenlijk) mis je nederland nog lang niet. Probeer nog zo veel mogelijk te beleven/ervaren, want je moet er weer een tijdje mee toe.

  Marianne

 2. Wat een heerlijk blog en zo herkenbaar. Zoals je het schrijft zie je het schouwspel gewoon voor je ogen zich voltrekken hihihih. Top gedaan, keep up the good work!!

  Vincent

 3. Haha ik doe een bod op die rode scenic uit ’95 maar dan moet er geen sterretje in de vooruit zitten. #carglass
  Jammer dat de blog ophield want zoals Reinout Oerlemans al zei tegen mij, deze blog is niet te filmen.#douwe#egberts

  Veel plezier nog McGyver.

 4. Hallo Menno,
  Wat vreselijk herkenbaar allemaal. Ik kan er ook zo van genieten om te observeren! Natuurlijk gast het bij ons heel anders..
  Hoe is het toch mogelijk dat hele volksstammen op dezelfde manier te werk gaan. Heel bijzonder. Zou het genetisch bepaald zijn?
  Vrouw stuurt man vooruit (omdat ze zelf niet durft) en gaat vervolgens over tot vragenvuur. Arme man: hij kan het nooit goed doen.
  Oproep aan alle vrouwen: laat het los! Ga niet zitten zeuren. En als je het beter weet; doe het dan zelf!
  Prettige vakantie!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.