Ik weiger, jij weigert.. weiger lekker elders..

Wat een gedoe, Nederland op zijn aller smalst. Ooit hebben wij als samenleving besloten dat het huwen van mensen van gelijke sekse mag. Ja dat is een mooie verwoording voor wat homohuwelijk genoemd wordt. Samen vinden we dat ok.. althans de democratische meerderheid vind dat, maar er zijn altijd mensen die dat niet vinden. Op zich helemaal niet erg want dat is het recht van een ieder.. het er niet mee eens zijn.

Maar dan komen ze.. de ambtenaren die er moeite mee hebben om een huwelijk van gelijke sekse (jajaja HOMOHUWELIJK) te voltrekken. Soms vanwege ethische bezwaren of omdat hun geloof dat eigenlijk niet toe staat. Allemaal super en gaaf enzo en ook dat recht hebben ze.. ze hoeven het er niet mee eens te zijn. Wat doet deze groep, ze weigeren.. Β … … als in “we doen het lekker niet lekker puh” … nou ja dat kan.. en de mensen die willen huwen zijn verplicht een andere ambtenaar te vinden die het wel wil doen.

Omdat we in Nederland altijd zo lekker tolerant zijn (denken we) is er per direct een naam voor dergelijke ambtenaren te weten de “weigerambtenaar” en een nieuw fenomeen is geboren.

Wat ze voor het gemak vergeten is dat ze n dienst zijn van de Nederlandse staat en dat deze via een democratisch proces heeft besloten dat ze het homohuwelijk toestaan en dat de ambtenaar ooit afgesproken heeft met zijn werkgever dat hij/zij de werkzaamheden zal uitvoeren.. Schijnbaar hoeven ze dat dus niet en kunnen ze weigeren tot ze een ons wegen en gewoon doorgaan met hun werk.

Ik was er eerst heel boos over maar bedacht me later dat ik eigenlijk heel blij moest zijn. Het opent namelijk een enorme schat aan mogelijkheden. Stel je voor.. we hebben bij wet afgesproken dat we belasting betalen over de inkomsten die we hebben. Nou ben ik voornemens te weigeren om de belastingen te betalen omdat mijn geloof het niet toestaat dat ik belasting betaal. Ik ben dus vanaf nu een “weigerbelastingbetaler”

Opvolgend stop ik ook met het betalen van welke boete dan ook omdat ik vind dat mijn geloofsovertuiging en ethische achtergrond het niet toestaat boetes te betalen. Ik ben dus ook een “weigerboetebetaler”

En vanaf vandaag stop ik ook met het rechts rijden in een auto.. wat een onzin.. mijn levensovertuiging zegt me dat links rijden beter is ondanks dat we dat wettelijk hebben vastgelegd.. Ik ben nu dus ook een “weigerechtsrijderbestuurder”

Dus trek die motie van vandaag maar in en laat de ambtenaren maar weigeren .. dan kan ik dat ook tenminste!

En ik weiger aan te geven waarom ik weiger te weigeren als ik weigeren moet en ben dus ook een “weigerweigerweigeraar”

 

9 thoughts on “Ik weiger, jij weigert.. weiger lekker elders..

 1. ik ben eht eens niet met je eens lap (:
  we zijn zo tolerant om homos te laten trouwen, best, maar waarom zijn we dna niet zo tolerant om ambtenaren toe te staan een homohuwelijk niet te willen voltrekken? Sommige religies willen dat nu eenmaal niet, plus ik zou als ik homo was, sws niet getrouwd willen worden door iemand die dat helemaal niet wil, en bv gerformeerde mensen willen juist weer wel door zo’n ambtenaar getrouwd, voor elk wat wils, van mij mogen ze allemaal naast elkaar bestaan:)

  • Ik heb ook geen probleem met weigeren alleen heb ik een probleem met mensen die werken voor de wetgevers die weigeren. De wereld zou ontploffen als een politie agent zou weigeren een boete uit te schrijven aan een man met groene ogen omdat zijn geloof dat zou verbieden. Er is niemand die de ambtenaar een pistool voor het hoofd houd en zegt dat ze dat werk moeten dien ergo ze hebben de keuze. Kies dan gewoon voor een andere baan en laat het over aan hen die geen bezwaar hebben.. zeker als werknemer van Nederland πŸ™‚

 2. ik had al naar je gereageerd, maar trek die lijn nog even door.. Mauro, mag er ook een ambtenaar weigeren om ‘wet’ uit te voeren, mag een ambtenaar, omdat hij of zij nl INTEGER belooft zijn of haar werk te doen weigeren om alleenstaande minderjarige asielzoekers ofwel KINDEREN terug te sturen naar waar ze niet (meer) gewenst waren ? Ik hoorde vrij recent een heel genuanceerde reactie van een homo-rechtenactivist die zei: Overal in NL kunnen mensen van gelijk geslacht met elkaar trouwen, OVERAL, laten we ons in hemelsnaam druk maken om bv mensen die worden weggepest, dan die paar weigeraars in de Biblebelt.. ‘ en even voor de goede orde, ik snap niet waarom het recht op gewetensbezwaren voor ons allemaal geldt, maar dat je daar geen beroep op MAG doen als je in overheidsdienst ben..

  Maar.. Weiger lekker verder.. πŸ˜•

  • Ik zeg ook niet dat ze niet mogen weigeren ik zeg dat ze zo eerlijk moeten zijn dan een andere job te zoeken. Als je het niet eens bent met wat wettelijk is vastgelegd dan moet je dat democratisch veranderen of een andere baan zoeken waar je dat probleem niet hebt πŸ™‚ Ik schreef hierboven al dat een politie agent ook niet op basis van willekeur of afkomst of geloofsovertuiging mag optreden omdat die keuze niet bij hen ligt. Ze voeren uit wat “wij” met zijn allen bedacht hebben πŸ™‚ Dus ja weigeren mag maar dan elders …

    • Nee je kent me een beetje zo makkelijk maak ik me er niet van af πŸ˜‰ Ik vind oprecht dat iemand bezwaren mag hebben tegen werkzaamheden maar als deze onderdeel zijn van je baan dan heb je weinig andere keus dan of te overleggen met je werkgever of je dat niet hoeft te doen (en feitelijk discrimineer je dan) of je bent niet geschikt voor de baan… dat is een realiteit. Heb wel begrip voor mensen die het niet willen doen.. natuurlijk heb ik dat alleen tussen begrip en toestaan zit een gapend gat. Als iedereen zaken gaat weigeren omdat het op de een of andere manier niet aansluit bij geloof of overtuiging dan krijgen we natuurlijk rare situaties.

     Dus we zijn het best wel eens alleen vind ik dat het niet zo maar kan en jij wel πŸ™‚ en gelukkig mogen we dat in ons mooie smalle landje πŸ™‚ Respecteer je er niet minder op hoor πŸ™‚

 3. weigeren? weigeraars… In mijn ogen zijn het NeeDenkers ipv Meedenkers. Aan alles is een mouw te passen. Dit kan in kleine dingen zitten. Je hoeft niet direct van baan te ruilen of wisselen. Je kunt, zeker in dit geval, vooraf inschatten wat de risico’s zijn. Bekijk die risico’s en werk er aan om deze te vermijden. dus niet achter af gaan staan janken met zijn allen, gewoon vooraf goed bekijken wat er speelt. Kun je of wil je of mag je dit niet, begin er dan niet aan. Je zou in het geval van de Haagse Weigerambternaar (mooi Wordfeud woord ;)) bijna denken dat het voor op gezet is om de boel te provoceren. Als jouw overtuigingen niet toestaan om iets te doen wat aan de functie hangt, doe het dan ook niet. Bezint! Eer gij begint is al een heel oud gezegde…

  Zo, en nu weer verder met leuke dingen ja?!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.