Mijn dingetjes…

Nou wil ik vooraf heel duidelijk maken dat ik geen econoom ben of anderszins geschikt dan wel capabel ben om een oordeel te vellen over wat de, overduidelijk, betere bestudeerden beslissen over mijn hoofd. Wat ik wel kan is mijn mening en visie geven over een dergelijk onderwerp.

Grote koppen in de krant “Overdrachtsbelasting gaat naar 2%” vandaag. Het nieuws is er vol mee en van vandaag. Het klinkt ook heel mooi. Het blijft een beetje twijfelachtige belasting in de eerste plaats want eigenlijk is het domweg innen van geld voor niets. Ik verkoop mijn huis aan jou geef je 10 euro en dan zegt de belasting “he he vriend.. 6% is van mij…” en ik denk dan.. “eeuuhh hoezo?” maar goed zo is het nou eenmaal. Belastingen zijn nodig om de talloze goede projecten zoals wisselstroken, tolpoorten en zomer reces te betalen (en ja ik chargeer!) Maar goed de overdrachtsbelasting gaat naar beneden althans men is voornemens dit te doen. Het is een tijdelijke maatregel want stel je voor dat we ons committeren aan afspraken die van langere termijn zijn!

Naar beneden dus.. van 6 naar 2%. Wat ze heel stilletjes niet direct er bij vertellen is hoe ze deze verlaging gaan financieren. Immers er komt in ene 4% minder overdrachtsbelasting binnen. Ik heb geen idee over hoeveel geld het gaat maar weet wel dat er ergens 18 miljard bezuinigd moet worden en daar zat deze maatregel nog niet bij. Ach een paar miljoen meer of minder 🙂 Dus hoe gaan ze dat gat opvangen? Er is geen potje beschikbaar en derhalve is de enige manier een nieuwe belasting in te voeren of een huidige belasting uit te breiden. Als ze slim zijn verdelen ze dat over het collectief van Nederland omdat dan per saldo de pijn minder is en gedeelde smart is halve smart enzo..

Maar wat is de reden van de verlaging? De huizenmarkt zit vast, vaster dan een motor met zijspan in de file bij Vianen zoals van Kooten en de Bie dat zo mooi konden zeggen. De verlaging heeft het beoogde effect dat de huizen wel verkocht gaan worden. Op zich een logische gedachte toch?

4% … De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt zo ergens rond de 230.000 euro. Concreet houd dat dus in dat deze maatregel er voor zorgt dat een huis kopen je in plaats van 13.800 nu slechts 4600 kost ongeveer geef of neem een paar euro.. (zoals ik al zei ik been geen econoom en moet dit met de rekenmachine uitrekenen 😉 ) … dus het kost ongeveer 9200 euro minder…

Nou vraag ik u als lezer.. zal de bank mij nu wel toestaan de hypotheek te krijgen die ik nodig denk te hebben? Ik bedoel die 9200 euro is een aanzienlijk bedrag en er gaan dagen voorbij dat ik het niet in mijn zak heb maar ik geloof niet dat het gat tussen koop en verkoop geslecht gaat worden met “slechts” dit bedrag. Nee ik denk eerder dat de verkoper zijn huis voor 240.000 euro gaat verkopen omdat die 4% er niet bij hoeft.

De huizen zijn gewoon te duur zo simpel is het. Alles kon en iedereen kon een hypotheek krijgen. Leningen op de overwaarde van je huis, aflossingsvrij en god weet wat voor exotische vormen van hypotheken deze boeven iedereen hebben aangesmeerd. En nu zitten wij met zijn allen met de problemen. Nou ja.. wij.. ik niet direct want noem het ouderwets maar mijn hypotheekje is niet zo hoog en zeker niet aflossingsvrij..

“Nee hoor het huis kost u bruto 1000 euro in de maand maar dankzij de hypotheekrente aftrek kunt u best een huis kopen dat 1300 euro bruto kost want de rente kunt u maandelijks terug krijgen!” Ik hoor het hem nog zo zeggen.. De huizen zijn te duur en daarmee basta. Gesubsidieerd door het rijk met aftrek van rente hebben we met zijn alle te lang op te grote voet geleefd. Het probleem is alleen dat je dit niet zomaar even oplost. Want iedereen met de hypotheek shit laten zitten kan ook niet…

Het is een heel complex probleem waar we de komende jaren nog veel van gaan horen en zeker nog veel last van zullen hebben. Beetje jammer dat ik en met mij vele andere huurders en verstandige kopers nu de rekening moeten betalen voor een probleem dat eigenlijk voortgekomen is uit misbruik van rechten die wij hebben in ons mooie polderlandje..

Ach… ooit zullen we er wel weer uitkomen en als alles weer lekker loopt en de salarissen en inkomsten weer top zijn (hoog conjunctuur in jargon) dan vergeten we alles weer en stappen we weer terug in onze oude gewoonten… uiteindelijk zijn we allemaal ook maar gewoon mensen 🙂

One Response to Overdrachtsbelasting, een sigaar uit eigen doos?

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share if you care
Archieven
Baklap2’s tweets


Copyright © 2012. All Rights Reserved.