Waar maar hard!

Geen blog over Alzheimer deze keer maar een stukje over iets wat ik hoorde gisteren. Zat in de auto en luisterde naar BNR. Er was en programma over economie in het algemeen en beschouwingen over economieën wereldwijd. Vanzelfsprekend kwam Japan ter sprake.

Het gesprek ging over de ramp die zich daar had afgespeeld en kreeg in ene een bijzondere wending.  De econoom in de studio vertelde dat de ramp in Japan eigenlijk helemaal niet zo slecht was. Economisch gezien gaat het Japan al een tijdje niet zo goed. Er waren diverse stimulans maatregelen om de economie uit het “slop” te trekken maar heel erg succesvol was dat allemaal niet. Deze mijnheer zag de aardbeving en tsunamie als een kans voor Japan. Zijn visie was dat er heel veel opnieuw gebouwd moest worden, heel veel mensen nieuwe auto’s en spullen moesten kopen. Dit alles zou bijdragen tot een betere economie voor Japan.

Natuurlijk is dat ook wel zo maar jemig als je het zo koud en kil hoort op de radio dan doet dat wel wat. Honderden mensen hebben de ramp niet overleefd ondanks dat Japan een welvarend land is met goede communicatie middelen en waarschuwingssystemen … ondanks al dat toch vele honderden doden. Ik weet niet hoeveel gezinnen dakloos zijn en alles kwijt zijn. En dan spreekt iemand over het feit dat het goed is voor de economie.

Het geeft eens en te meer maar weer eens aan hoe hard de wereld soms moet zijn. Drama’s aan de ene kant zorgen voor opleving aan de andere kant. En toch als je het zo hoort, hoe waar het ook is, voelt het vies. Vies dat de ellende van de een een winst is voor de ander… en toch.. moet het zo zijn…

 

15 thoughts on “Waar maar hard!

 1. Menno, dat laat maar weer eens zien dat er mensen zijn die alleen maar denken aan winnen, winnen, winnen en consumeren. Waar medeleven en hulp zou moeten zijn staat geld en ander economisch gewin voorop.
  Natuurlijk zal de economie aantrekken omdat er nieuw moet komen maar het is wel wrang waarom het moet.
  Ik ben benieuwd of het de Japanse economie of juist die van de omliggende landen zal versterken…

 2. De één z’n dood is de ander z’n brood is helaas een spreekwoord wat maar al te waar is. Oorlogen en rampen in een land zorgen weer voor winst maar ook gewoon voor werkgelegenheid in een ander land.

  Of om het in proportie terug te brengen als de glazen in de kast nooit kapot zouden gaan of zouden slijten zou de glazenfabriek ook geen werk meer hebben en zouden de glazenmakers geen werk hebben, die vervolgens weer geen krant meer kunnen betalen of …..

  • Het zijn waarheden die al eeuwen opgaan, leuk zijn ze niet maar wel realiteit. Alleen blijf er bij als je het dan zo koud hoort vertellen dan denk ik toch wel van hmmm

 3. Hoi menno,

  zo lust ik nog wel een gooi maar een bom op een land als het slecht gaat en wat zien
  we de economie groeit vanzelf weer.Ach ik heb heel wat economen horen spreken
  tijdens mijn leven. Maar dit soort onzin slaat nergens op. Denk eens aan het leed van
  al deze mensen. Dat is in geen economischmodel uit te drukken.

  groeten, Herbert Drenth

  • Klopt Berend, al is de donkere waarheid dat een economie van groot belang is voor wederopbouw.. het blijft een lastig vraagstuk. Vooral de kilheid waarmee gekeken wordt is frustrerend.

  • Ben ik helemaal met je eens. Het is misschien mensen eigen dat ze een lichtpuntje zoeken bij zo’n ramp, maar dat dat op zo’n manier moet….

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.