Wat heeft Noorwegen met Afrika te maken?

Wat een vreselijk nieuws weer vanmorgen. In Noorwegen gaat een idioot met een machinegeweer tekeer en schiet op een eiland met jongeren een kleine 90 kinderen dood. Omdat mijnheer “Rechts extremistisch” is naar het zich nu laat blijken. Extremisme blijkt per saldo weer fout te zijn. Extremisme is gevaarlijk of dat nu rechts extremisten zijn, linkse extremisten of dieren extremisten het maakt niet uit. Je punt maken is een, je punt halen op dit soort walgelijke manieren is twee.

Kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen hoe ouders zich moeten voelen nu, je stuurt je kind naar een plek waar al jaren lang kinderen bij elkaar komen voor een fijne tijd en je krijgt een bericht terug dat je kind is doodgeschoten… hoe verwerk je zoiets?

Hoe dan ook het nieuws staat er weer bol van en de “journalistiek” smult van dergelijke extremen. En niet alleen de journalistiek maar ook het individu heeft zijn oordeel en woord klaar.. inclusief ik. Eigenlijk walgelijk dat we daar zo op springen met zijn allen. 90 kinderen en jong volwassenen die er niets mee te maken hebben zijn dood… zinloos…

Mijn oordeel is in deze dat wat me het meeste stoort is dat “de wereld” er zich op stort al ware het enige wat er gebeurt. Natuurlijk is het vreselijk en natuurlijk verdient het de aandacht die het verdient maar vergeet niet (ja daar komt hij weer) dat er in het zuiden van onze aardbol dagelijks meer mensen zinloos sterven dan gisteren is gebeurt in Noorwegen. Net zo zinloos en net zo min hun schuld.. gewoon omdat ze de pech hadden op de verkeerde plek geboren te worden.

Daar hoor je dan weer vrij weinig over, een 7e plek ergens in het journaal omdat anders het journaal niet helemaal gevuld kan worden. Walgelijk is dat eigenlijk, hongersnood is niet sexy, niet spannend meer dat hebben we allemaal wel weer een keer gezien. Kijk maar naar de geschiedenis (bron: Wikipedia)

 • 1967–1970 Tijdens de oorlog in Biafra
 • 1968−1974 Hongersnood in de Sahel
 • 1973 Hongersnood in Ethiopië
 • 1984−1985 Hongersnood in Ethiopië en de Sahel
 • Eerste helft van de jaren negentig: Hongersnood in Somalië
 • Jaren negentig Hongersnood in Zuid-Soedan
 • 2000 Hongersnood in Zimbabwe
 • 2003 Hongersnood in Darfoer
 • 2005 Hongersnood in Niger
 • 2006 Hongersnood in de Hoorn van Afrika
 • 2011 Hongersnood in de Hoorn van Afrika
en als klap op de vuurpijl de statistieken…
 • In de hele 20ste eeuw stierven ruim 70 miljoen mensen aan hongersnood.
 • Een miljard mensen wereldwijd lijden onder honger en ondervoeding. Dat is wel nog ongeveer 100 keer zoveel als er elk jaar aan hongersnood sterven.
 • 24.000 mensen sterven iedere dag van de honger (2008). 10 jaar geleden waren dat er 35.000 en 20 jaar geleden 41.000.
 • Hongersnood en oorlogen zijn samen goed voor 10% van alle mensen die sterven aan honger. De andere 90% sterft door chronische ondervoeding.
Maar dat is natuurlijk niet zo “sexy” om te vermelden en de beelden van kindertjes met dikke buiken, vliegen om de hoofd en creperen doen  “ons” eigenlijk niet zo veel meer.
Mijn hart gaat uit naar de slachtoffers en hun gezinnen in Noorwegen en hoop dat ze de sterkte kunnen vinden hier overheen te komen. En mijn hart gaat uit naar die arme drommels die zomaar de pech hebben geboren te worden in een arm en corrupt Afrikaans land en geen schijn van kans hebben.. een langzame dood sterven…

4 thoughts on “Wat heeft Noorwegen met Afrika te maken?

 1. Behalve dan dat ik van mening ben dat hongersnood niet met geld opgelost kan worden en mensen moeten vertrekken uit een gebied wat ze niet kan voorzien in de levensbehoefte ben ik het volledig eens met je blog.

  Goed geschreven en goed standpunt Menno.

 2. Het deed me goed deze blog te lezen.. Het relativeert en brengt alles in een juiste balans maar laat wel je medeleven zien.. Mooi geschreven.

 3. Dat was mijn eerste reactie ook Menno! Net als al die miljarden voor griekenland, ik ben met je eens dat geld alleen niet voldoende is maar als je bedenkt dat maar 33% van de kinderen scholing krijgt … Dit in noorwegen is denk ik soort van vergelijkbaar met Alphen, eens vreselijk drama en natuurlijk is iedereen geschokt maar er zou eens iemand zich in moeten zetten voor de situatie in Afrika , eens scholing en arbeidsplan op moeten zetten zodat er eindelijk structureel iets gedaan kan worden..

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.