Angst

Wie weet ben ik de enige die het opvalt (zou niet de eerste keer zijn en dat is niet per saldo positief) dat alles om ons heen steeds meer gefundeerd is op angst? Angst voor “de buitenlander’ angst voor “de crisis” angst voor “de huizenmarkt” angst voor “de buurman” en angst om de angst. Knettergek van de journaals waarin doem scenario op doemscenario geschetst wordt.

 

Nou weet ik ook wel dat we dingen hebben waar we angstig voor moeten zijn. Het constante vervuilen van ons planeetje of het steeds schaarser wordende goedje dat Olie heet. Schurkenstaten met kernwapens en de immer doorlopende hartverscheurende armoede in grote delen van onze mooie wereld.

 

De politiek maakt daar ook mooi gebruik van, populistisch braken ze de ene angst over de andere heen. Tsunamies van god weet wat mogen we verwachten als we sommige heren moeten geloven. “Alles stort in elkaar als we nu niets doen” zegt de ander. “Laat ze de tyfus krijgen in die arme landen” dat geld hebben we zelf nodig. Het voordeel is (voor die heren) dat ze in die landen inderdaad vaak de tyfus krijgen in verband met het ontbreken van schoon drinkwater. Je kent het wel dat spul waar wij onze drollen mee weg spoelen en daar een liter of 9 voor gebruiken per keer.

 

Nee geen hulp meer, “het zijn allemaal corrupte klootzakken in die apelanden” en ja dat klopt voor een deel ook wel. Er gaat geld verloren aan mensen die misbruik maken van de goedheid van anderen.. NEWSFLASH! Maar is dat dan reden om niets meer te doen? Het is natuurlijk wel belangrijk dat “wij” minimaal 2 keer per jaar op vakantie kunnen.. toch? “Laat ze lekker de tering krijgen daar in die zon..”  nou ja dat krijgen ze dan ook vaak…!

 

Angst draait het allemaal om en daarmee lijken we inmiddels steeds meer op onze grote voorbeeld. De grote boze vader van de wereld waar de mensen opgevoed worden met angst en beven. Waar de televisie alleen maar praat over angst en doem. Daar waar de hamburger een nationaal symbool is. Daar waar reclame zoveel tijd in beslag neemt dat er nauwelijks tijd is voor televisie. Daar waar je alleen kunt leven als je wat bent. Daar waar vuurwapens gewoon in de la mogen liggen. Daar waar iemand neerschieten uit zelfverdediging (sja als je iemand met een hoody op straat ziet lopen en die volg je en dwing je in een hoekje dan is schieten natuurlijk je enige optie, dat is logisch.. ) En dat vind ik persoonlijk dan wel weer een angstig idee.

 

Ben der wel klaar mee met die angst voor alles eigenlijk. Natuurlijk moeten we op dingen letten en gezond verstand laten zegevieren. Vanzelfsprekend moeten we samen wat zuiniger zijn op die lompe draaiende bol in dat grote zwarte gat en ja we moeten angstig zijn voor idioten met een kernwapen.. maar voor de rest kan wat mij betreft al die angst beter ingezet worden in iets anders. Gezond verstand is er daar 1 van!

 

Gezond verstand gebied me trouwens ook te zeggen dat wat mij betreft in de budget afspraken voor dit mooie landje nog een stukje ontbreekt. Als we ziek worden de komende jaren dan worden we verwacht € 7,50 per nacht te gaan betalen voor verblijfskosten zeg maar. Allemaal best, ik ga er van uit dat de chronisch zieken daar een uitzondering op vormen, maar kunnen we dan ook regelen dat alle mensen die in bewaring zitten (lees gevangenis, de petoet, de bajes, tussen 4 muren etc etc) dat ook gaan doen? Lijkt me niet meer dan logisch eigenlijk toch? Geeft weer wat extra inkomsten die hopelijk goed gebruikt gaan worden.

 

2 thoughts on “Angst

  1. Menno, wat heb je dat weer mooi gezegd! Mensen die de deur niet meer uitkomen en alleen de televisie hebben als medium zijn doodsbenauwd voor de grote, enge, gevaarlijke buitenwereld. Iedereen kan een dief, verkrachter of moordenaar zijn. Bang voor alles en iedereen. Ik ken ze, die mensen, en vaak zijn het onze ouderen. Mensen die ons land hebben opgebouwd na de oorlog, mensen die gevochten hebben voor alles wat wij nu hebben en mens, wat hebben we het goed!
    Zo goed, dat inderdaad de gemiddelde gevangene het beter heeft dan onze ouderen en dat is eigenlijk schandalig! We zouden ze moeten vertroetelen en koesteren, want wat kunnen we nog veel van ze leren!
    Wel apart dat je zelf eerst ouder moet worden om dat te leren 😉
    Fijne dag en groetjes, Thea

  2. Mooi gesproken Menno, angst regeert. Af en toe heb ik het idee dat dit de methode is om alles maar bij de burger door de strot te drukken, de hardwerkende betaald de rekening. Er stond vandaag in de krant dat wij betalen voor de bankencrisis, dat doen we allang en de banken betalen ook terug dat lijkt mij dubbel, en ik zie alleen nog maar berichten van koopkrachtverlies, huizenmarkt op slot enzovoort, ik begrijp dat mensen angstig worden, zijn niets gewend, we gaan naar de bank en we gaan halen toch en dat kan nu niet meer. Ik ben gelukkig niet angstig en probeer het positieve te blijven zien. En om met @Thea te spreken lokte denken aan de mensen die alles voor ons opgebouwd hebben. Ook ik begrijp dat we zuinig moeten zijn op onze bol.

    En laten weglok maar eens denken hoe komen we nu in de “crisis” we hadden nooit genoeg, dat is het begin, je kan mij niet vertellen dat een stenen muur in tien jaar tijd meer als 100% kan stijgen in waarde, terwijl mijn salaris nog geen 10% hoger is geworden. Als ik nog even terug ga naar de gulden dan kon een modaal inkomen niet in een huis wonen van 500.000 gulden, waaronder denken we nu met zijn allen dat het wel kan. Daar zijn een aantal am de door jou beschreven boeven erg rijk van geworden. Op dit moment zou ik daardoor ook nog niet weten wat te stemmen, want al jaren stemmen we, en in de gouden tijden is toch et begin gelegd van deze ellende.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.