Bekend maakt bemind?

Zo’n typische zondagmiddag. De wind waait hard en het is een beetje een luier Zondag. Zo meteen toch maar even het kindspul mee naar buiten nemen maar niet voordat ik dit blogje klaar heb.

Dit blogje gaat over het fenomeen “Groot maakt groter” en nee ik heb het niet over de typische mannenpraat nee ik heb het over een fenomeen dat ik wel vaker zie. Stel je bent een actrice, een goed actrice en je hebt in binnen en buitenland laten zien dat je echt wel wat waard bent. Ook wij hebben ze in Nederland. Een mooi export product voor ons kleine landje.

Vaak krijgen actrices (en acteurs trouwens ook) na een tijdje het idee of “dit alles is”. De “gewone” Nederlander vraagt zich dit natuurlijk ook wel eens af, ik wel in ieder geval. Vaak gaan actrices dan iets doen met Theater. Een andere manier van acteren.. Shakespeare en alle grote meesters uit het verleden worden bezicht voor het verkrijgen van diepgang in hun leven. Vaak geven ze aan dat ze dan hun nieuwe rollen beter kunnen spelen nadat ze de “soulsearch” hebben gedaan.

Sommige gaan een andere kant op, zo zijn er die aardig de penseel weten te hanteren en de stap naar kunst op het doek maken etc. Het mooie daarvan is dat ze allemaal een stapje terug doen en op een andere manier de creativiteit zoeken die je langzaam kwijt raakt als je elke dag het zelfde doet.

Nu heb ik het over een actrice die is gaan zingen. Niets mis mee, lekker doen ontdek je creativiteit meid! De bankrekening is zonder twijfel rekbaar genoeg voor een sabbatical in de muziek. Wat mij dan opvalt is dat zo’n nummer eigenlijk zonder enige vorm van kritiek wordt opgepakt. Ik hoorde het nummer van Carice van Houten op de radio zonder dat ik wist dat zij het was. Radio 2 geloof ik.. en even dacht ik dat de X-Factor talenten zoek tochten ook live werden uitgezonden. Met verbazing luisterde ik het liedje af en hoorde dat het van haar was. Toen begreep ik het natuurlijk wel.

Ik weet, over muziek valt niet te twisten. Het is smaak wat bepaalt of je iets mooi vind of niet. Ik persoonlijk vind het nummer niet zo mooi en zelfs een beetje saai. De productionele trucjes die ze gebruiken in de stem van haar zijn in mijn oren bedoeld om een beetje te verbloemen dat ze beter kan acteren dan zingen (doe het nog steeds niet na trouwens dus .. met respect IK vind dat!). Die trucjes worden op diverse sites uitgemeten als “eigen geluid” en “ze blijft dicht bij haarzelf” Uiteraard vind ik dat niet want ik vind haar wel een goed actrice..

Enfin, zoals ik al zei over smaak valt niet te twisten en nogmaals met alle respect IK vind het niet mooi. De gedachte die bij mij opkwam gedurende dit hele verhaal was de volgende. Stel nou dat mevrouw van Houten deze single had aangeboden onder een pseudoniem? Stel ze had een doos met CD singels opgestuurd naar Radio 2,3,5,3,8 etc etc en had gezegd op de CD “Nieuwe CD single van Betty Beuker – Emily” zou dan deze cd ook bovenaan hebben komen te liggen? Of maakt dat de afzender een bekende persoon is die ook wel handig is om lekker uit te nodigen in de studio enzo?

Zou Carice van Houten net zo veel gedraaid worden als ze het niet onder haar eigen naam had uitgebracht? Ik durf dat te betwijfelen.. Nogmaals, ieder zijn ding en het is niet mijn ding maar de essentie is dat het zonder de bekende naam waarschijnlijk nooit op de playlist was gekomen. Ik zou eigenlijk wel eens de weddenschap aan willen gaan met een dergelijke persoon. Iets uitbrengen onder pseudoniem en dan eens kijken wat het doet. Ik denk dat ik het antwoord wel weet. Jammer dat er hoogstwaarschijnlijk niemand is die die weddenschap aan durft!

En, eerlijk is eerlijk.. voor hen het leidende voorwerp van mijn blogje nog niet kennen heb ik aangehecht de officiële clip van Carice van Houten – Emily. Nou klik op play en doe je ogen dicht.. luister en kijk niet en vraag jezelf dan af.. zou dit echt zo vaak gedraaid worden als het een onbekende was geweest?

8 thoughts on “Bekend maakt bemind?

  1. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die er zo overdenkt. Ik hoorde de plaat ook voor ik wist van wie ik was en vond het een aardig “Alle 13 goed” plaatje. Als je vervolgens alle reviews leest denk je dat er een nieuwe jazz-godin is ontdekt.

  2. Het klink vreselijk, bah. Er zijn zoveel goede zangeressen en dan laten ze haar dit zingen.
    Waardeloos, ben het helemaal met je eens.

  3. grappig dat jij precies schrijft wat ik al een tijd denk:) Ik vind het ook niks, de stem is niet al te best, en is erg verdraaid, en saai is het juiste woord

  4. Je hebt al aardig wat reacties op je blog.Ook ik ben het volkomen met je eens dat dit nummer (en de cd) veel heeft te danken aan de bekendheid van de persoon en niet aan haar zangkwaliteiten. Mede dankzij podia als DWDD en Radio3FM is dit nummer de hemel in geprezen en kan ook gekozen worden in de top 10 van 3voor12.nl als plaat van het jaar 2012. De actrice en wannabee zangeres heeft via de sociale media naast lof ook veel bagger over haar heen gekregen (lees haar tweets) Dat is niet mijn stijl om zo respectloos iemand te benaderen, maar het geeft wel aan dat de meningen zeer verdeeld zijn. Acteertalent is toch net even iets anders dan een cd vol ‘zingen’ en tsja met die bekendheid krijg je dus helaas wel veel airplay.

  5. Ik luister met koptelefoon op zonder naar het filmpje te kijken… Niet veel bijzonders, geen geweldige stem, geen geweldige uitspraak, geen geweldig liedje ook… Ik hoef er geen cd’tje van. Jammer dat échte goeie zangers en zangeressen minder gedraaid worden dan deze wannabees…

  6. Vreselijk overtrokken, alle commotie rondom dat nummer. Ik ben geen fan van Carice, dat maakt dat ik het nummer en sich van tevoren al afkeurde. Daar betrapte ik mezelf op, helaas. Wat denk ik wel onderbouwt dat het andersom ook zeker het geval is en dat ze zonder uitgave onder eigen naam niet veel verder was gekomen dan een sneu item in dwdd.

    Nederland is wel heel erg een wannabee-landje he. En dit is maar een mening, smaken verschillen;)

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.