Earthflight

Vanavond was de eerste aflevering van Earthflight op Nederland 1 bij de EO. Ik keek er echt naar uit, onderdeel van het BBC Earth project en dat staat bijna 100% zeker garant voor prachtige beelden van dieren en natuur. Ik ben niet teleurgesteld. Samen met mijn oudste op de bank genesteld hebben wij ons wederom verbaasd over de wereld om ons heen.

Op een unieke manier in beeld gebracht zien we vanuit het perspectief van een vogel. Een gans of een zee arend nemen ons mee op hun vlucht. Tussendoor kleine onderbrekingen van de plekken die ze aan doen in hun eeuwig durende reis van a naar b en weer terug. Ogenschijnlijke chaos zien we als duizenden vogels door elkaar heen vliegen maar als je er over nadenkt kan het nooit chaos zijn. Er vliegt er geen een tegen een ander terwijl ze met heel veel op heel weinig plek zijn.

Dolfijnen die geleerd hebben om met zijn tweeën of drieën naar de kant van een rivier zwemmen en zo de vis voor zich uit duwen. Eenmaal op land draaien ze op hun rechterzij op het land en eten ze de vis die ze samen voortgeduwd hebben. Vergezeld van zilver reigers die door ervaring hebben geleerd in de buurt te blijven van deze dolfijnen omdat ze dan altijd eten hebben.

We zitten op de rug van een gans die over de uitgestrekte staten van de VS vliegt. Ik voelde me net Niels Holgerson (alleen ouwe lullen weten wie dat is!). Rakelings langs een auto en eigenlijk vliegen ze heel vaak best wel laag.

Ook op de rug van een Arend (zeearend) en van dichtbij mogen we de perfectie van de natuur meemaken. Het verenkleed dat naadloos aansluit op elkaar .. het overbrengen van kennis van de ouders op de jongeren en het samen spelen met eten om de sociale banden te versterken terwijl ze spelenderwijs ook nog eens leren met chirurgische precisie te vliegen.

Zoals ik al zei, ik was niet teleurgesteld en vind het fantastisch dat de BBC dit hele project doet. Ze maken een document over onze mooie aardkloot wat in lengte der dagen bekeken kan en zal worden. Als we doorgaan zoals we dat nu doen zal een aanzienlijk aantal van de dieren en natuur die we nu zien voltooid verleden tijd zijn en alleen doorleven in het document van de BBC.

Gek he.. de natuur leeft in perfecte harmonie met elkaar, de zwakke worden als eerste uitgeschakeld om sterk nageslacht te kunnen veilig stellen. “Ze” nemen altijd genoeg en zelden te veel. Leven met of van elkaar op meerdere manieren, iets wat wij populisme noemen 😉 En wij als “top of the foofdchain” maken dat allemaal naar de klote. Bizar…

Earthflight.. als je het niet hebt gezien, doe dat alsnog!

One thought on “Earthflight

  1. Was inderdaad een prachtige uitzending, net als jij heb ik samen met mijn pa gekeken en ons net als jij verwonderd over de harmonie, het aanpassen van de natuur en de prachtige vergezichten welke de vogels op hun vlucht hebben.
    Kan het waarderen dat jij samen met je kind(eren) kijkt, spelenderwijs kennis met de natuur laat maken.
    Als je die film ziet besef je dat we zuinig moeten zijn op onze natuur, ze is geweldig!
    Hm, dus als je Niels Holgerson kent ben ik een ouwe lul? Thx, wrijf het er maar lekker in!
    Ik voelde me net weer 18, oud genoeg om te mogen rijden….

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.