Onderwereld

Ik twitter al weer even, een kleine 3 jaar inmiddels. Er is wel heel veel veranderd de laatste jaren. Van een kleine community naar een zeer groot netwerk gaat niet zonder winst of verlies van dingen. Waar je voorheen nog “echt” contact had met mensen is het inmiddels toch meer “zenden” geworden. Ik kan ook niet meer alles bijhouden van iedereen. Het zou een dagtaak zijn en net als de meeste andere simpele zielen in het leven moet ik die uren gewoon inzetten om een paar boterhammen bij elkaar te verdienen.

Dus minder aanwezig op twitter… Wat me ook opviel is dat het een beetje MSN achtig aan het worden is. Heel veel gesprekken tussen mensen (als je beide volgt kun je dat rustig meelezen). Heel veel accounts zijn door schade en schande weg of op slot gegaan. Iets te veel gedeeld en iets te makkelijk de DM in met nummers enzo.

Een hele substroom is er ontstaan. Ik las een blog dat twitter mooi vergeleek met een wereld, en in die wereld heb je landen en steden. Van veel “inwoners” tot weinig. Sommige mensen hebben een heel land om zich heen verzameld, sommige een respectabele stad en anderen doen het met een klein dorpje ergens in het Noorden.En net zoals in de gewone wereld heb je leuke en minder leuke plekken. Sommige straten verblijf je met veel plezier en andere durf je eigenlijk niet meer na 22:00 te benaderen. Op twitter niet anders, er is een hele “onderwereld” ontstaan waar anonieme accounts elkaar de vreemdste dingen toedichten. Kan erotisch getint zijn of haatdragend maar vaak wel over het randje (althans mijn randje).

Op zich wel grappig om die straten eens te bekijken, je kunt waar de deur open staat gewoon even schaamteloos naar binnen gluren en lezen wat die persoon bezig houd. Het grappige is dat achter dat account dus iemand zit. Ik stel me dan altijd voor dat hoe onherkenbaarder de AVA en omschrijving is de meer die persoon te verbergen heeft. Sowieso achter een slotje is bijzonder maar daar kan ik wel wat redenen voor verzinnen waarom je dat wilt. Soms kruipen de onderwereld schrijvers naar boven en vallen ze een normaal account lastig omdat die persoon te naief was of te goedgelovig. Dan is een slotje wel handig.

Het is een grappig verschijnsel die onderwereld waar voornamelijk mensen die wat te verbergen hebben samen klitten om welke reden dan ook. Ze schamen zich voor wat ze graag willen doen of ze weten dat het eigenlijk niet helemaal door de beugel kan of ze verstoppen ze zich voor hun partner. Soort virtuele Rosse buurt 🙂 alleen kun je dan zonder snor, lange jas en hoed rondlopen. Stel nou dat je echt iemand tegenkomt die leuker is dan je dacht.. wat dan? Want is die persoon in het echt wel hetzelfde als zijn of haar digitale alter ego?  Godzijdank hoef ik er niet rond te struinen 🙂

Twitter is in alle opzichten een grote wereld geworden waarin veel goeds maar evenzoveel vervelends gebeurt. Nep accounts, alter ego’s en halve waarheden of white lies. Jammer maar een onvermijdelijk gevolg van iets dat populair is. Ben blij met de mensen die ik lees en waar ik mee communiceer (op welk medium dan ook) en een aantal springen daar uit omdat het mensen zijn die in een zelfde schuitje zitten of dezelfde problemen kennen. Soms ook gewoon omdat het lekker kan zijn tegen een “vreemde” aan te praten.

En dat “vreemde” maakt alles juist ook lastig, aangezien het bijna een dating site is geworden loop je natuurlijk altijd de kans als goedgelovige man/vrouw af te spreken met iemand die dan helemaal niet zo leuk blijkt te zijn. Zelfs mensen die alles compleet hebben zoals AVA en bio kun je wat dat betreft niet geloven op hun woord. Een bio is natuurlijk zo gemaakt en een identiteit zo aangenomen. Dat is best een angstig idee, zeker voor de generatie die er aan komt. Waar je vroeger alleen maar hoefde te waarschuwen voor mannen met lange jassen en “ga niet mee zelfs niet als je een snoepje krijgt” moet je nu een weg vinden om de kinderen van nu te leren hoe ze om gaan met open media als dit.

Moet er niet aan denken dat een smoothtalker op twitter contact krijgt met mijn dochter als “Jim van 12” die een stevige Jan van 40 blijkt te zijn. Een afspraak is zo gemaakt en voor je het weet heb je een probleem. Wat dat betreft is het net MSN geworden op de sociale media. Hoe ik dat ga overbrengen aan mijn kinderen zonder ze zo bang te maken dat ze niets meer willen is me nog een raadsel. Een dosis gezond verstand en beetje controle is wellicht de manier .. hopelijk dat ze zo verstandig zijn.. want hoe goed je ook bent.. als je ook in de “onderwereld” gaat leven kom ook jij ooit in aanraking met iemand die niet is wie hij/zij zegt dat ie is…

Na de Facebook moorden is het wachten op de eerste twitter verkrachtingen of kindermishandeling… want dat gaat gebeuren dat staat net zo vast als een motor met zijspan in de file bij Vianen! (Quote: Kooten en de Bie)

2 thoughts on “Onderwereld

  1. Ware woorden, wat mij de laatste tijd opvalt en ikzelf ben daar ook onderdeel van is de aversie die aan het ontstaan is tegen Twitter, Facebook etc. Niet geheel onterecht als je het mij vraagt.
    Ik heb het genoegen gehad om zelf deel uit te maken van een soort “onderwereld” en vond dat in het begin net als bij twitter wel grappig. naar mate de tijd verstrijkt en je zoals je schrijft door schade en schande wijzer wordt heb ik deze wereld de rug toegekeerd. Ditzelfde proces is nu gaande bij twitter. ik zie de ene na de andere blog / tweet verschijnen over het gevaar wat twitter / Facebook heet. Natuurlijk kom je ook in contact met gelijkgestemden maar die zijn er maar weinig.
    Mooi blog ware woorden jammer genoeg

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.