Kermis, letterlijk en figuurlijk

Ok ik geef toe, ik ben niet de jongste meer. Bijna 42 lentes jong val je niet meer onder de noemer “jong” maar dat terzijde. Vroegah .. (opa verteld) keek ik altijd erg uit naar deze tijd. De tijd van Koninginnedag en de herdenkings en bevrijdingsdag. Het was namelijk dan dat de kermis naar Hilversum kwam (en nog steeds trouwens). Weken er voor zeurde ik de kop van mijn ouders af om maar naar de kermis te mogen. Lekker zwieren zwaaien en rrrrrrrrondjesssss draaien (goedkope: echo echo echo) “hop hop hop zwieren en zwaaaaaaaieeennnn in de SUPERJETBOBBBBBBBB” waren de geluiden die ik wilde horen. Het gepingel van de machines, de grijpmachines en het ballen gooien.

Het was ook altijd lekker druk op de kermis, veel gezinnen die samen over de kermis een goede ochtend, middag of hele dag wilde beleven. Tegenwoordig bekruipen mij de rillingen als het weer deze tijd van het jaar is met dit jaar als absolute bevestiging van de Kermis van de Kermis. Omdat je er als gezin niet onderuit komt gingen we gisteren naar de Kermis. Bewust hadden we de Koninginnedag kermis overgeslagen omdat de exploitanten op dat soort dagen compleet wild gaan met de prijzen…

De kermis dus.. en ze zijn echt gek geworden of ben ik nu echt oud? De eerste attractie, een hoop oud ijzer met een paar elastieken er aan en een luchtkussen er onder. Daar worden de kinderen dan ingehangen en ze mogen dan lekker springen. Heerlijk voor die koters lekker voelen alsof je gewichtsloos bent. Gekke capriolen en gaan. We rekenden 4 euro per kind af.. daar “mochten” ze wel 1 hele minuut voor springen. Het in en uithalen van het harnas en kind duurde langer dan het springen zelf. Sterker nog het betalen duurde langer dan het springen zelf. Kosten… 12 euro.. kassa…

Eendjes vangen, je kent het wel de grote ronddraaiende bak met fel gekleurde eendjes welke in een bad ronddraaien. De arme eendjes hebben allemaal een haak in hun kop en daar mag je dna met een stok en een haak naar proberen te vissen. Extra leuk voor de kleintjes onder ons. Als je dan genoeg eendjes hebt mag je een prijs uitkiezen. De gemiddelde prijs was een nietszeggende chinese met wazige weekmakers en kleurstoffen gevulde knuffel met een inkoopprijs van hooguit 50 cent. Kosten voor het hengelen naar eendjes… 6 euro voor 7 eendjes. Mooiste was nog de uitdagende tekst op het bordje “7 eendjes NU 6 euro.. en bij 7 gevangen eendjes een prijs naar keuze” en dan bedoelde ze ook 7 eendjes he.. niets geen gelul met “hij is zo klein 5 is ook goed” nee 7 eendjes en anders een stuk plastic wat uberhaupt niets kost.. waar je afvalreiniging heffing voor moet betalen zeg maar.

Ik kan nog wel even doorgaan maar alles was minimaal 4 euro per ding, actie of attractie. Als je daar dan met 4 kinderen loopt begrijp je heel snel waarom het niet zo druk was. Er waren niet zo veel mensen en de machtige drukte en gezelligheid van vroeger was weg. Je bent gewoon minimaal 50 euro kwijt en dan heb je een half uur lol gehad en dat is inclusief het lopen, de ruzies van ‘nee daar mag ej niet in” en het wachten voor de attracties om er in te komen.

Ik heb een tip voor de uitbaters van de kermis attracties. In plaats van de prijzen aanpassen aan de hoeveelheid bezoekers is het misschien een idee om de prijzen wat normaler te maken. Ik weet zeker dat mensen zoals ik dan makkelijker naar de kermis gaan en makkelijker wat geld uitgeven. Ik weet ook zeker dat het dan wat drukker kan worden en het ook gezelliger is daar. Het is letterlijk onbetaalbaar geworden en met het huidige economische sentiment niet alleen voor mij. Ik ben een simpel mens maar begrijp al wel heel lang dat de bomen niet tot in de hemel reiken en dat het duurder maken van dingen soms moet maar dit was echt over de top.

Ik kon de kinderen mee krijgen en heb ze stellig beloofd dat ik de komende weken geld opzij leg en lekker met ze naar een pretpark ga.. ook niet goedkoop maar dan heb je ook echt wat. Ja ik ben oud… en waarschijnlijk begrijp ik het allemaal niet meer 🙂 (en nee daar wil ik geen antwoord op …)

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.