Social bullshit

Met name de laatste tijd valt me iets op. Op de sociale media zoals facebook en twitter zie je eigenlijk alleen maar positieve berichten voorbij komen. Mensen delen dat het hun een lieve lust is. Waar ze zijn, met wie en hoe leuk het allemaal wel niet is. Zelden kom je iets tegen waarvan je denkt “hmm das kut” Als je dat dan soms vergelijkt met je eigen leven denk je.. “hoe dan?”

Zetten we alleen maar leuke berichten neer? Of hebben ze het allemaal leuker? Er is een mooi onderzoek gedaan naar dit fenomeen Marketingfacts onderzoek waar je dit redelijk uitgesponnen kan terug lezen (dank Denise voor de link). Als je dat leest zie je inderdaad dat mensen de neiging hebben alleen maar de positieve dingen te posten. Dat komt omdat iedereen het doet. Je wil allemaal reacties op je berichten en de waarheid is nou eenmaal dat je meer reacties krijgt op positieve berichten dan op negatieve berichten.

Dat is dan ook gelijk de valkuil van deze, overigens leuke, media typen. Het is allemaal niet zo leuk als dat het er uit ziet alleen laten we dat niet merken. Want kut nieuws geeft geen likes. Het is net als op straat. Je loopt langs iemand die je kent maar eigenlijk niet goed kent. Omdart je geen aso bent is de eerste vraag “hoe gaat het?” En verwacht je een antwoord te krijgen “nou best goed”.. dat is makkelijk want dan zeg je “top” en loopt door. Maar als iemand zegt “nou eigenlijk niet goed” is de neiging al snel om op het klokje te kijken en daar mee aan te geven dat je eigenlijk geen tijd hebt voor een dergelijk antwoord. Je hebt er gewoon geen zin in dat gezeik van een ander…

De keerzijde is dat als je een klote dag hebt, en wie heeft die nou niet, dan kan het zeer relativerend werken een dergelijke ontmoeting. Ik had er laats een… Het liep/loopt allemaal niet zo lekker en dan zwelg je snel in zelfmedelijden en verlies je nog wel eens het geloof in je zelf of het leven op zich. Dan kom je iemand tegen die net te horen heeft gekregen dat er maximaal nog 5 jaar leven op de teller staat en die zullen kwalitatief niet best zijn. Dat relativeert … en het helpt op een gekke manier je eigen leven weer in een wat positiever daglicht te zien. Het kan altijd erger…. blijkbaar. Uit dat gegeven komt ook een laatste wens van mij aan de mensen die er zijn en mij mijn laatste eer willen bewijzen (over een fors aantal jaar het liefst) .. ik wil een grote lint op mijn doodskist gericht naar de stoelen in de aula met de tekst “Wees blij dat jij het niet bent!” Mijn laatste poging te relativeren ๐Ÿ˜‰

Dat is voor mij de belangrijkste reden dat ik niet zo veel meer op de socials ben. Ik kijk nog wel maar veelal naar mensen die inhoudelijk wat te melden hebben of nieuws voorziening. Ook lees ik graag als mensen wel in staat zijn hun klote momenten neer te zetten omdat het me geloof geeft en de geruststelling dat niet iedereen een fantastisch droom leven heeft. Uiteraard geniet ik ook wel mee van mensen die gewoon ergens zijn en daar van genieten.. al kan ik het niet doen. Het is leuk om te zien zolang de balans maar een beethe op orde blijft.

We delen wat we willen en dat is maar goed ook want daarvoor is het bedoeld maar dat “we” een gekleurde versie van ons leven laten zien staat wel vast. Maak dan ook niet de fout dat je iemand denkt te “kennen” vanwege interactie op de sociale media want geloof me.. je kent ze niet. De wereld buiten die gedeelde berichten is veelal veel minder mooi als die 3 updates op de dag.

Dus.. vergeef me als ik soms wat zwartgallig ben of geen positieve berichten plaats.. het is zoals het is ๐Ÿ™‚ en godzijdank is er een “zak in de poep” knop die je weg neemt van alย  dat nehagtieve geluk en je terug stort in de schijnwereld waar alles mooi en fantastisch is.

10 thoughts on “Social bullshit

 1. Ha, je weet het weer mooi te brengen Menno. En nee, het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn en ik zeg niet eens; was het maar waar… Waarom niet?
  Omdat je zonder dieptepunten geen hoogtepunten zult hebben, zonder donker geen licht en meer van die mooie spreekwoordelijkheden.
  Over relativeren gesproken, ik heb altijd de tekst op een poster onthouden: “ik huilde omdat ik geen schoenen had, tot ik iemand zag die geen voeten had”…
  Sterk he! Van mij hoor je het trouwens wel als ik me kut voel…. maak van mijn hart geen moordkuil. En het valt op dat je dan soms nog meer reacties krijgt dan op je positieve posts… Men wil het ook weleens horen als het niet allemaal koek en ei is denk ik. Zo van… hehe, ze zijn toch normaal… Maar ach, je moet er maar doorheen prikken, niemand is perfect en het leven al helemaal niet. Ook wij dit jaar geen vakantie, maar wel af en toe een uitje zoals vandaag. Zolang je elkaar hebt (groot clichรฉ, maar zo waar!) is het allemaal goed. Koester wat je wel hebt en denk niet teveel over wat je niet hebt. Fijne dag en alvast een fijne vakantie!
  Dat lint wil ik trouwens ook wel op mijn kist haha… Smok, Thea

 2. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten! Iedereen heeft dieptepunten, maar niet iedereen heeft de behoefte die te delen met ‘iedereen’ , er is al genoeg ellende om ons heen te zien, dus waarom andere lastig vallen mijn shit momenten, waar een ander veelal niks aan kan doen? Mijn slechte momenten deel ik met mijn naasten, op de socials laat ik de anderen meegenieten van mijn fijne momenten. Hopende dat degene die zich klote voelen, daardoor weer net wel even die glimlach op hun smoeltje krijgen!

  Groet vanuit een zonnig, warm, maar ook niet zorgeloos Frankrijk!

  • Heb je gelijk in Coen, het is alleen dat je soms echt denkt van pfffff hou eens op. Het zou me niets verbazen als er mensen zijn die depressief worden van het ongecontroleerd kijken en lezen op facebook maar dat is een aanname ๐Ÿ˜‰

   Geniet in Frankrijk .. ik geniet van afstand mee ๐Ÿ™‚

 3. Ach, je hebt helemaal gelijk, maar het is ook zo dat je je shit soms maar liever voor je wil houden, of delen met je liefste. Meer is er soms niet nodig. Aan de alzheimertelefoon hoor ik zoveel verdrietigs dat je soms wel weer een positief ding wil horen/lezen.

 4. Enkele weken geleden beide stekkers eruit getrokken en het voelt heerlijk. Sjips als ik dat op FB had kunnen zetten had ik vast een hoop likes gehad…bedankt Menno nu twijfel ik weer :))

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.