Disconnected

Het is de hoogste tijd.

Gisteren een heerlijke lange dag doorgebracht met mijn dochter. Een “alles mag en kan” dagje. Iets dat iedereen zo af en toe eens met zijn of haar kroost moet doen. Enfin we gingen lekker eten samen en het was heel gezellig.

Naast ons kwam een stelletje zitten. Richting einde 20 is mijn schatting. Nadat ze de uitleg hadden gekregen aangaande de bestelling van de hapjes kwamen aan beide zijden van de tafel, ze zaten tegen over elkaar, de telefoons naar boven. Een mooie setting, kaarslicht en lekker eten met je lief… Je zou denken dat dit voldoende is niet? Nee schijnbaar niet.

Beschenen door het blauwige licht van de dumbphones typten ze er vrolijk op los. Een foto van de kaart… Een foto van de kaars.. Een foto van de stokjes en het bakje waar de soja in gaat. Alle foto’s gingen per direct de sociale media op. Schijnbaar vonden ze zelf dat ze het heel gezellig hadden. Ik en mijn dochter hadden inmiddels al minimaal 3 onderwerpen de revue laten passeren.
Als de eerste menu keuze op tafel komt gaan de telefoons weer klik klak over het eten. Het getik van beide dumbphones gaat in 1 geratel achter elkaar door. Let wel in de tijd dat de 2 aan tafel kwamen hebben ze samen nog geen woord gewisseld… Het enige dat ik hoorde was dat zij aan hem vroeg of “die Jolanda van zijn werk was?” naar ik aanneem reageerde “Jolanda” op de berichten die hij had geplaatst.

Het was heel bijzonder om te zien hoe 2 mensen samen gaan eten om dan vervolgens de gehele tijd bezig zijn met het praten met anderen. Anderen die er niet zijn, anderen die misschien zelfs wel halve vreemdelingen zijn.

Een verder onderzoek om mij heen gaf mij een gevarieerd beeld. Gelukkig waren ook heel veel mensen die met elkaar bezig waren. Gewoon lekker kletsen met elkaar. Niet alleen bezig met het showen van wat ze allemaal aan het doen zijn aan iedereen op elke moment van de dag.

Ik heb gisteren de telefoon gelaten voor wat het was. Uit mijn zak gehaald als het echt niet anders kon. Dat was misschien 4 keer op de dag. Niks gepost, niet gekeken, niet geüpdate.. Helemaal niets.

Er is dan ook niemand in mijn sociale media kring die weet wat ik gisteren gedaan heb. Het grote voordeel is dat ik de eerstvolgende keer dat ik jou tegenkom je daadwerkelijk weer wat te vertellen heb. Geen herhaling van Facebook updates Nee gewoon echt iets vertellen wat je nog niet weet. Lijkt me heerlijk om weer eens een gesprek te hebben met iemand. En dan over dingen die we allemaal nog niet weten..

Tot spreeks!

4 thoughts on “Disconnected

    • Begrijp ik helemaal.. ik zoek een tussenvorm. Weg van de dumbfone bijvoorbeeld en dan af en toe eens in de avond kijken. Controle terug over mijn leven.. Jij bent goed bezig 🙂

  1. We hebben steeds meer communicatiemiddelen en toch communiceren we steeds minder. Eigenaardig is dat dit soms ook nog eens als vooruitgang wordt bestempeld.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.