Doe ff Normaal

Vanwege mijn werk kan ik soms dingen doen die nog leuker zijn dan anders. Ik bedoel wat ik doe vind ik al top maar soms net iets topperder. Zo kwam er een klus voorbij waarbij ik een hele bescheiden rol kon spelen. Uiteraard met beide handen aangepakt en gedaan. Ook weer vanwege mijn werk kan ik soms dingen doen, ik doe dat zelden omdat ik vaak vind dat ik inbreuk maak op de andere harde werkers als ik “gezellig” even langskom. Gisteren was een uitzondering.

Gisteren reed ik rond 18:00 richting het Gelredome, dankzij mijn functie had ik een mooi “Crew” papier voor het raam liggen waardoor ik vlak naast het Gelredome kon parkeren. Bij de balie mijn bandje gehaald en full access was een feit.

Het was een avond in een wereld waar ik niet vaak verkeer. Op weg naar de hoofdingang van het Gelredome struikelde ik over de bekers, gleed uit over de plassen bier en snoof diepe halen met verse urine, geplaatst op plekken die de organisatie niet geheel zo bedoeld had.

Eenmaal binnen in de grote zaal zag ik een dampende stampende massa mensen. Veel met ontbloot bovenlijf en nog veel meer met al een geruime hoeveelheid alcohol in de aderen. Er hing een gemoedelijke sfeer onder 33000 bezoekers. En voordat ik achter het podium was had ik al 10 nieuwjaar wensen en even zo veel knuffels, high fives en handen gehad. Mooi…

Eerst naar de techniek, dat is en blijft mijn ding. 15 camera’s, fly cam, high cam, een biljoen sporen en veel heel veel kabels.

En toen was het zo ver, vliegende op een crossmotor kwam het voorwerp binnen “scheuren” en ik zag meer bier in de lucht dan ik en mijn nazaten ooit zullen kunnen verwerken.

Een kort hallo en gaan. Het “bandje” Normaal vult het Gelredome met akkoorden en ritme. Ik heb ademloos gekeken naar de frontman van Normaal. 69 jaar en rocken als een koning. 34 nummers lang zongen de mensen mee, uren lang duwen, trekken, dansen, drinken, zingen… Plezier.

Van 18 tot 75 ik heb ze allemaal gezien. Met als maf moment een korte vraag van BJ. “bint er onder de dreindertigduuzend mensen nog een paar boeren?” en ik dacht werkelijk dat het stadium ontplofte. Zelden zoveel lawaai gehoord. Gevolgd door het, wist ik niet, volkslied voor de boeren in het Oosten “De boer dat is de keerl”

33000 mensen galmen uit volle borst mee, bier vliegt, de houders vliegen, shirts vliegen en ik vermoed soms ook mensen te hebben zien vliegen. Prachtig, trots op afkomst, trots op werk. Zouden meer mensen moeten doen.

Was een mooie eerste en laatste ervaring. Einde van het jaar is het concert te zien op televisie. En hoe mooi het er ook uit zal zien, de sfeer van gisteren zal onmogelijk over te brengen zijn.

Ik heb genoten (van een afstand buiten bereik van het bier :D)…

image

Normaal

image

Jolink

4 thoughts on “Doe ff Normaal

  1. Hoi Menno, Alweer een tijd geleden dat ik op je blog een reactie plaatste. Gelukkig komen je blogs ook via de mail,dus lees ze wel. Weet niet met welke VIP status je dit concert hebt bijgewoond, maar het was weer heel beeldend beschreven 😉 Je hebt hoe dan ook een historisch concert meegemaakt, want het werd zowel in journaals als op diverse radiozenders uitgebreid vermeld. Mag ook wel als zo’n populaire Achterhoekse band – en met name frontman Bennie Jolink – er na 40 jaar mee stopt. Een feit dat niet onvermeld blijven, er is een tijdperk afgesloten en bovendien was Normaal uniek. Of die muziek je nu aansprak of niet, iedereen kent ongetwijfeld ‘Oerend Hard’ …boer of niet -:) Ze zullen in het circuit gemist worden, ondanks zgn. opvolgers zijn ze (lees BJ) niet te vervangen. Mooi dat je dit hier hebt gedeeld en het concert ga ik ook op tv bekijken al ben ik geen grote fan. De docu over Normaal is ook een aanrader, maar daar vertel ik je misschien niks nieuws mee.

    Groet,

    Adriaan

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.