de krant…

Het mooie van vakantie is de rust.. even geen zakelijke beslommeringen even hoef je niet op et achterste van je hoeven
te lopen. Gewoon wakker worden, leuke dingen doen met je kinderen, beetje zwemmen en koffie en Rosé drinken… Wat ook een onlosmakelijk ritueel op vakantie (in Frankrijk) is het lezen van de Telegraaf. Waarom de telegraaf? Nou simpel deze
wordt in de buurt van ons vakantie adres gedrukt en ’s ochtends in alle vroegte door een mannetje op een soort van scooter. Je leest dus het nieuws van gisteren in plaats van eergisteren.. (jaja intelligentie test!) Zo ook deze vakantie, lekker op tijd uit bed en dan bij de camping winkel uun fluuut en uun pean halen (al stuur ik meestal 1 van de kinderen op deze schone taak!) … het mooie van de camping winkel en bakker is dat deze handelen naar verneemt de beurs koers en/of de nacht die ze hebben gehad. We hebben inmiddels al zo veel pean en fluuts op dat de stoelgang ernstig in het geding komt maar elke ochtend steevast weten we niet wat de kinderen mee te geven. De bedragen van afrekenen variëren van 1,25 voor een fluut tot “geef maar wat je in je handen heb dan regel ik dat wel”.. en als je dan (dom als je bent) je kind er op uit stuurt met 50 euro …
Maar goed.. bij de fluut een krant.. de Telegraaf dus!
Ik las de Telegraaf vroeger veel, was enorme fan van Rob Hoogland die in een korte stuk tekst altijd weer de essentie van het moment wist te vangen (dat doet hij trouwens meestal nog steeds in zijn columns!) .. ja het was een top krant, dikke vette kopen met dood verderf en sensatie .. alles wat ik als ras Hilversummer miste na een avond stappen in de “Long Beach Disco Club!”

Ik Lees deze week de Telegraaf niet elke dag. We zijn hier niet helemaal alleen en hebben gezelschap van vrienden. Of ik koop de krant of zij doen dat. Afgelopen Zaterdag viel mijn aandacht op een stuk uit de speciale Sail editie die er bij zit. U kent het wel Sail, dat enorme evenement waar schepen vanuit de hele wereld door en langs Amsterdam enzo varen om te laten zien hoe mooi schepen zijn en waren.. Pure kunsttukjes zitten er bij met in het gevolg de Doerak van Jan, de BM van Henriette en de Sloep van Rick.. (met Rose!).

Er stond een grote foto van Neerlands trosts… “de Onderzeeër… “ Lekker vet aangedikt met koppen als “In het geheim sluipen we en luisteren we de.. “ blah blah blah.. “op onze geheime missies doen we altijd heeeeel zachtjes enzo en dat ze ons ook niet horen enzo… “ Vergeef me dat ik de exacte quotes niet meer weet maar ik had zondag een Barbecue hier op
de camping en met de Sail editie heb ik de kolen en een gedeelte van de vlonder van mijn buurman doen ontvlammen…Nou ben ik redelijk thuis in de wereld van onderzeeërs, ik heb jarenlang zware shag gerookt, kan 1 minuut 21 mijn adem inhouden en heb “the Hunt for Red October” alsmede “Crimson Tide”en “das Boot” minimaal 87 keer gezien wat mij op zich een redelijke kenner maakt.
Deze “Walrus” die wij hebben is namelijk een Dieselgestookte onderzeeboot. Deze kan tijdelijk draaien op Accu’s (soort onderwater Prius) maar heeft diesel nodig om zijn “geheime ding” te doen.

Nou stel ik me daar het volgende bij voor… De mannen zijn druk in de weer en doen hun onderwater dingetje.. lekker bubbelen en kaarten. Beetje aan de motor rommelen en stoer door de periscoop kijken. Har kijkt nog eens goed in de Torpedobuis van Johan en zorgen dat een en ander tip top in orde is. Dan in ene schreeuwt de kapitein “contact contact!!!!”… De mannen stoppen wat ze doen en gaan muisstil in een hoekje zitten bibberen. Har smeert nog ff snel het deurtje naar het vooronder omdat deze kraakt en zet daarna zijn vetbus op een dot watten. “sshhtttt” roept de kapitein,

“we hebben Sonar contact.. en het is een klasse “bultrug” van de Russen… de rooien!“…

Muisstil zit iedereen… je kunt een speld horen vallen en ze weten.. dat horen de russen ook!… Elk druppeltje zweet wordt netjes opgevangen in speciaal daarvoor gebleekt katoen. De gehele bemanning is uitgerust met Tijgersloffen om voet/staal contact zo beperkt mogelijk te houden en de sfeer aan boord zo gezellig mogelijk te houden. Achter hun ronkt de Diesel lekker door… vergelijkbaar met een Harley Davidson die vol gas midden in de nacht in een galmende buitenwijk van Almere optrekt….

Dan vandaag, tot mijn grote vreugde snelde ik de kop “Piraten gepakt!” … een halve foto deed mij watertanden, ik zag in gedachten snelle bootjes, gouden ringen, schatkisten en halfgezonken galjoenen … 100’en spartelende piraten smekend voor hun leven rond de net even iets te hoge boot van “onze jongens!”… Met veel plezier vouw ik de krant open en zie daar het volgende tafereel..

2 “snelle” boten aan de buitenkant gevuld met “onze jongens” met serieuze hoeveelheden wapens en groene pakken.. .. wie heeft dat trouwens bedacht groene pakken? Hoeveel zeeën in deze wereld zijn “legergroen”? … ik zou gekozen hebben voor strakke Navy blauwe pakken met wit matrozenhoedje van Keflar…bouwvakker, indiaan en politieagent erbij en de Tijgersloffen kunnen thuis blijven! Maar goed.. in het midden van deze 2 stoere boten een heeeeeel klein moterbootje.. zat een Yamaha 8 PK buitenboord motor aan en de boot was bezet door een aantal mannen. Niets geen ringen, geen houten poten en geen papegaai..

De “piraten” waren bezig een met olie beladen schip te belagen, ze voeren langzij en zwaaide met diverse soorten wapens naar de kapitein.. (vriendelijk vragen was kennelijk geen optie) .. waarop de kapitein besloot hulp in te roepen.

En even serieus, die piraten uit Somalië en andere strontarme corrupte landen zijn een echte bedreiging. Met raketwerper en kalasnikovs bewapend kunnen ze ernstige schade aanrichten aan man en boot.. mensen om rekening mee te houden dus.

“Onze jongens” hadden met een paar goed gerichte mitrailleur schoten voor de boeg de piraten tot overgeven gedwongen. De piraten hadden inmiddels hun wapentuig af laten zinken naar Jack’s hut in de Titanic en lieten zich overmeesteren! Goed werk toch? … “Onze jongens” hebben dat maar weer mooi geflikt.. Straffen die mannen… kielhalen, pek en veren en hop op de loopplank recht voor de draaiende schroef…

Niets is minder waar…

De heren piraten werden overmeesterd en kregen een gepaste straf die waardig is aan de Nederlandse cultuur.. want ook wij voelen ons (terecht!) nog steeds schuldig over ons VOC verleden waar we zonder blikken of blozen “ruler of the World” waren.. Ongegeneerd haalden we blikken vol met slaven uit Afrika en de West en ruilden waardeloze prullaria voor goed als Peper en andere specerijen. Wij zouden ze straffen deze woestelingen.. deze schaamteloze bandieten… deze profiteurs van onze macht om over de ruggen van anderen rijk en succesvol te zijn!

De piraten bibberden bij de gedachte… ze rilden en wilden niet nadenken over hun lot… Hier was de uitspraak!… Met het belerende vingertje (dank jan Peter) werden de piraten aangesproken op hun gedrag, of ze dat niet weer wilden doen omdat we dat best vervelend vonden. De aanwezige scheepspsycholoog heeft een assesment gedaan en in groepsgesprek gesproken met de betrokkenen. Bleek dat ze het allemaal niet zo kwaad bedoelden en dat ze inderdaad wel een beetje overgereageerd hadden.. ze zouden het nooit meer doen beloofde ze. Met die wetenschap zijn ze heen gestuurd… terug naar de kust terug naar hun armetierige bestaan… Maar niet zonder nog een flinke schop na van ons land natuurlijk. Ze werden beroofd van hun 8 pk Yamaha en kregen een kleinere minder snelle motor (de eierklutser die de overgrootmoeder van de scheepskok al in 1418 gebruikte) en net genoeg benzine om de vaste wal te bereiken. Jaja.. dat zou ze leren!!! Dat doen ze nooit meer!!! Snotneuzen!

Gelukkig kregen ze genoeg benzine en zijn ze waarschijnlijk geëscorteerd tot aan de kust want stel je voor dat ze 10 meter voor de kust zonder benzine zouden komen te zitten. Ik weet het niet maar ik zie de claims al komen. Piraten klagen Nederlandse Marine aan wegens poging tot doodslag.. of Piraten eisen vergoeding in verband met ernstig trauma op zee en het daardoor niet uit kunnen oefenen van hun beroep…

Volgende keer gewoon 1 uur naar een “Nomen en waarden” speech van Jan Peter laten kijken.. ze nog eens uitleggen dat hun land echt niet zo slecht is en ze een samenvatting van het formatie proces in Nederland laten zien en verplicht verkleed als Volendammer 3 nummers van de nieuwe CD van Nick en Simon laten meezingen… dat zal ze pas leren.. ze doen het nooit meer…

2 thoughts on “de krant…

  1. Hai McGyver,

    Mijn Pa zat toendertijd op een onderze- ur ik dacht de Warlus, moet morgen even het bordje controleren.Wat betreft de telegraaf die kun je ten alle tijden gebruiken als je in de shit komt.

    Deze blog is niet te filmen Reinout Oerlemans.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.