Gasten…

Een mooi tijdverdrijf tijdens het verblijf op de camping is het aanschouwen van al die diverse mensen. Onze camping heeft maar een beperkt aantal Nederlanders en Duitsers voor de rest is bijna alles Frans. Dat is best wel leuk omdat je redelijk vrij bent in wat je zegt en tegen wie.

Leuke scènes bij de buren simultaan vertalen terwijl je er geen ene jota van begrijpt.. “nee schat die stukjes vlees zijn niet gaar dat zei ik toch!….”… “Nou als je alles zo goed weet moet je het lekker zelf doen ontplofte bierbuik die je daar zit!… “ … “nou nou lieverd je hoeft niet zo snel op de kast te zitten.. ongesteld zeker he?” … “nee als jij nou eens stop met je nek te verdraaien met het kijken naar al die andere vrouwen dat zou een hoop schelen!…” enzovoorts enzovoorts..
Maar goed tijdverdrijf.. Ik ben wat dat betreft een beetje raar… ik durf mijzelf “lazy by nature” te noemen. Mag graag momenten niets doen maar op vakantie na een week bedruipt me altijd weer dat onrustige gevoel… “ik zit hier nu wel lekker niets te doen zitten doen maar dat scherm staat best scheef.. als ik dat nou ff een klein tikkie geef dan staat het recht.. en verdorie dat gepiep van die deur.. waar is de olie… hmm… de kraan lekt.. ff fixen en wat nou als ik de zee een meter lager wil hebbenmorgen?” dat werk.
Ik probeer de tijd zinvol te besteden, beetje zwemmen met de kinderen.. kleine man wat extra aandacht (en verdomd hij zegt Papa sinds deze week 😉 ) en kijken… veel kijken.

Op onze camping is een diversiteit aan verblijfmogelijkheden. Je kunt in een huisje dat varieert van eenvoudig voor 4 personen tot superdeluxe met airco, wifi en schuifpui. Je kunt je camper of caravan neerzetten en ja ook het kamperen in tentjes is nog steeds mogelijk anno 2010.
Leuk om te zien hoe de “mensch” komt.. aan de spullen kun je vaak al zien wat voor soort mensen het zijn en wat ze leuk vinden om te doen.

De minimalist:
Komt het liefst met de fiets en indien dat niet mogelijk is met een 2CV uit 87 gevuld met slechts een plunje zak die hij behendig om weet te toveren in een soort van tent die wonderbaarlijk genoeg zonder haringen en anti stormpennen wel blijft staan met een flinke wind.
2 paar kleren die omgedraaid nog een keer 2 paar kleren is en open sandalen. De persoon zoekt vaak een plekje weg van de drukte en animatie. Wel tussen de mensen maar toch stiekem niet. Vermaakt zich rustig op het strand en geniet van de eenvoud van zijn tijdelijke mediterrane locatie. Je zult niet of nauwelijks “last” hebben van de man en even eenvoudig als gekomen zal hij/zijn zich weer rustig uit de voeten maken. Gras netjes gemaaid en rotzooi opgeruimd.

De Tenters:
Beetje lastige groep aangezien ze meerdere typen mens beslaan.. Meestal is het een gezin .. vader moeder en broertje en zusje. Soms doen ze het omdat ze simpelweg geen geld hebben om een huisje te huren en soms doen ze het gewoon omdat ze met minder leven ook wel eens prettig vinden. Beetje rommelen op een éénpitter buiten de tent met een aardappel per keer vinden ze het einde. Ze zijn er bij (en ik ken er 1 persoonlijk) die werkelijk de meest fantastische gourmet culinaire hoogstandjes weten te fabrieken met 1 pit en een beetje butaan gas..
Ze komen met een MPV of SUV en spreken vaak ook wel een woordje lokale taal. Over het algemeen vriendelijke mensen. Ze komen aan parkeren op de voor hun gereserveerde plek en kijken vriendelijk knikkend om zich heen. Vaak stellen ze zich eerst voor aan de buren voordat ze met de tent beginnen te rommelen.. want.. die buren die komen 9 van de 10 keer wel een handje helpen als ze er niet uit komen.
De koelkast aan, stoelen naar buiten.. de laatste bezem door de tent en zweet afvegend met een biertje voor de tent… heerlijk!

De Caravanners:
Hele aardige mensen alleen wel uitkijken.. na een flinke rit met 90 over de Route de Soleil zijn ze niet altijd even goed in staat de breedte van de paden tussen de huisjes in te schatten. Dat gecombineerd met spiegels die NEN2010, UNETO#25, TNO-artikel12 en ISO gecertificeerd 12 centimeter per kant breder uitsteken dan de auto en caravan kan een levensgevaarlijke situatie opleveren. Kleine Tom loopt nog immer meer naar links dan naar rechts sinds de zomer van ’87 op die franse camping aan de Cote d’azur. (redactie: toen waren de spiegels nog niet TNO-artikel 12 aangpast, koste de CDA in ’88 een zetel!)
Professioneel harkt de caravanner zijn stukje recht. In no time heeft hij zijn standplaats recht, iets waar ze bij wegwerkzaamheden nog wat van kunnen leren! De caravan wordt langzaam maar doeltreffend gevaarlijk dicht langs de buren op zijn plek gereden en de met een zwierige zwaai staat de voortent op zijn plek. Stroom uit de kast (met verdeelplug en extra snoer want wat met 4 ampere kan de Senseo niet draaien!). Stoelen naar buiten kinderen naar het zwembad.. Vakantie!

De Campers:
Waarschijnlijk wel de meest geëvolueerde kampeerder die er is. Met veel vertoon rijden ze de camping op… grote auto met 600 zitplaatsen voorin die vaak ook allemaal gevuld zijn. Fietsen achter op de camper en op naar de standplaats. De camper maakt zich niet druk om een beetje hoogteverschil.. die lacht daarom. Die pakt uit 1 van de 34 handige zijvakken 2 gele blokken die hij uitvouwt tot 4 handige in hoogte verstelbare pneumatische oliegekoelde hoogtestutten. Zet ze via afstandsbediening onder de camper en laat met behulp van kompas, GPS en attitude meter zijn camper op hoogte uitvlakken. Een uitvouwladder aan de entreedeur geeft vervolgens toegang tot de inmiddels tot 6 etages hoog gestegen camper.
De steker in het stopcontact en als ware magiër begint hij knoppen te drukken, pallen om te zetten en pluggen te klikken. In recordtempo staat de schotel op de Astra 3, balkt het RTL4 logo uit de opengevouwen plasma en ronkt de airco de boel tot een prettige 23 graden celcius…. Vakantie…

Op het strand geen ander beeld.. de minimalist komt met zijn inmiddels opgevouwen tent en zetelt zich niet te dicht bij de vloedlijn aan de linkerkant van waar de stroming van rechts komt..
De Tenters zoeken vertier vlakbij de waterlijn.. met Pokemon handdoek en luchtbed brengen zijn met broodjes en water de middag door..
De Caravanners zie je eigenlijk niet… geen idee waarom niet maar om de een of andere reden verdwijnen ze in het niets.. een beetje als dat moment dat je van de boot afkomt op Texel.. met zijn allen de pontweg op en 5 minuten later waan je je op een onbewoond eiland…
De Campers zie je mijlenver aankomen… knalgeel, rood en oranje opgeblazen items zie je het strand op rollen met daartussen individuen verstopt.. Al dat opblaaspul is een eitje voor de Camper met zijn ingebouwde 3 bar leverende compressor in vak 31a linksonder de voeding van de plasma.

Het is heerlijk om te zien al die mensen.. iedereen op zijn eigen manier.. iedereen met zijn eigen dingetjes.. vakantie .. genieten …

7 thoughts on “Gasten…

  1. Wat leuk neergezet Menno,kan me er helemaal in verplaatsen(oud-kampeerder met tent)en heb het met een big smile zitten lezen!!

  2. Als ik dit lees, wil toch ook wel weer kamperen.
    Maar we hebben net vorig jaar de caravan verkocht. Omdat we meestal met vakantie gaan ergens in de maanden oktober tot en met april en dan liever iets huren. Maar op deze manier geniet ik gewoon met jullie mee. 🙂

  3. Menno, wij gaan zelf al jaren kamperen ik vind het heerlijk vooral typisch hoe jij de mensen hebt ingedeeld klopt helemaal! Voor straks gezond weer thuis.

  4. Pingback: Bootvolk | Menno Drenth's

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.