Straffen…

Door mijn blog over de piraten kwam ik aan het denken.. ja het is een wonder maar ik blijk het te kunnen.. De strafmaat die we zo gewoon zijn in Nederland. We vinden het vooral heerlijk om te zeuren bij verkeersovertredingen waar we dan 25 euro boete krijgen voor een overschrijding van een paar kilometer… De Piraten die werden aangehouden werden weggestuurd met een kleinere motor en beperkte benzine. Slap zou je denken.. en ja dat is ook wel zo.
In Nederland zelf hanteren we ook een voor de meeste een te zachte strafmaat. Voor “ons” gevoel worden criminelen beter behandeld dan eerlijke mensen. Nou schrijf ik altijd uit het hart en pretendeer alles behalve wetenschappelijk te zijn dus lees het ook zo… maar is het wel zo? Straffen we te laag?
Neem de Verenigde Staten, daar straffen ze lekker door. Te veel gedronken is een paar jaar brommen terwijl hier de persoon in kwestie in het ergste geval zijn rijbewijs kwijt is voor een paar maanden en zich moet verantwoorden voor de rechter. Nee in de US daar weten ze wel raad met straffen. Keihard straffen daar zullen ze wel van leren!

Nou weet ik geen cijfers maar wel dat relatief gezien het percentage “zittende” Amerikanen hoger is dan hier. Logisch als je strenger straft… Er is ook een principe dat heet triple play of zoiets.. het betekend in ieder geval dat je in meerdere staten na de 3e veroordeling “lifer” wordt.. levenslange gevangenis straf. Dat hoeft niet automatisch te zijn dat je Ted Bundy na hebt gedaan en al moordende en verkrachtende model hebt gestaan voor “Kalifornication” maar het kan zijn dat je een keer gepakt bent voor winkeldiefstal, te hard rijden en wellicht 1 glaasje te veel op omdat het “zo gezellig was”. Dat zou betekenen levenslang… oeps…

Het is een veel gehoorde zin, “ze gaan er in als mens en komen er uit als beesten”. Is dat dan wat we willen? Geeft dat een beter gevoel van “veiligheid”? Ik geloof er niets van.. Ik geloof niet in keihard straffen van mensen. Het geeft een schijnveiligheid en de gemiddelde gevangenis is ook geen pretje. Daar te overleven vergt van de zittende dat ze door brute kracht of intimidatie zichzelf zo hoog mogelijk op de “sociale” ladder zetten. Dat dit inhoud dat beroven, verkrachten en geweld de gewoonste zaak van de wereld is zal niet verbazen.
Neemt niet weg dat ook ik moeite heb met een kinderverkrachter die na 6 jaar vrijkomt wegens goed gedrag en psychologisch onderzoek. Deze persoon kan gewoon in zijn oude huis in de oude wijk gaan wonen zonder dat iemand de persoon een strobreed in de weg legt. Ik zou er niet aan moeten denken dat één van mijn kinderen het slachtoffer zou zijn geweest van een buurman die gewoon weer vrolijk in de wijk komt wonen na 6 jaar. Maar wat dan? Chemisch castreren? Brandmerken en zijn naam overal ten toon spreiden zoals we vroeger deden maar toen noemden we het een schandpaal en was het volksvermaak?

Erg houden in de situatie zou wel kunnen, wettelijk kun je de beste persoon niets weigeren en heeft de persoon net zo veel “recht” als ieder ander zijn oude huis te betrekken immers de persoon heeft zijn straf uitgezeten. Maar is het recht dan alleen maar een stapel woorden en een groot boek die voor interpretatie van de lezer zijn? Zouden we niet meer rekening kunnen houden met de specifieke situatie en iemand als die persoon een andere woonplek geven? Ja dat kan maar dan verleg je ook weer het probleem, je zadelt een ander op met mogelijke problemen die zouden kunnen ontstaan.. ook niet echt een oplossing.

Wat sowieso zou moeten veranderen in Nederland (vind ik zei de gek) is het rare verschijnsel dat gevangenen niet extra vervolgd kunnen worden voor het pogen te ontsnappen. Je kunt het zo vaak doen als je wilt er is geen gevolg aan. Zit je 10 jaar heb je 10 jaar de tijd 1 keer per week een uitstapje te maken en als het faalt.. niemand die zich daar druk om maakt. Dat is volgens mij de kat op het spek binden. Stel je zou een strafverdubbeling zetten op poging tot ontsnappen dan zou het wel anders zijn. Nadeel hiervan is dat je automatisch discrimineert… want dan ontsnappen alleen de slimmeriken ..

De essentie van de vraag zwaarder straffen ligt in de vraag of we meer en vollere gevangenissen willen en een grotere kans op excessieve delicten. Je zou bijvoorbeeld de gevangenissen kunnen privatiseren. Een mooie manier om de samenleving een beetje te ontlasten wat betreft de kosten die gevangenen nou eenmaal maken. Ze moeten ook eten, drinken en slapen … In de Verenigde Staten is dat aan de orde van de dag. Daar kun je relatief eenvoudig een stuk woestijn kopen. Zet er een hek omheen en een paar barakken en hop daar is je gevangenis. Ontsnappen kan alleen als je sterk genoeg bent om 300 liter water mee te nemen want in de verste omtrek is niets dan zand om je gezelschap te houden.
Ik heb ooit een prachtige korte documentaire gezien van Max Westerman over een dergelijke gevangenis (aanrader, zoek het boek “Max in alle staten” met DVD voor deze docu en het verhaal er achter!). Hij deed een interview met de directeur en deze vertelde exact hoeveel een gevangene koste.. Er stond dus een exacte prijs op het hoofd van een gevangene. Hij had geen maximum security inrichting maar een medium security. Dat kunnen de gevangenen wat makkelijker rondlopen en is alles iets vrijer. Deze man had inderdaad midden in de woestijn een stuk land gevuld met barakken en een hoofdgebouw. Het was de moderne versie van de kampen die we kennen uit de 2e wereldoorlog maar dan iets humaner ..

Tijdens het gesprek werden ze gestoord door een gevangene die zijn beklag kwam doen over de “Beloni” (een soort worst) .. deze zou ruim over de datum zijn en niet eetbaar. Onderzoek gaf aan dat dit inderdaad zo was. De Directeur vond dat niet meer dan normaal en gaf aan dat “groene worst ook prima te eten is” ergo.. niet zeiken wees blij dat je nog wat krijgt! Ik schrok daar wel van, deze man draaide de gevangenis als een bedrijf. En in een bedrijf heb je kosten en baten.. en zolang de kosten niet boven de baten gingen was het goed… in dit geval groene over de datum wordt leverde lagere kosten op. Ik vind dat wel eng, ook al zitten er beesten bij .. mensen die de gruwelijkste dingen hebben gedaan zo kan ja dat toch niet benaderen? Toch? Wat is de kans dat iemand na een dergelijk verblijf nog normaal zou kunnen integreren in de samenleving? Stel nou dat iemand echt een fout heeft gemaakt en daar voor boet en zijn leven weer wil oppakken? Dat gaat zo niet echt lekker lukken ben ik bang …

Terug naar Nederland, waar respect voor de politie net zo hoog is als pissen tegen de eikenboom van je vervelende buurman… 0 dus. In veel landen heb je automatisch respect voor de politie macht. Neem Italië waar je onwillekeurig netjes doet wat ze zeggen.. of Spanje ook daar. Wellicht door de taal of de uitstraling maar je doet het. In Nederland is er geen respect.. een Amerikaanse vriend zei ooit “the Netherlands, the only country where you can throw a stone at a cop and get away with it…” Dat gevoel .. In de Verenigde Staten kijk je wel uit als je aangehouden wordt. Daar komen ze langszij als je langs de snelweg wordt aangehouden met hand op het revolver klaar om god weet wat te doen… Handen op het stuur in zicht ten alle tijden.. logisch als je voor het minste geringste een kogel jouw kant op kan krijgen. Zou dat komen omdat de straffen zo hoog en soms onmenselijk zijn? Mensen riskeren alles om maar niet voor de 3e keer gepakt te worden? Is dat de vicieuze cirkel? …

Ik weet na dit blog ook geen antwoord maar weet wel dat menselijkheid het enige middel is tegen excessief gedrag hoe moeilijk dat ook is. En als je dan die bon op de mat krijgt van 25 euro omdat “je maar een paar kilometer te hard hebt gereden” bedenk dan dat ergens een grens ligt. Die grens heb je overschreden en daar moet je voor “boeten”.. Tuurlijk is het lullig een dergelijke boete maar wat dan? De grens verhogen? Pas bij 15 kilometer te hard bekeuren? Of bij 25 ? wat is fair? Het verschil tussen een aanrijding met 30 of 50 kan het verschil tussen leven en dood zijn! …

Zo te zien aan deze tekst is het tijd dat mijn vakantie over is .. 😉 te veel tijd om na te denken .. wees gerust.. over een paar dagen is de bakman weer in het kippelandje en wellicht wacht voor mij ook een enveloppe van het CJIB voor 25 euro en vloek ik hardgrondig mee en gil dat ze beter “boeven kunnen gaan vangen!”

3 thoughts on “Straffen…

 1. Is het wellicht een idee om niet harder te straffen maar te zorgen dat iedereen de zelfde kans krijgt in de maatschappij en je dus ongeacht ras, herkomst, afkomst, vermogen of onvermogen een gelijke basis qua opvoeding, scholing e.d moet hebben. In het opvoeden ligt een grote kans.

  (korte preek voor o.a. beter, intensiever onderwijs zegt de aankomend leraar)

  My 2ct

 2. Menno,

  Zwaarder straffen zal het zeker niet zijn gezien je relaas, maar de boete van 25 euro is ook het probleem niet denk ik maar wel de manier van handhaven, om die kleine boetes te schrijven wordt alles uit de kast gehaald daar is geld en mankracht voor, de hele dag controleren kan wel onder het mom verkeersveiligheid, maar als er iets ernstigs gebeurt, dan zijn er geen mensen en geen middelen, ik denk dat de politie van bekeuringen aan elkaar hangt, en daar kweek je geen respect mee. Toen ik 20 was, had ik een bekeuring gehad in mijn leven, mijn zoon is 19 en je wil niet weten hoeveel geld daaraan al betaald is. Ik denk dat daar de omslag zit, we bekeuren alleen maar, levert geld op. Ik had vroeger echt wel respect voor oom agent, maar die gaf mij ook gerust een schop onder mijn kont, en dat leverde meer respect op als een boete. En ook het aanname beleid gaat iets mis volgens mij, je selecteert toch mensen die respect uitstralen, en niet wat ik af en toe voor watjes zie lopen. Ik denk dat er teveel regels zijn voor agenten, ze mogen niets, en daar mis je ook de slag met respect.

 3. Jemig Menno, ik kom er net achter dat je ontzettende lange blogs hebt geschreven. Ik heb het niet allemaal woordelijk doorgelezen, kan mijn hoofdje momenteel niet aan.
  Geniet je nog een beetje???

  X

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.