Bel me niet!

Gelukkig leven we op het moment in een soort periode waar even alles is zoals het is. Ma blijft redelijk stabiel op het moment en we kunnen vaker wel genieten van een bezoek dan niet! Jammer van het mooie weer maar dat is een detail!

Omdat ze redelijk door rommelt is er minder om over te vertellen.. wat mij heeft doen besluiten eens wat over de aanloop hier naar toe te schrijven. Met name te waarschuwen voor hen die de zelfde wegen bewandelen (gewild of ongewild!)

Eén van de grootste problemen met het dementie proces is dat je verdomde lastig inzichtelijk is. Meestal heb je pas wat door als het al te laat is. Het vervelende is doordat je het zo laat door hebt dat er zaken gebeuren die eigenlijk helemaal niet meer kunnen. Ze gaan dingen doen waar ze eigenlijk geen beslissingen over kunnen nemen.
Een mooi voorbeeld is de telefonische “dienstverlening” 🙂 Je kent ze wel.. de “goed geschoolde” medewerkers van de callcenters die meuk via de telefoon aan de man/vrouw proberen te krijgen.
Mijn moeder woonde dus alleen en had vanzelfsprekend telefoon 🙂 In de begin dagen van haar ziekte (welke eigenlijk al veel langer aanwezig was) was ze nog redelijk in staat paal en perk te stellen aan deze praktijken. Ze vertelde netjes dat ze niets kon en wilde kopen zonder dat ze haar zoon (lees mij) daar in raadpleegde.
Ik ben meerdere malen gebeld door dergelijke dajakers die het dan bij mij ook nog even probeerden.. Needless to say dat ze van een ijskoude kermis thuiskwamen!

Natuurlijk kwam er die tijd dat ze dat allemaal niet meer wist en de aasgieren als echte aaseters zich begonnen te verzamelen boven de telefoon lijn van moeders. .. ik heb zelfs het vermoeden dat onderling kennis over dergelijke zwakkere personen doorgespeeld worden naar collega’s!!

Wij probeerden zo goed en kwaad als het kon een overzicht te houden over haar post en uitgaven. Niet uit wantrouwen maar uit bescherming. Post vonden we niet altijd (die zwierf het hele huis door!! van koelkast tot in de linkerschoen op zolder!!) maar gelukkig was ik een aantal jaar daarvoor al mede rekeninghouder geworden. Leek ons handig na het overlijden van mijn vader… en dat bleek zo te zijn.

Ik denk dat mijn moeder ongeveer 6 keer is gewisseld van energie leverancier, 3 keer van telecom leverancier, minimaal 9 abonnementen heeft aangesmeerd gekregen..

En hoe simpel het aangesmeerd werd hoe ingewikkeld was het om er weer van af te komen!
Met name de abonnementen.. je kent ze wel.. de dozen die je dan eenmalig “gratis” kreeg en als je de dan niet terugstuurde of iets van je liet horen dan zat je gelijk aan een langlopend contract vast! Hoeveel van die gezondheidshonden, leeflangetters en slankafhufters ik niet aan de telefoon heb gehad..
Iedereen was uiteindelijk wel bereid om afstand te doen van hun “rechten” al koste dat bij sommige heel erg veel moeite. Met name dreigen met juridische stappen in verband met het ziektebeeld van mijn moeder deed de meeste besluiten terug te stappen.

Ik herinner me 1 voorval en dat is niet om te slijmen… maar mijn moeder vertelde in een verwarde bui dat er zo’n aardig meisje aan de deur was geweest.. ze hadden zo lekker gekletst alleen wist ze niet meer waarover.
Enige dagen later werd duidelijk dat het om de “Nederlandse Energie Maatschappij” ging. Zij waren op dat  moment met een bikkelharde campagne bezig!
Ik weet dat ik  dat zag en eigenlijk direct door het lint ging.. ik had al zo veel mensen afgebeld en haar ingevoerd in een bel me niet register en NOG kregen ze het voor elkaar..
Ik belde de maatschappij op en vroeg zonder twijfel naar de de Supervisor.. ik wilde niets te maken hebben met die schaapjes in het call center.

Ik kreeg de supervisor en geagiteerd deed ik mijn verhaal… de man luisterde en gaf geen weerwoord.. pas nadat ik helemaal uitgesproken was zei hij.. “sorry.. ” hij bood zijn excuus aan namens het bedrijf en vertelde het te betreuren dat dit gebeurt was.
Geen enkel maar dan ook geen enkele poging tot overtuiging.. gewoon sorry..

3 dagen later stond er een heel grote bos bloemen bij mijn moeder thuis met nogmaals de excuses! Ik vond dat grote klasse!

Hoe dan ook.. tip, zorg dat je in dit soort gevallen of regelt dat er geen wilsbekwaam meer is of neem en volmacht maar regel iets wat juridisch staat! Registreer bij het bel me niet register zo snel mogelijk en plak een sticker met “colportage niet gewenst” op de deur..

Voor je het weet ben je net als wij 4 dagen per week bezig strijd te voeren met bedrijven die er een levenswerk van maken de zwakkere in de samenleving te pakken!

Zo. dat was dat 🙂

Menno

9 thoughts on “Bel me niet!

 1. Wat een goed verhaal Menno, en zo herkenbaar! Wij maken op dit moment precies hetzelfde mee wat jij hebt geschreven (behalve die bos bloemen, die hebben we nog niet gezien). Nadat mijn schoonvader bijna 2 jaar geleden is overleden is begin dit jaar dementie geconstateerd bij mijn schoonmoeder. Sinds 2 weken gaat ze nu 2 dagdelen naar de dagopvang, maar het blijft zwaar, en hard… heel hard.

 2. Hey Gert.. verdorie niet fijn om te horen! Hou er inderdaad erg in aasgieren zijn het!!! Kan je alleen maar sterkte wensen en als je ooit om wat voor reden dan ook iets wilt weten,checken of gewoon lotgenoten zoekt.. kun je me altijd bereiken via hier of twitter..

  Menno

 3. Dementie op zich is al zwaar genoeg..zonder het misbruik van respectlozen en de aasgieren van deze wereld.
  Goed dat je dit bijkomend negatieve aspect onder de aandacht brengt!

 4. Menno, bedankt voor je blog.
  Hier heb ik nooit bij stil gestaan, omdat mijn moeder nog leefde,toen vader dement was.
  Maar ik denk dat het een hele goede voorlichtig is voor degene die hier mee te maken heeft.
  Blijf je volgen….
  Groetjes Do(rothé)

 5. @mariegoos, inderdaad het is al heavy genoeg. Helaas storen de meeste zich daar niet aan!! Thx 🙂

  @Dorothe het is echt een probleem, gelukkig was je vader niet alleen!!! Een "geluk" Dank je voor je steun 🙂

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.