Helaas..

Vanmiddag was het moment dat de Notaris zou inschatten of het afgeven van een volmacht nog een optie was voor mijn moeder.
Om 4 uur vanmiddag zat ik ik lekker in de zon met mijn moeder koffie te drinken en te wachten op de Notaris. Ik had al door dat het niet haar dag was.. ze was verward en nogal afwezig. Liet zich afleiden door alles om haar heen behalve voor wat nodig was.
De Notaris was er even voor half 5 en stelde zich voor. Nu hebben we het geluk dat onze (wat klinkt dat raar.. “onze”) notaris geen vreemde is van ons (heeft onze BV’s en privé zaken geregeld) en dat het een heel leuk mens is die niet in het klassieke stoffige notaris beeld past!
Ze is gaan zitten met mijn moeder en is begonnen met wat eenvoudige vragen.

De opzet van een dergelijk gesprek is te bepalen of de persoon in kwestie n staat is onderscheid te maken en zelf beslissingen te nemen. Indien die beslissingen genomen kunnen worden tot welk niveau dan. Bijvoorbeeld het kiezen van eten of vies of lekker is anders dan de keuze tussen het overdragen van al je rechten aan een ander!
Al vrij snel bleek dat mijn moeder niet meer in staat is zinnig te antwoorden op dergelijke vragen ..

Consequentie is dat we niet via de Notaris een volmacht kunnen regelen maar dat we via de kanton rechter moeten gaan werken. Ik heb een stapel formulieren meegekregen van haar (notaris) waar relatief makkelijk staat wat we waar moeten doen!
Al die papieren gaan naar het kanton gerecht waar de rechter zal bepalen of er een curatele afgegeven kan worden. Vanaf dat moment zijn we in staat alle zaken voor mijn moeder te regelen..
Er is al wel gezegd dat de doorloop tijd voor een dergelijke actie vrij lang is…

Laten we hopen dat dit in ons geval dat niet zo is 😉

Menno

ps het verbaasde me dat er zo weinig concrete informatie te vinden was hierover. Er is heel veel maar al die informatie gaat maar zover.. nergens kwam ik er echt uit wat voor formulieren ik moest hebben.. De Notaris had dat gewoon kant en klaar voor me liggen! Als iemand er ooit behoefte aan heeft neem gewoon contact op en ik vertel je wat er nodig was voor onze situatie!

3 thoughts on “Helaas..

  1. Ergens -klink misschien wel erg lullig – ben ik blij dat jij het pad zo'n beetje effent voor mij. Jij bent nu eenmaal al veel verder in deze situatie…Ik leer er veel van! Dank dus daarvoor en misschien heb je er wat aan (er een positieve wending aan geven).

  2. Mijn oma is ook zwaar dement en mijn vader heeft de volmacht en regelde alles voor mijn oma. Afgelopen augustus heeft mijn vader een zwaar herseninfarct gehad en zijn begrip is weg. Schrijven lukt ook niet meer. Alle rekeningen die voor mijn oma betaald moesten worden stapelden zich op. Mijn moeder is naar de bank gegaan en heeft het uitgelegd. Het meisje achter de balie kon niks doen en zei tegen mijn moeder dat mijn oma toch echt zelf moest tekenen voor de rekeningen. Mijn moeder zei begrijp je het niet dat kan ze niet meer ,ze weet niet eens meer dat ze leeft. Nou dan moest mijn vader het maar doen want die heeft tenslotte de volmacht. Voor de tweede keer zei mijn moeder die kan het ook niet meer hij heeft een herseninfarct gehad en weet zijn hadtekening niet meer. Ze kon ons niet verder helpen en stuurde ons zo weg. Echt bizar. Inmiddels kan mijn vader zijn handtekening weer zetten, maar moeten we toch dingen gaan regelen.

  3. @mariegoos je weet me te vinden! en dat meen ik!!!

    @carmen .. mijn god wat een leed lees je toch af en toe.. Ik kan me zo voorstellen hoe dat is gegaan bij jullie! Het is op zich wel goed dat er regels zijn maar damn.. af en toe…

    Dank jullie!!

    Menno

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.