Heren.. de post!

‘Post steeds slechter bezorgd in grote steden’ kopt Nu.nl op de site… kort verhaaltje over de teruglopende dienstverlening van postbezorging… Wij merken het ook, in Hilversum is het af en toe een drama… Post die niet aankomt, post die niet wegkomt.. post die verdwijnt. Verstuur een DVD of een apparaat in een doosje waar uit op te maken is dat het iets waardevols is en… kans is groot dat het ding nooit aankomt..

Beschuldig ik dan de bezorgers nu niet? … eeuuhh… nee niet direct. Ik beschuldig niemand ik bevestig uit eigen ervaring een constatering die inmiddels Nederland wijd gedaan is. Maar het ging zo goed.. Post was een top systeem hier in Nederland. Zelfs 40 jaar na dato stonden ze gewoon bij je op de stoep met die kaart die verstuurd was aan je.. (beetje jammer dat het niet krijgen van die kaart er je ooit toe aanzette te scheiden, emigreren en een miserabel leven te lijden .. ja lIJden terwijl de kaart de sleutel was tot een mooi een succesvol leven…. maar dat terzijde 😉 ) hij is gebracht!

Wat is er gebeurt dat het zo dramatisch slecht aan het worden is… De officiële lezing schijnt de schuld te geven aan de korte broek.. je weet wel die ze niet aan mochten doen met warm weer.. en dat is terecht.. Al die behaarde benen over de stoep glurende door de brievenbus.. “zeg krullebol is je moeder thuis? ..” of zou het gebruik van Mail op digitale manier ondermijnend zijn? .. Wie stuurt er nou nog een brief.. pfff dat is zoooo 1998… .. de crisis? .. Het ontbreken van Kerst dit jaar? … of gewoon omdat de post een commercieel bedrijf is… en zoals elk bedrijf winsten moet maken om de aandeelhouders tevreden te houden?

PTT post was het ooit.. een staatsbedrijf dat op geheel passende wijze met voldoende secundaire, tertiaire en quartaire voorwaarden een prettige werkomgeving was. “Wie schrijft die blijft” was het credo toen ik lang geleden (nou ja.. niet zoooo lang.. ben immers pas 21 jaar 😉 ) .. bij een staatsbedrijf werkte. Voldoende voorwaarden, goede werkomgeving (zonder harige benen) en prima salaris.. een genot om elke dag weer de geurende liefdesbrieven, muffe facturen en gehate blauwe enveloppen rond te brengen.

Die tijd is voorbij… TNT Post.. commercieel en klaar met het verleden. Op strakke wijze managen ze zich door de reorganisatie heen en laten nog een extra rapport maken door Berenschot of Janssen en Janssen advies en of van Puffelen en co… De rapporten vertellen wat ze allang weten maar met stempel van een dergelijk bedrijf er onder maakt het wel indruk bij een raad van bestuur. Reorganiseren en inkrimpen. Effectief is dat geen lange termijn contracten, geen full time medewerkers (scheelt een hoop gedoe met pensioenen) alleen maar flex werkers. Herintreders en oudere die wat bij willen verdienen.

Het klinkt mooi maar in de praktijk blijkt maar weer dat in de praktijk dingen anders lopen. Ik heb in de straat regelmatig een andere postbode en de vriendelijke oude baas die hem jaren liep is verdwenen. De man die wist dat je op dat nummer woonde en de post overhandigde als je bij de auto stond.. (beetje jammer als dat met 3 handen vol was maar het ging om het idee!) … Het is nu een jonge jongen vaak die (zonder te stigmatiseren) alleen loopt voor het geld en het liefst helemaal geen post bezorgen wil… Het is dat het niet zo kan als met folders anders lagen die ook in de bosjes bij de school 🙂

Van het bedrijf PTT post is niet veel meer over en dat kan ook niet anders, de tijd leent zich niet meer voor uitbundige vergoedingen en via de digitale kaarten huizen (ik verzoek bij deze mij over te slaan want ik krijg nog steeds elke dag 7 mails van de huizen waar ik blijf..) sturen we er vrolijk op los. Maar de schijnbare uitbuiting die nu plaatsvindt  heeft alleen maar als gevolg dat we nog minder gaan versturen.. omdat je er niet zeker van bent of het aankomt. Ik overweeg inmiddels om mijn facturen digitaal te versturen (dat mag sinds 1 januari) omdat ook daar de zekerheid weg is.

Kip of het ei.. ik stop deze tekst zo in een enveloppe en stuur hem naar een willekeurig adres 😉 heb je hem? zou het graag horen… en ook of de postbode zijn benen geschoren had.. dank!

Menno

One thought on “Heren.. de post!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.