Achteraf

‘Achteraf kijk je een koe in zijn gat’ is een uitdrukking die ik tegenwoordig graag gebruik. Het gaat op voor zoveel dingen. Na een avond stappen en te veel drank bijvoorbeeld. Dat had ik beter niet kunnen doen. Of dat lekkere stukje filet americain (beter bekend als geprakte rat) wat toch zo lekker smaakte. en terwijl je de longen uit je lijf aan het kotsen bent denk je, dat had ik beter niet kunnen doen!

In je leven neem je beslissingen die op dat moment de juiste lijken. Linksaf, rechtsaf of rechtdoor het maakt niet uit, je kiest. En de consequentie van die keuze is dat er een vervolg aan zit. Dat is soms goed en soms slecht. Maar wat is goed en slecht?

Stel je neem de beslissing iets te doen (ik hou van duidelijkheid en transparantie dat is wel te lezen he?) en daar vloeit iets uit voort. Dan zou je kunnen denken ‘dat was geen wijze beslissing’ maar hoe weet je dat dan? Wie weet was de andere beslissing wel veel erger afgelopen. Of helemaal geen beslissing is misschien nog wel erger.

Zelfde voor een probleem. Het is een ding dat eigenlijk niet bestaat. Want de definitie van probleem is:

Probleem
Een `probleem` is een vraagstuk dat vooralsnog onopgelost is. Men wordt geconfronteerd met een situatie, waarin de realiteit botst met de gewenste situatie. Het veranderen van deze situatie tot de gewenste behoort niet tot de directe mogelijkheden. Niet iedere ongewenste situatie is echter een probleem. Sterke wil tot het veranderen van de situatie ‘

“Een vraagstuk dat vooralsnog onopgelost is” oftewel de definitie gaat er van uit dat het opgelost kan worden. Met die wetenschap is een probleem dus eigenlijk geen probleem meer omdat het opgelost kan worden. Maar stel nou dat een probleem NIET opgelost kan worden. Is het dan nog steeds een probleem? Eigenlijk ook weer niet want volgens de definitie is het vooralsnog onopgelost. En niet oplosbaar valt daar niet onder. Dus is een onoplosbaar probleem geen probleem maar een last of zorg die je gewoon in je rugzak moet doen en mee moet torsen zolang dat nodig is.

Ergo, of een beslissing goed of fout is weet je nooit omdat de uitwerking van de beslissing die je niet nam nooit duidelijk is te maken. En een probleem bestaat dus eigenlijk ook niet 🙂

Ik zou coach kunnen worden… niet? 🙂

2 thoughts on “Achteraf

  1. Stukje zware kost maar na twee keer lezen was het mij toch wel duidelijk anders had ik toch echt een probleem 😉

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.