Mistlicht, nog 1 keer dan!

De afgelopen dagen was Nederland voor een groot deel gehuld in een dikke mist. Buiten zijn was of je in een groot glas melk aan het rondlopen/rijden/fietsen/carten/kruipen/zwemmen was. Met een beetje moed beleid en trouw kom je er wel doorheen en zoals altijd kan kalmte ook u redden.

Ik rij best veel door de week heen .. zeg zo’n goede 1000 kilometer per week. op de weg is het altijd vechten voor een plekje tussen al het andere geweld en met mist is dat niet anders. De meeste mensen passen zich prima aan en rijden rustig van a naar beter (waar beter ligt ben ik nog niet achter trouwens). Uiteraard heb je daar uitzonderingen op en die scheuren door de mist alsof ze een nieuw brilletje van Pearl (ping.. kassa sponsor moment) hebben. Kan natuurlijk ook zijn dat die auto’s een speciale voorruit hebben waardoor ze geen last hebben van de mist al acht ik die kans niet waarschijnlijk.

Mist geeft altijd de verwarring “doe ik mijn mistlicht nou aan of niet” en daarna uiteraard “waar zit dat focking ding eigenlijk?” Maar uiteindelijk weten we het wel te vinden. Nou zijn de regels voor het voeren van mistlichten vrij duidelijk. Bij minder dan 50 meter zicht doen we met zijn allen het mistlicht aan… simpel toch?

Nee dus.. nou ben ik eens gaan nadenken en begrijp ik ook waarom. Hoe weten we nou wat 50 meter is? Dat is een lastige vraag. Vraag het aan een man en die zal zeggen dat is …. zoveel. Vraag aan die zelfde man hoe lang zijn mannelijkheid is en deze zal hoogstwaarschijnlijk antwoorden met “een centimeter of 20” .. Als je die 20 centimeter dan langs “de lat” legt blijkt dat vaak slechts rond de 13 te zijn.. Ja dan is het uitemet van 50 meter wel heel lastig.

Vraag de gemiddelde vrouw hoe zwaar ze zijn of welke leeftijd ze hebben en het antwoord zal met regelmaat (en nee ik generaliseer niet) lager uitkomen dat de werkelijkheid.. “35? nee joh.. doe eens een gok? … ja 28 .. bijna” Dus ook van de vrouwen hoeven we niet te verwachten dat ze duidelijk in kunnen schatten wat 50 meter is.

De nerds en timmermannen/vrouwen daargelaten is het voor iedereen best wel lastig. Nou hebben ze daar een rete handige oplossing voor. Langs de weg staan van die groene paaltjes met nummers.. je kent ze wel..

ja die ja.. en het mooie is.. deze paaltjes geven aan waar je bent en dat doen ze om de 100 meter. Dus als je nou in de mist aan het rijden bent en je twijfelt over wel of geen mistlicht dan kijk je gewoon of je het volgende paaltje al kunt zien.. kun je het zien.. geen mistlicht… Kun je hem niet zien? Zoek het eerstvolgende tankstation op en maak je voorraam schoon, poets je bril of kijk of je er een nodig hebt en controleer of er geen eland op je voorruit is gekomen!. Zijn geen van die dingen aan de hand? Dan is er mist en is het zicht waarschijnlijk slecht genoeg om die felle rode lampen aan te doen!

En vergeet ze vooral ook niet uit te doen weer..

“fock waar was dat lampje toch ook alweer voor dat in mijn dahsboard brand… ”

 

5 thoughts on “Mistlicht, nog 1 keer dan!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.