Tijd?

We hebben het zo druk, doen elke dag zoveel en de tijd geeft ons maar zoveel.. Mensen bellen, werken, prive en alle input op de mail, social media en televisie. Elke dag gaat in een waas voorbij en soms vergeten we even tijd te reserveren voor dat wat belangrijk is. Tijd voor jezelf, tijd voor je familie, kinderen, vrienden en tijd voor jezelf.

In een drukke wereld als die van ons is tijd een schaars goed. Ik merk aan mijzelf hoe ik aan het veranderen ben sinds mijn moeder Alzheimer heeft. De toch al zo schaarse tijd die we hebben besteden we al te vaak aan onzinnige acties die op dat moment oh zo belangrijk lijken. In retrospectief blijkt dat vaak een misvatting en is de tijd verdwenen aan feitelijk niets.

Waar wij uitkijken naar dingen die komen gaan is de belevingswereld voor iemand met Alzheimer tijdloos. Elke tik van de klok zegt ze niets meer. Het ritme van de dag verteld ze niet zo veel meer en het is dankzij de hulp dat ze gaan slapen, eten of plassen. Tijd is een zinloos mechanisme dat alleen maar bijdraagt aan de vaak hopeloze situatie. Elke seconde die verstrijkt sterft er iets in de hersenen van mijn moeder. Elke seconde die verstrijkt verdwijnt ze verder in een moeras van onwetendheid en aftakeling.

Tijd is te kort voor ons.. maar vaak te lang voor mensen als mijn moeder…

Neem de tijd.. en geniet van alles om je heen.. wij kunnen het nog!

7 thoughts on “Tijd?

  1. Je hebt zo helemaal gelijk Menno! Gelukkig heb ik nooit met deze verschrikkelijke ziekte te maken gehad maar wel met andere vreselijk aandoeningen en idd heel vaak steken we onze energie in dingen die op dat moment belangrijk lijken, of we hebben geen zin om die persoon te bellen want wat moet je zeggen? maar nu kan het nog! dankjewel voor deze eye-opener!

  2. Tijd bestaat niet, zegt men. De ene gelooft dat, de andere vind dit maar onzin …. Voor mensen met Alzheimer bittere waarheid: tijd zegt hun niets meer, er is geen tijdsbeleving meer, dag- en nachtritme vervaagt. En dan dat wachten: tot iemand langs komt, tot iemand iets komt brengen, tot je naar de wc mag, tot je mag sterven …………..

  3. Ik kan geen woorden bedenken die ook maar iets van toegevoegde waarde hebben!

    Je hebt volledig gelijk!

  4. Mooi geschreven Menno en zo waar.
    Tijd gaat soms zo vlug voor ons gevoel maar voor jouw moeder is er geen tijdsbeleving meer. Wat Ineke ook al zei dank voor deze eye-opener. We moeten ervan genieten zolang het kan.

  5. Het is jammer dat we dit soort waarheden moeten tegenkomen om te realiseren dat tijd sneller aan ons voorbijgaat dan we soms willen. Laten we vooral dingen blijven doen die het waard zijn om de tijd te laten vliegen door ons gelukkig te voelen en te zien waar anderen onze hulp kunnen gebruiken opdat we deze kunnen geven aan degene die het nodig zijn.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.