Mijn dingetjes…

 

Morgen is het zo ver, morgen gaan we met zijn allen (wishfull thinking) naar de stembus om daar te kiezen voor de toekomst van ons land.. althans voor de komende 4 jaar.. althans als de gekozen partijen een coalitie kunnen vormen en dan in staat zijn de coalitie te handhaven… En ik ben nog nooit zo zwevend geweest als nu.

 

Ik stem al vanaf dat ik 18 jaar was en mocht stemmen. Ik ben van mening dat je het stemrecht moet gebruiken. Stem je niet om wat voor dubieuze reden dan ook dan moet je niet zeiken als er dingen gebeuren die je niet fijn vind in Den Haag. Daarmee zeg ik niet dat die dingen niet gebeuren als je wel stemt maar dan mag je (wat mij betreft) officieel zeiken. Ik stem wel en eigenlijk al die jaren ook Liberaal. VVD was altijd de partij van keuze ook toen ik nog geen ondernemer was. Ik hou van Liberaal, ik hou van een kleine overheid en ik hou van het “zelfdenkend vermogen van mensen. We hebben echt geen regel voor alles nodig, we kunnen echt ook nog wel wat zelf zonder dat iemand ergens achter een bureau beslist dat we dat moeten of niet mogen.

 

Liberaal en dus een no brainer zou je denken… niet dus. Want wat vind ik minder van het Liberale denken? Marktwerking is een mooie. Natuurlijk de gedachte is goed. Zorg er voor dat er meerdere aanbieders van het zelfde zijn en zorg dat er keuze is. Dat geeft als resultaat dat je zelf kunt kiezen waar je iets haalt en dus is het zaak voor de aanbieder om zijn/haar diensten of producten zo interessant mogelijk aan te bieden. Dat kan op basis van prijs of kwaliteit of wat dan ook. Ik weet niet hoe het jou vergaat maar ik let wel op de centjes en “misbruik” de marktwerking dus ook. Koop een aanzienlijk deel van mijn spullen bij de Aldi omdat ik daar voor minder geld een acceptabele kwaliteit kan vinden. Wat ik echt goed wil of als nood moet halen koop ik bij de Appie. Duurder maar vaker ook wel van betere kwaliteit. Hoe dan ook ik heb de keuze en daarmee de macht om een goedkoper of beter product af te dwingen.

Dit werkt fantastisch in de retail en dienstverlening maar werkt dat ook in bijvoorbeeld de zorg? Ik denk van niet en denk ook dat de onderzoeken dat wel uitwijzen. Zorg en gezondheid is toch echt wat anders als een pot Calve pindakaas of een pot Heleas pindakaas. Je kunt moeilijk zeggen ” ach gebruik maar een 2e hands schort en operatie mes dat is goedkoper” of “nee de milt mag gefixt worden maar laat de wond maar open want die maakt je collega voor een euro minder dicht” .. wat keuze dus al weer belet.

 

De marktwerking in de zorg is mijns inziens niet alleen kansloos het is ronduit gevaarlijk. Je ziet al dat de zorg helemaal niet goedkoper is geworden. Het is wel minder geworden qua zorg en dat is mede omdat geld een rol is gaan spelen in de zorg. Concurrerend moesten ze zijn en dat vergt management. Nou is management niet de sterkste kant in een hoek waar vroeger een grote zak met geld naar binnen werd gegooid met de opmerking “het mag op”. Managen gebeurt dus van buiten en omdat een manager goed moet kunnen werken is er wel een serieus kantoor apparaat voor nodig. Dat betekend een pand, telefoniste, receptioniste, secretaris, assistent, boekhouder, controller en een management team. Dat team vind het wiel opnieuw uit en kijkt op een cijfermatige manier naar iets dat niet altijd in cijfers te bevatten is.

Inkomsten uitgaven omzet en winst komen ter sprake.. Winst, een gevaarlijk concept in een gebied als de zorg. De dokter kan best een uurtje langer werken of in plaats van 10 mensen 15 mensen bezoeken in dezelfde tijd. Dat scheelt op jaarbasis toch wel weer een x bedrag. En heeft de verzorging echt 34 minuten nodig om iemand uit bed te halen ‘s ochtends? Als ze dat in 20 kunnen doen dan kunnen we met 1 persoon op de afdeling minder aan de gang.. toch al weer een besparing van een x bedrag per jaar. Enfin de cijfer mannetjes becijferen alles dood en zien de kostprijs van de omzet dalen en daarmee de winst stijgen en dat is goed, toch?

 

De zorg heeft aan marktwerking niets, het helpt niet en het werkt verschrikkelijke misstanden in de hand. We willen toch geen Amerikaanse toestanden waar je als eenvoudige boerenlul (of kut) aan je lot overgelaten werd als je geen geld had bij het binnenlopen van een ziekenhuis?  Ja de zorg is duurder en ja we moeten samen zorgen dat we de kosten voor de zorg beter verdelen en ja dat moeten we met zijn allen betalen maar niet om management lekker te kunnen laten spelen. “mijn” Liberalen willen dat wel.. en ik fundamenteel niet..

 

Zelfde gaat voor achterlijke zaken zoals het infantiele 130 kilometer gezeik, rot op en ga wat belangrijks doen. 1000’en borden door heel Nederland moesten worden vervangen. Niemand weet waar en op wel moment je nu 80, 90, 100, 110, 120 of 130 mag/moet/kan rijden,. Dat daar tijd aan is besteedt door “mijn” liberalen is .. nou ja u weet wel.

Wat ik wel weer vind is dat we gewoon met zijn allen het huishoudboekje op orde moeten krijgen. Europa is belangrijk voor ons omdat wij als klein kutlandje namelijk heeeeel erg afhankelijk zijn van Europa. Want grote industrie heeft Nederland niet. We bouwen geen auto’s, vliegtuigen, chips of andere grote zaken hier. We dienstverlenen ons suf de hele dag. We consulteren ons gek en verkopen gebakken lucht en kennis! En die kennis is nou juist weer heel gewild in? Juist Europa, net als onze JanSmitTulp of de PulpRoos of de mixen van Tiesto.

Niet zeiken, hand op de knip en alleen uitgeven wat nodig is, stimuleren van sommige gebieden maar niet overstimuleren. Ik werk me ook de pleuris om elke maand weer de handjes te vullen en ben nog nooit gestimuleerd door de overheid. Afblijven wegwezen niet mee bemoeien. Als een sector over de kop gaat is daar bijna altijd wel een reden voor zoals te duur of overbodig, het zelfregulerende vermogen zal bepalen of een sector kan overleven of niet.

 

Hypotheek rente aftrek ook zo’n lekker punt. Ik vind al jaren dat het een instrument is om huizen te kopen die eigenlijk duurder zijn dan je zou kunnen betalen. En omdat de banken zo lekker scheutig waren de afgelopen jaren en zonder enige vorm van controle binnen zijn gelopen werden we met zijn allen lekker hebberig en vroegen we steeds meer voor onze stapel met bakstenen. Mijn huis zou ooit 3,5 keer meer waard geweest zijn dan toen ik het kocht.. nou ik heb het nooit geloofd en heb me ook niet nooit laten verleiden tot het incasseren van die zogenaamde overwaarde.

Zij die dat wel deden zitten nu met de zooi, te hoge kosten en het dreigen weg te vallen van de rente aftrek doet het klamme zweet uitbreken. Natuurlijk de banken gaven te makkelijk geld en die hebben er een verschrikkelijke puinhoop van gemaakt maar een stukje eigen verantwoordelijkheid moet ook genomen worden! Maar “mijn” partij doet daar heel moeilijk over.

 

Ik kan nog wel 10 pagina’s volschrijven maar elke keer kom ik tot de conclusie dat ik een partij zoek die er niet is. Ik zoek een partij die Liberaal denkt maar wel een die sociaal Liberaal denkt. Harde maatregelen durft te nemen zonder uit het oog te verliezen dat er uitzonderingen zijn en dat durft te benoemen .. Er is vast wel een partij die dat wil en kan en die aansluit bij mijn wensen maar wat moet ik met een partij die 1 of 2 zetels gaat krijgen? Die kan geen enkele invloed uitoefenen in de kamer.

 

Hoe dan ik ook ik ben er nog niet uit. Morgen moet ik er uit zijn en omdat ik morgen gewoon een drukke lange dag heb kan ik pas in de avond stemmen.. dat geeft me nog een kleine 19 uur een beslissing te nemen over waar mijn stem naar toe gaat. Ik wens jullie succes oh zwevende kiezer!

5 Responses to Ik weet het niet meer

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share if you care
Archieven
Baklap2’s tweets


Copyright © 2012. All Rights Reserved.