Met slechte mensen gaat het altijd goed!

 

Mijn eeuwige frustratie althans zeker de laatste 20 jaar. Het is een bekende uitspraak na dat iemand je vraagt “hoe gaat het?”. En weet je het is waar, met slechte mensen gaat het altijd goed lijkt het wel. Ik loop al een tijdje rond op deze aardkloot en heb het geluk de 40 gepasseerd te zijn. Ja geluk want voor hetzelfde geld was ik hartstikke dood geweest 🙂 enfin in die jaren heel wat gedaan en heel wat gezien.

 

Op de weg van mijn leventje liepen met regelmaat mensen met me mee. Vaak kwamen ze van achteren aangelopen al hijgende en hadden ze moeite om bij te halen (dat is makkelijke taal voor “inhalen”). Eenmaal naast me gekomen liepen we een tijdje dezelfde weg in hetzelfde tempo en deelden de ervaringen onderweg. Na niet al te lange tijd merkte ik bij de meeste een verschil van inzicht. Waar ik de tijd nam om dingen in me op te nemen en uit te vogelen liep de ander steeds door. De ander beperkte zich alleen tot de dingen waar grootsheid of gewin bij zat. Zo kon ik genieten van een spreekwoordelijke vogel die zat te fluiten terwijl de ander doorliep naar een ogenschijnlijk onbeduidende maar mooie bloem die een enorme hoeveelheid honing bleek te geven als je deze afbrak. Dat de bloem daarna nooit meer opkomt maakte niet uit want “hij/zij” was toch al voorbij dat punt!

 

Na een tijdje merkte ik telkens dat ik inmiddels degene was die steeds moest bijhalen en al hijgende probeerde bij te blijven. Waar de ander goed gevoed maar een spoor van vernielingen achter zich liet  probeerde ik de restjes te pakken te krijgen zonder echt schade te doen aan mijn omgeving. Uiteraard kwam dat moment dat ik in de verte alleen nog maar een goed gevoede reet kon zien aan de horizon terwijl ik strompelend achterop bleef.

 

Een forse tijd later kom je dergelijke mensen weer tegen en blijken ze het spoor van vernieling groter en langer te hebben gemaakt maar daardoor zichzelf wel een positie hebben kunnen geven waar ze met het grootste gemak het leven doorkomen. Geen zorgen over geld of andere zaken. Werk in overvloed en immer veelgevraagd. Ik bemerkte dat ik nog steeds met de restjes probeerde rond te komen.

 

En dan zo halverwege je leven (of iets er over heen 😉 ) stop je en ontdek je dat het inderdaad waar is, met slechte mensen gaat het echt altijd goed. Betekent dat dan dat ik niet slecht genoeg ben of dat mijn definitie van “goed gaan” gewoon niet klopt. Ben nog steeds niet bereid om over de rug van een ander mijzelf te verbeteren of te verrijken net zo min als dat ik bereid ben aan iedereen te vertellen hoe goed ik wel niet ben.. of denk dat ik ben. En daarmee geef ik zelf al direct het antwoord op de vraag wat je dan moet als je dat ontdekt…

 

Vrede zal ik nooit helemaal mee hebben en ik ben nog steeds allergisch voor het type mens dat mij gaat vertellen dat “volhouden” werkt .. zeker omdat het altijd hen zijn die “geslaagd” zijn in het leven en meestal niet omdat ze zo aardig of filantropisch zijn (uitzonderingen daargelaten). En op geluk hoop ik al helemaal niet meer 🙂 uiteindelijk moet je het zelf doen en de een doet het zonder zich te storen aan een ander en wat hij/zij een ander aan doet en de ander maakt zich daar wel druk om. De laatste zal over het algemeen het minst ver komen!

 

Mijn lijflied voor de eeuwige optimist!

29 thoughts on “Met slechte mensen gaat het altijd goed!

 1. Dat gevoel ken ik! Misschien omdat ik een klein beetje ouder ben (ahum), maar uiteindelijk is er maar 1 ding dat telt en dat is gelukkig zijn. Gelukkig zijn is een keuze, een prachtig cliché, maar gewoon waar!
  Zoals een van mijn favoriete zangeressen ooit zong: Als je wat te vieren hebt, doe het dan!!
  Elke dag is een feestje waard! Geniet van het leven Menno, je weet nooit hoelang het duurt; maak herinneringen! Xx

  • Heb je helemaal gelijk in Thea.. maar geluk is soms lastig te vinden als je niet slecht genoeg bent om het leven een beetje naar je hand te zetten. Geloof me dat ik er ervaring mee heb en uit het allerkleinste wel iets weet te halen.. maar je wordt er wel doodmoe van 🙂

   • I know, soms lukt het ook weleens niet hoor… (nobody’s perfect xD) en idd de mensen met de grootste monden krijgen het meeste voor elkaar. De mensen die anderen opzij duwen om voor te dringen wordt zelden iets in de weg gelegd, we staan er gewoon met open mond naar te kijken. Wat dat over ons zegt? Dat we fatsoenlijke, leuke, lieve, eerlijke mensen zijn waarop je kunt bouwen en vertrouwen. En laten we dan financieel niet onafhankelijk zijn, laten we dan geen SLK kunnen kopen (slik, snotter), maar is gezondheid, liefde en geluk niet veel belangrijker? Natuurlijk is geld op de bank handig en het leeft een stuk lekkerder (denk ik), maar geld maakt niet gelukkig! Dat doet de man die nu naast mij op de bank zit, de kinderen die boven achter hun laptoppie zitten en het grote geluk te weten dat ik een geweldige familie heb. Tsjonge, ik word er bijna emo van…. maar je snapt me wel denk ik 🙂
    Liefs!

 2. Het leukste wat je kan worden is jezelf. Probeer jezelf niet te meten met anderen.Daar schiet je niks mee op.

  • Dat is ook zeker waar en ik zou ook geen ander willen zijn maar frustreer me wel aan het feit dat het in het leven schijnbaar zo werkt. Geluk is hoe dan ook relatief en voor iedereen persoonlijk 🙂

 3. Voor hen werkt dat leven zo. Voor jou niet want jij zou daar niet gelukkig van worden (ik ook niet trouwens) Ja inderdaad, geluk is relatief.

 4. Jongetje jongetje wat maak jij je leven met je gedachtenspinsels toch af en toe moeilijk…
  Leef gewoon je eigen leven en kijk niet zo naar die ander…ben ik al jaren aan het doen.
  Het gras bij de ander is altijd groener, ook al is het bijna allemaal mos, in jouw ogen is het gras groener punt. De auto van die ander is altijd groter en mooier, als je dat denkt, en misschien is dat wel zo maar is die kar ècht van die ander of van de bank?
  Het gaat mij redelijk goed dus zou ik in jouw ogen slecht moeten zijn…
  Vind ik jammer, ik probeer een goed mens te zijn…
  Het geluk waarvan je spreekt is zo’n rekbaar begrip, ben je alleen gelukkig als je huisje boompje beestje vrouwtje kindertjes en een hoop poen hebt?
  Welnee man, het lot bepaalt wel anders…moet ik verdrietig zijn omdat ik de goede vrouw niet tegen ben gekomen? Omdat jij toevallig WEL een lief meisje ontmoet hebt?
  Moet ik je bijhalen of hoe zeg je dat?
  Ik heb je al eerder geschreven dat je af en toe je blik op oneindig moet zetten en de dingen op je af moet laten komen zoals het komt.
  Dacht je dat ik erop zat te wachten om plotseling van oom in vervangende pappie te veranderen? Om mijn hele leven ondersteboven te gooien omdat het lot anders beslistte…
  Ik kijk niet naar anderen, dat heb ik de kleine meid ook geleerd, wees tevreden met wat je hebt en wat je bent!

  • Hammie, ik leef de afgelopen jaren al zo. Ik kijk niet naar de buitenkant van anderen en geniet van wat ik wel heb. Wat ik wilde zeggen is dat (met name zakelijk) de meeste mensen me voorbij zijn gegaan. Botweg door grof en zonder respect gewoon maar over anderen heen te lopen. En ze komen er nog mee weg ook!. Mijn keuzes die ik heb gemaakt hebben me gebracht waar ik ben en nee dat is zeker niet wat ik gedacht had vroeger. Heb de grootste moeite het hoofd boven water te houden en heb de verantwoordelijkheid over een groot gezien. Maar wat ik wel kan is in de spiegel kijken en zonder twijfel zeggen dat er weinig mensen in mijn leven hebben moeten boeten om mijn leven “beter” te maken 🙂

 5. Ja, het kwartje (niet die van Kok) is gevallen denk ik…
  Jij bent niet iemand die met ellebogenwerk aan de top komt en wil komen…dat is te waarderen 😉
  Maar je ziet dat anderen dat ongestraft wel kunnen doen en dat doet pijn. En het gaat ze nog goed ook!
  Da’s zwaar klote om het maar eens botweg uit te drukken.
  Weet je; een gevoelsmens als jij KAN een ander gewoonweg niet besodemieteren om er beter van te worden…dan gaat er zoiets als een geweten knagen…
  Gevolg: dan moet je nog harder werken, veel harder als diegene die je zo veracht en zo af en toe komt dat eerlijke geweten in opstand! Dan ben je boos omdat jij niet gemeen kunt zijn om ietsepietsie gemakkelijker je zuurverdiende centen te kunnen verdienen…

  Weet je, het leven is voor sommige mensen makkelijk (althans zo lijkt het) ik heb een zwager die gelijk Guus Geluk is…alles zit hem mee…geen centje pijn, gezondheid oké, geld als water, een wagenpark waar een garage jaloers op is, meerdere huizen…hoop vrije tijd en vrijheid, maar ik zou voor geen goud met hem willen ruilen.
  Ja hij is zakelijk en op z’n tijd gemeen.

  Voor sommige mensen kan het leven moeilijk zijn, vooral als je eerlijk en niet “over lijken” je brood wilt verdienen. Ik hou me dan voor dat het lot iets anders voor je beslist heeft en je die tijd die je hier op aarde bent dat leven moet leiden wat voor je uitgestippeld is…

  Poeh, dat was wel effe diep.
  Ik kan net zo min gemeen zijn en moet dus harder knokken om mijn geluk te vinden. Toch kwam dat geluk zomaar op mijn pad….door omstandigheden werd ik pappie van een lieve meid en dan is het net of al die andere zorgen ‘verdwijnen’….Dan is al dat andere ineens niet zo erg meer.
  Ik heb het geaccepteerd dat ik niet zo gemeen kan zijn en ben er net als jij trots op dat alles wat ik bereikt heb niet ten koste van anderen is gegaan.
  (er staat hier nu iemand achter me te snotteren en op mijn schouder te slaan ;-)….auw)
  Hou vol Baklappie

  Groeten Annebelle & Hammie

 6. Naast je lopen om jouw ideeën te horen en er dan hard mee weg te rennen. Niet alleen bijhalen doen ze graag, ook over je heen lopen. En soms met een stamp na. Gelukkig heb ik ideeën zat.
  Ook ik heb weinig om van te leven, maar voel me een gelukkig mens. Ik kan iedereen recht in de ogen aankijken. Ik hoef niet te hijgen om door te rennen, ik geniet van het leven.

 7. Menno, het is zo als oom Hammie ook al zei; het leven kan moeilijk zijn en soms zo oneerlijk.
  Toch zou ik niet van een man kunnen houden die gemeen moet zijn of is om er beter van te worden. Dan maar wat minder…

  Kop op Menno, wij staan met z’n allen achter je!

  Liefs, Annabelle
  x
  x
  Talking instead of fighting and shake eachothers hand, give and take, we live only once in this world…A better world starts with yourself
  x
  If everyone had a little to participate, will we the long-cherished wish of PEACE get?

 8. En die mensen zouden de zelfreflectie niet hebben om een blog als deze te vullen.
  Blij dat ik je op twitter ben tegen gekomen.

 9. Hallo Menno,

  Vandaag kwam ik met een rotgevoel van mijn werk. Ik ben naar mijn mening een fatsoenlijk, lieve persoon, probeer mensen niet te kwetsen en een goede mens te zijn. Elke dag moet ik aanzien hoe brutale mensen en slijmballen op het werk van alles voor mekaar krijgen en daarover nooit aangesproken worden. Ze komen laat, melden zich steeds ziek, lange rookpauzes, niet aan de afspraken houden. Maar als ik, die het belangrijk vind mijn werk correct te doen, iets anders laat zien dan mijn vriendelijke, vrolijke eindeloze glimlach krijg ik meteen de wind van voren. Daar wordt ineens zo’n drama van gemaakt en word ik meteen op het matje geroepen. Ik heb het er zo genoeg van. Ik las jouw blog en die knoop in mijn maag is als sneeuw voor de zon verdwenen. Dank je.

 10. Hallo Menno,

  Ik kan helemaal begrijpen wat je bedoelt en ik zit zelf ook zo in elkaar. Maar wat jij denkt nodig te hebben in je leven, te missen of wat anderen meer hebben als jou is niks meer dan een illusie. Dat is vaak moeilijk te herkennen omdat je een waanvoorstelling krijgt van mensen omdat je die persoon van buiten ziet maar niet weet hoe hij zich echt van binnen voelt. Al vaker hebben mensen die zogenaamd ALLES HEBBEN zelfmoord gepleegd en iedereen vroeg zich af: Waarom? Hij had toch alles voor elkaar?
  Grote artiesten ondervinden de slopende klimmende begintijd van hun carriere, voordat ze beroemd waren, de mooiste tijd uit hun leven. Als je alles hebt, wat blijft er dan nog over?
  Wat je moet weten is dat van nature goede mensen een KRACHT met zich meenemen die een slecht persoon NOOIT zal bezitten. Die eigenschappen kan je indien goed gebruikt zeer positief in je leven beinvloeden. Dit is ook iets wat hun (misschien eerstmaals) niet begrijpen en wat je een voorsprong op alles kan geven. Mensen die slecht handelen weten diep van binnen altijd dat het niet goed is wat ze hebben gedaan, al zijn ze er op dat moment (door gierigheid,lust) altijd even blind van. De mens is geschapen voor de liefde, anders zou er geen voortplanting zijn. En dat kan niet zonder eerlijkheid, vertrouwen, enz.
  Wordt dat wel gedaan, zal dit tegen je motorisch welzijn werken. Dit is gewoon de wet van de natuur.
  Alles wat materialistisch is vergaat ooit, zelfs geld. Wat over blijft is de persoon die jij bent en wat je hebt gedaan in je leven. Dit is het enigste menselijke oordeel wat altijd ooit zal bestaan. Als je nu voor een paar minuten even de tijd neemt om een blik terug te nemen naar je hele leven, vanaf je kindstijd tot nu. Pik daar eens de allermooiste momenten/tijd uit. Heeft het daar met geld of met liefde te maken? Het lijkt zo dat slechte mensen het makkelijker hebben, maar eigenlijk zit jij op de beste weg en hebt alles goed voorelkaar. Je hoeft niks te verbetern 😉

  • Ik begrijp alle frustraties die jullie hebben. Ik heb ze zelf ook en heb ook de neiging om mezelf als één van de goeden te beschouwen. Toch probeer ik om mezelf niet als een beter mens te beschouwen dan die zelfzuchtige gewetenloze graaiers. Ik ben dan wel geen mens die zichzelf verrijkt over de rug van een ander maar ik zorg dat ik het voor me zelf wel goed voor elkaar probeer te krijgen en dat lukt ook prima. De mens is naar mijn mening geen wezen dat van nature een hele goede inborst heeft, het is een wezen dat probeert te overleven. De wil om het goede te willen doen kan ook een overlevingsstrategie zijn. Als je diep in jezelf kijkt stel je jezelf uiteindelijk op de eerste plaats. Het verdient niet de schoonheidsprijs om schaamteloos anderen te gebruiken zodat je jezelf een beter leven kan geven maar er zit ook lef bij. Hiermee wil ik die “slechterikken” niet beter maken dan ons maar ik denk dat de mens van nature gewoon egoïstisch is. In het dierenrijk bestaat er geen goed en kwaad. Dat is alleen op de mens van toepassing. Wij staan ver boven de dieren met ons verstand en toch maken we er met z’n allen een potje van. Zelfs de meest intelligente professoren bieden geen oplossing. Mijn idee is dan ook: ondanks onze intelligentie zijn we niet slim genoeg om boven alle jaloezie, afgunst en veroordelingen van anderen te staan. Hoewel ik niet bekeerd ben tot het geloof, geloof ik wel dat in het geloof de oplossing ligt. Die laatste zin zal in tegenstelling tot het voorgaande wel tot veel weerstand leiden, verwacht ik zo maar de mens is ondanks zijn intelligentie niet wijs en goed genoeg om van de wereld een “goede” wereld te maken. Wij zijn van nature gewoon NIET goed incluis mezelf.

   • Of je een goed mens bent ja of nee is sowiezo niet aan jou te beslissen. Anderen zien dit beter dan je eigen zelfverheerlijking. Dit bedoel ik positief want je bent wel een persoon die aan zichzelf werkt. Het is al een grote stap en een noodzaak om jezelf onder de loep te nemen dan constant andere mensen. Maar jammer genoeg is dit wat het westerse volk vooral doet. De mens is een egoistische creatie die wilt overleven? Dat klopt alleen bij mensen die het leven niet begrijpen. We zijn geboren voor de liefde. We moeten ons niet vastleggen aan een evolutionaire theorie en ons daaraan beperken. Er is nog zoveel meer. Je handelingen werken altijd mee met je geloof. In boeken staat veel over de mens en evolutie. Maar wat geloof JIJ? Werk aan vrede en liefde. Dus verbeter jezelf, zorg op deze manier als het ware om jezelf en zo kan je ook liefde aan anderen geven. Laat andere mensen met rust. Je weet niks over anderen en het gaat je niks aan. En je gaat er niet voor om over anderen te oordelen. Oordeel alleen over jezelf. Leven en leven laten. Voor een betere wereld!! Namaste 🙂

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.