JSF, Joint Strike Fiasco?

Jaren geleden al bekokstooft, wij moeten mee doen met de Joint Strike Fighter. Een prachtig gevechtsvliegtuig dat door het woordje “Joint” betaalbaar maar toch goed zou worden. Ooit las ik ergens in 2009 dat het toestel zo tegen de 49 miljoen zou gaan kosten. Redelijk bedrag maar neem het feit dat een F16 ongeveer hetzelfde kost dan valt dat wel te overzien. Ik zeg doe er een stuk of 100.

Vandaag las ik op Nu.nl

 De kosten van het JSF-programma zijn inmiddels opgelopen tot 385 miljard dollar, terwijl technische problemen de productie vertragen. Een toestel kost nu 113 miljoen dollar.

Hmmm.. dat is een aanpassing in prijs van een slordige 60 miljoen meer. Nou weet ik niet hoe het jullie vergaat maar als ik een missertje van 110 procent maar naar mijn klanten heb ik best wel een probleem. Nou kan het natuurlijk zijn dat er initieel geen afspraken zijn gemaakt over een maximale hoogte van kosten. Immers het project was prestigieus en zou de Nederlandse markt heel .. nee correctie HEEL veel geld en banen op gaan leveren.

Maar waar is dat geld dan? Waar zijn die banen? Vooralsnog kost het kreng alleen maar geld en een doekje voor het bloeden is dat we maar 1 toestel gaan kopen.. ofzo… voor nu.. denk ik.. wellicht waarschijnlijk eventueel.. toch? Kosten voor onderhoud en vliegklaar te houden een slordige 4 miljoen per jaar minimaal exclusief de excessieve operationele kosten voor als die met scheuren bedekte vliegende misbaksels in actie moeten komen.

113 Miljoen dollar dus.. voor een vliegtuigje… Wat moesten we ook alweer besparen? Defensie moest van ruim 8 miljard naar iets minder dan 8 Miljard. Daarvoor verliezen veel mensen een baan die uiteindelijk ook weer druk uitoefenen op de collectieve kast. 18 Miljard was de totale bezuiniging.. dat blijkt meer richting de 25 Miljard te gaan.. en dan gaan we verder met vliegtuigjes.. die heel .. nee HEEEEEEL veel geld gaan opleveren.. en natuurlijk een enorme ego boost geven.

Het zal wel aan mij liggen maar ik ben het een beetje kwijt. Wilders wil bezuinigen op Ontwikkelingshulp.. toch? Nou is het ontwikkelen van een vliegtuig geen mooie start? Kunnen die arme drommels in de rest van de wereld nog een beetje rekenen op humaniteit van ons in plaats van bommen en stoere flyovers van Joint Strike Fails want voor zover ik weet eten ze daar uiteindelijk niet beter van. En pak dan gelijk de hypotheek rente aftrek voor huizen boven de 800.000 euro aan.. heb het gevoel dat iemand die dat koopt die rente ook wel kan betalen, kunnen we dat geld weer gebruiken voor zinvolle dingen.

Het zal wel aan mij liggen 🙂

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.