Koninginnedag

Sja, Koninginnedag… Ik heb er een haat liefde verhouding mee. Vroegahh (Opa verteld) kon het me niet snel genoeg komen. De kop van mijn vader afzeuren om naar de kermis te gaan. Hij was er nooit echt voor om dat te doen en begrijpen deed ik dat nooit. Inmiddels ben ik zelf vader en begrijp ik heel langzaam waarom. Ten eerste is het zo verschrikkelijk druk dat Justin BieberT er een moord voor zou doen zoveel mensen in zijn stadion te hebben. Ten tweede begrijpen de kermis exploitanten als geen ander dat er nog 100.000’en andere mini baklapjes zijn die de oren van hun vaders kop af zeuren om naar de kermis te gaan wat resulteert in een eenmalige inflatie correctie van rond de 200% voor de duur van 1 Koninginnedag.

De klantvriendelijkheid op de Kermis was trouwens weer van bijzonder laag niveau. Bij de ijssalon ter plaatse haalde ik een ijsje voor de kleinste. Daar hij niet heel erg bedreven is in het multitasken (belachelijk trouwens als je 2 bent.. dan moet ej dat gewoon kunnen..) wilde ik in plaats van een hoorntje een bakje. “Dat doe we alleen bij 3 bolletjes” snauwde het onvriendelijk viswijf mij snibbig toe.  “Nou dan reken je toch een kwartje extra voor dat bakje?” Gooi ik er nog achteraan in een poging de zaak te redden.. Het eindigde in het simpele feit dat ik 1 bolletje kreeg en de prijs van 3 bolletjes voor moest betalen.. begrijpt u het nog? € 2,50 voor 1 bolletje (niet eens zo heel lekker ijs) in een bakje waarmee de waarde van dit hele bijzondere bakje inmiddels hoger was dan platina als je gewicht met elkaar vergelijkt. Je zult begrijpen dat ik geen enkele “hoef niet meer” van de jongste dulden kon en als een havik boven het bakje bleef zweven of er niets uit viel of iemand anders er van wilde eten. Uiteindelijk wilde hij niet meer en heb ik het bakje leeg gelikt en in een glazen kluisje tentoongesteld in huis als “duurste bakje van Nederland” (het is te bewonderen op Maandagen, Dinsdagen en Zondagen tegen € 1,50 entree en beveiligingskosten, afspraken via de mail na antecedenten onderzoek!)

De vrijmarkt was ook zo iets… we gingen uiteraard wel. Struinen langs de kleedjes, bakfietsen, vuilniszakken en spastisch bewegende kindsoldaten die soortement van dansbewegingen doen. Langs de valse blokfluiten, de rammelende trommels, 4 snarige 6 snarige gitaren, de scones, muffins (per stuk 1,25 .. kom je uit een EI ofzo?) en de bonkende bassen uit een speakersetje dat voor “slechts” € 75,- luizige euro’s van eigenaar mag wisselen.

Ik kwam er graag tot dat ik een jaar of 24 was. Vroeg er heen en platen scoren 🙂 platen van Schele Willie, Wacko Jackson, Alle 13 goed en de tip parade. Zakken vol met vinyl kwam er mee terug en Bakkie kon weer een paar weken “nieuwe” muziek op de piratenzender draaien. Inmiddels staat een groot gedeelte van dat vinyl op zolder, te wachten op de regenachtige zondagmiddag waar ik het al jaren over heb om ze dan digitaal te maken en op CD te zetten… uh-huh.. tuurlijk 🙂

Afgelopen Maandag waren we er weer eens en het leek net alsof de tijd stil had gestaan. Voor mijn gevoel stond op elke hoek dezelfde persoon met exact dezelfde spullen als 15… “kuch” ok ok … 20 jaar geleden. Misschien is dat ook wel zo want het is 1 grote recycle beurs dat Koninginnedag gedoe. Je ziet ze snuffelen, de inkopers.. de mensen die dit jaar de zooi voor volgend jaar kopen van mensen die vorig jaar de zooi voor dit jaar hebben gekocht. Het is 1 grote Perpetuum mobile .. en zichzelf in stand houdende situatie welke ongeacht je leeftijd, jaar, weer of tijd weer terug komt. Ik weet zeker dat na de grote knal in 3089 de Kolonisten op Mars als eerste Koninginnedag vrijmarkten gaan organiseren!

Het is een hele klus door de straten en overdaad aan mensen en spullen te laveren, zeker met 4 kinderen die zich vergapen aan… ja eeuuhh wat eigenlijk. De grote hebberigheid komt als slechte wijn naar boven en het maakt niet uit wat het is als ze maar wat kunnen kopen.. KOPEN KOPEN KOPENNNNNN het lijk die verrekte MediaMarkt wel! We zijn er doorheen gekomen zonder wat te kopen op een Spiderman klok na.. want DAT was echt een koopje 😉 Dochterlief wilde kijken naar een gitaar en de enige die we konden vinden was het restproduct van een optreden van The Who ergens in de jaren 60 inclusief het slopen van de instrumenten. 7 euro vond ik dan nog wel wat veel, zeker omdat ik geen certificaat van echtheid kon krijgen. Ik heb voor haar via de 365 dagen durende vrijmarkt, ook wel Martkplaats genoemd, maar een Ukelele besteld.. nieuw met snaren en bijzonder genoeg ook nog heel!

Wat echt heel fijn was van de Koninginnedag heeft iedereen collectief mee kunnen beleven.. de zon, het weer en de niet te versmalen temperatuur. Alleen daarvoor al zouden we Koninginnedag in ere moeten houden.. en natuurlijk de bio/recycle markt die er voor zorgt dat er minder afval de oven in gaat en elk kind en ouder volgend jaar weer wat te doen heeft op deze mooie dag.

Ik zeg lang leve de Koningin, lang leve de Koninginnedag! Hoezeeee!

 

4 thoughts on “Koninginnedag

 1. Ik heb alweer niets gekocht deze Koninginnedag… de angst om urenlang allerlei prullaria mee te moeten zeulen weerhoud mij (gelukkig?) van welke aankoop dan ook.
  Dankzij het prachtige weer inderdaad een prachtige dag!
  Je hebt het weer mooi beschreven meneer Drenth!

 2. als ik ga, en ik ging, ga ik helemaal alleen met mijn camera.
  Het ligt aan mijn stemming of ik na een half uur weer weg ben of, zoals deze keer, wel twee uur heb lopen slenteren over een toch niet zo’n grote vrijmarkt hier in Nieuwegein.
  Ik ga niet om te kopen, zie amper wat voor zooi er allemaal staat ligt en hangt.
  Ik ga om de sfeer en de prachtig uitgedoste mensen die het naar hun zin hebben.
  Dan is het wel leuk, echt waar. Ik zag de meest leuke dingen voorbij komen en wandelde rustig en tevreden weer naar de rust van mijn eigen huis.

  Maar vroegah :)) zal het bij mij misschien ook zo geweest zijn als bij jou, weet je dat ik me dat echt niet meer herinner.

 3. Voordeel van grote kinderen hebben is dat je niet meer langs die Vrijmarkt hoeft te sjokken… En wat doe je dan, gewoon uren op een terrasje zitten en al die ouders aanschouwen die treiterige kinderen met drupijs meeleuren. Zo geweldig. Overigens was er tegenover mijn terras een bandje genaamd; mannen met kleintjes… Een ukuleleensemble. Geweldige band met een geweldig instrument! Je dochter heeft goud in handen..:-)

  Ni_nua

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.