Vlezige toestand!

Maak me een beetje zorgen. Lees me iets te vaak over problemen met vlees de laatste tijd. We hebben kuchende kippen gehad, koeien die high werden, varkens die de pest konden krijgen en nu weer Schmallenberg. Ben een echte vleeseter, ik hou der van. Een mooi stukje vlees gebakken op mijn bord, goed gebraden, mals en het liefst nog een beetje rossig van binnen.

Maar waar ik vroeger nog filet American durfde te eten doe ik dat al jaren niet meer. Rauw vlees kun je niet echt meer vertrouwen. Net als een dooier van een ei, het aller lekkerste is als je een eitje bakt je de dooier zacht laat. Je snijd er omheen en als laatste stop je dat hele gele ding in een keer in je mond. Heerlijke smaak explosie in de mond. Maar ja salmonella enzo.

Schmallenberg dus, wat doet dat dan? Ik weet dat het een virus is en dat het er voor zorgt dat het kroost van runderen er mismaakt uitkomt. Geen hersenen of compleet mismaakt. Maar komt dat door dat het ontwikkelingsproces gestoord wordt door het virus waardoor het kroost er zo beroerd uitkomt? En wat nou als na een tijdje blijkt dat het virus minder is en de runderen er wel weer goed uitkomen. Wie weet dan of er geen genetische code is meegekomen met dat kleine schattige beestje.. en dat gen zal zich weer verspreiden in de voedselketen?

Maak me daar wel zorgen over… massa boerderijen en massa vee fokken draagt daar aan bij. 1/3 van de wereld (als het niet meer is) sterft van de honger en wij subsidiëren de veeteelt … met als risico een aanzienlijke kans op gezondheidsschade.

Stoppen met vlees eten? Biologisch? .. keuzes die mede bepaald worden door het alternatief. Het budget moet dat ook toelaten. Als je van een paar 100 euro per maand rond moet komen is een kiloknaller aanzienlijk aantrekkelijker dan een stukje “biologisch” vlees (waarvan ik me wel eens af vraag HOE biologisch dat is) van 100 gram.

 

3 thoughts on “Vlezige toestand!

  1. Je kunt het ook zo zien. Je laten leiden door angst om iets op te lopen door wat je eet dit met als gevolg dat je weerstand afneemt en bij het minste of geringste het loodje legt…. of er lak aan hebben en oersterk worden door gewoon het noodlot te tarten en en alles te eten waarvan je denkt hmm en kijken waar het schip strand. Persoonlijk ga ik voor optie 2

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.