Eurosceptisch?

Ik ben eigenlijk altijd een voorstander geweest van de Euro en Europa. Samen sta je sterker en met economieën zoals in Azië en Amerika kun je eigenlijk niet achterblijven. Wat is Nederland nou eigenlijk nog? Een vlekje op de kaart. Natuurlijk exporteren we best veel en leven we daar grotendeels van maar jemig laten we niet lullig doen we zijn maar een klein pokkelandje.

De Euro en Europa dus.. Ook ik heb met verbazing zitten kijken naar alle problemen in Griekenland, Italie, Portugal, Ierland etc etc de lijst gaat maar door. Overal moest geld naar toe omdat ze jaren lang boven hun stand hadden geleefd. Geen tot weinig controle door dat zelfde Europa en when the going gets tough we have to pay. En nu, ons land staat er niet echt lekker voor. Knettergek wordt ik van dat geouwehoer over bezuinigen. Ik hoor de laatste jaren al niets anders.

Banken pleuren bijna om, miljarden verdampen als een pot bier op een gezellige avond. Europa heeft geleerd en Nederland stond altijd vooraan met het grote mondje ”  we MOETEN vasthouden aan de 3%” riepen we heel hard elke keer weer. Natuurlijk hadden we gelijk.. toen. Nu ziet de wereld, althans in Nederland, er heel anders uit. De oneindige groei is weg en heeft plaatsgemaakt voor daling, minder en zwaarder.

Het gaat niet meer zo makkelijk. De ongenuanceerde jaarlijkse verhogingen van uur tarieven in elke sector zijn er uit. Als je nu begint over verhogingen staan er 10 andere te popelen jouw plaats in te nemen voor minder geld. En weet je dat is misschien ook wel terecht. We overvroegen in het kwadraat en torpedeerden ons daarmee rechtstreeks naar waar we nu zijn. De crisis is allang geen crisis meer, het is de nieuwe realiteit voor de komende jaren.

Terug naar de 3% dan maar. We gaan het niet redden volgend jaar en de verwachting is dat we op 3,9% (correct me if i am wrong) uit gaan komen. “Te hoog” zegt Europa en hoppa er moet weer ergens een extra 6 miljard gevonden worden. Ik vraag me dan af, waar dan? Bezuinigen op de overheden? Sigaar uit eigen doos.. de mensen die dan niet meer werken sluiten aan bij de bijna 700.000 andere werklozen om net als die anderen te ervaren hoe ons sociale stelsel is opgebouwd.

Ik begin een beetje moe te worden van de niet aflatende bezuinigingsdruk. Het stopt niet meer en de ene klap valt boven op de andere klap alleen omdat we moeten voldoen aan die verdomde 3%. Ik begrijp het, laten we geen Griekenland worden dat besef ik me ook wel maar jemig.. we zijn toch niet achterlijk? We kunnen toch wel een moment daar boven uit komen? Ik ben geen econoom maar als je maar blijft knijpen is er uiteindelijk niets meer om te knijpen. Dat draagt ook niet bij aan een herstel.

Door onze status als export land zijn we natuurlijk afhankelijk van het buitenland die mede onze economische status bepalen. Gelukkig zijn we ook nog geliefd bij de brievenbus BV’s die ons zonder al te veel moeite 3,5 miljard per jaar opleveren. Terecht of net terecht het is volkomen legaal en mits er geen misbruik van gemaakt wordt mij om het even of ze hier een brievenbus BV hebben. Het levert toch veel op? Nee laten we ze lekker wegjagen naar een vaag Afrikaans land of naar de buren. Stapel die 3,5 miljard dan maar op de extra 6 miljard van 2014 en we zijn echt failliet.

Gelukkig is er nog hoop, in het NOS journaal Olli Rhen (begrotingscommissaris jaja lekker WordFeud woordje!) zet de deur op een kier om eventueel uitstel te krijgen en een jaartje boven de 3% te eindigen. Het mag misschien van Europa.. joepie! Pffff als we het niet doen bezuinigen we alles helemaal kapot en zakken we nog verder terug in de ellende die we al zien. Nee schouders er onder, werken en hard ook en hop gaan met de mensen die nog mogen werken. Inkomsten genereren en zorgen dat die via de internet en gewone winkels weer in de Economie komen. Bouwen aan toekomst en verstandig omgaan met de middelen die we hebben.

Als we die weg volgen en Europa vind het goed dan vind ik mijn vertrouwen weer in dat mooie Europa.. gebeurt het niet ach dan boeit het ook niemand en blijven we ook hangen omdat stoppen eigenlijk geen optie meer is. Hoop dat “we” sterk staan en niet als een labrador (of hond naar keuze) kwispelend achter Europa aanhobbelen.

De tijd zal het leren…

 

One thought on “Eurosceptisch?

 1. Ik begin me echter meer en meer af te vragen of we niet beter af zijn zonder die EU?
  We betalen ons blauw voor die landen die ver boven hun stand hebben geleefd omdat we zogenaamd in die EU moeten zitten en dan is er ook nog eens een gast, die Olli Rhen, die het leuk lijkt te vinden dat kleine Nederlandje op haar nummer te kunnen zetten.
  Waar was die grote mond van die man toen de Grieken lening na lening wilden hebben?
  Het gras bij de buren lijkt altijd groener maar steeds meer krijg ik de gedachte de boel bijeen te pakken en het geluk, op mijn oude dag nog wel, te zoeken aan de andere kant van die grote waterplas in Nieuw-Zeeland of Canada of Australië.
  Nog even en ik werk me het rambam voor Brussel, de EU en een hoop werkschuw en belasting-ontduikend volk dat de klok heeft horen luiden maar zelf nog nooit een slag of stoot heeft geleverd maar jou wel meent te moeten vertellen wat je wel en niet moet doen!
  Ik heb oppassend geleefd en niet meegewerkt aan die shit waarin we nu verkeren maar moet er wel dubbel en dwars voor betalen!

  Laten ze die 6 miljard maar halen van die bonussen van die bankdirecteuren die de boel zo grondig verkloot hebben. Wanbeleid bij een normaal bedrijf zou leiden tot een faillissement en de directeur kan fluiten naar de centen maar die bank-kloothommels krijgen notabene nog een bonus voor wanbeleid!!!
  Daar draaide de belastingbetaler voor op en nu mag diezelfde achterlijke belastingbetaler nog een keer voor de shit opdraaien!
  Wordt tijd dat we met z´n allen laten merken dat we het schoon genoeg vinden en dat ze de pot op kunnen met die hele EU!
  Houden we de centen in eigen huis en hebben we geen tekort maar overschot!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.