“het” Koningslied

Als eerste en allerbelangrijkste van dit blog en van mij het volgende. Wat er ook gebeurt ik vind het “op de persoon spelen” per saldo fout. Wat iemand ook doet (zonder dat het crimineel of benadelend voor een ander is) is het nooit tof om dat op de persoon te spelen. Verwensingen en bedreigingen zijn botweg “not done” punt.. Het resultaat daar en tegen dat is een ander verhaal. Neemt ook niet weg dat je nooit moet vergeten dat iemand zich daar waarschijnlijk met hart en ziel op gestort heeft. Zo alle voorbehouden zijn weer geschreven .. we kunnen verder.

Het Koningslied dus. Wie niet onder een steen geleefd heeft zal het niet ontgaan zijn. Na afgelopen Vrijdag ging het helemaal mis. Het Koningslied kwam “uit” en daarmee de kritiek ook. Ik zelf heb het pas Zaterdag gehoord en had alle commotie nog aan mij voorbij laten gaan. Toen ik het hoorde begreep ik het niet helemaal. Ik was nog steeds op de gedachte dat het een lied voor het land zou moeten zijn. Een lied dat we samen zouden kunnen zingen tijdens en na de Koningsdagen. Een citaat van de site van het Nationaal Comité Inhuldiging zegt het volgende

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft het plan gelanceerd een Koningslied te presenteren dat door heel Nederland (mee)gezongen wordt. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is gevraagd een plan te ontwikkelen waarmee het zoveel mogelijk Nederlanders betrekt die gezamenlijk op 30 april het nieuwe Koningspaar zullen toezingen

Kijk het staat er toch echt… “waarmee het zoveel mogelijk Nederlanders betrekt” en daar is waar de schoen wringt. Ik kom veel in aanraking met muziek en heb dankzij mijn meisje ook veel muzikale “vrienden” en al speel of zing ik zelf niet ik ben muzikaal niet achterlijk. Het Koningslied heb ik echt geprobeerd te begrijpen.. ik heb het geluisterd en ik heb het geluisterd.. Over smaak valt niet te twisten, je vind iets mooi of je vind het niet mooi.. punt. Maar dit lied ik begreep het niet. Melodie lijn was best ok (om het even of het leek/lijkt/is) van een ander dat is niet aan mij maar het was zo ingewikkeld.

We hebben 16 miljoen mensen in Nederland.. De geschiedenis heeft bewezen dat het merendeel van die 16 miljoen niet allemaal even kritisch zijn. Het succes van Volendam is daar het levende voorbeeld van. Zanger Rinus doet Miljoenen hits op JoeTjoep en we gaan los bij Gangam Style. Dat zeg toch iets? Je zou dan toch moeten weten dat als we met zijn allen iets willen zingen je ergens in het midden van het muzikale spectrum moet gaan zitten?

Je kunt dan muzikaal nog zo verantwoord bezig zijn maar als niemand het begrijpt dan houd het op. “15 Miljoen mensen” is een lied dat dit wel begreep, “wij houden van Oranje” ook.. Wij houden nou eenmaal van een beetje platte liedjes (ja ook jij!) die we lekker mee kunnen lallen met 3 vingers… (nee dat is flauw) biertjes in de lucht. Dat is was we wel doen. Zelf het Wilhelmus zingen we ten dele mee. Ook niet zo ingewikkeld. Maar dit? Langzaam, rap, langzaam.. rap.. Leuk liedje maar voor ons allemaal? Nee.. en dat blijkt.

Iedereen buitelde over elkaar heen gisteren toen John Ewbank besloot het lied terug te trekken. Ik begrijp hem eigenlijk ook nog wel een beetje. Al die jaren een glansrijke trektocht van succes na succes en dan doe je iets voor je land en wordt je afgebrand tot op het bot. Nederigheid is iets wat je snel vergeet als je altijd succes hebt. Het was natuurlijk niet alleen zijn “fout”(als je al van fout kunt spreken) het was de fout van het hele team maar zeker ook de opdrachtgevers. NPO wast hier zijn handen in onschuld en houd zijn of haar mond maar die hadden kunnen weten dat een dergelijk elitair stukje muzak geen kans van slagen had. Zij hadden in moeten grijpen en de schrijvers en componisten een andere route in moeten sturen.

John Ewbank kreeg niet alleen de kritiek, hij nam het op zich. En ik denk dat hij een niet zo’n handige zet heeft gedaan met de actie van het terug trekken. Daarmee kwam er alleen nog maar meer heisa los. Verwensingen zijn, zoals ik mijn blog al begon, de daden van domme mensen die het verschil tussen een product en de maker niet kennen. Zij die een persoon identificeren met zijn of haar product. Bedreigingen .. sja daar ga ik niet eens over praten want elk mens met meer dan 1 hersencel weet dat dit niet kan. Zou mijnheer Ewbank dan ook aanraden alle bedreigingen aan te geven bij de politie. Haat tweets en mails (of het opzetten daar toe) zijn strafbaar dus hop doen.

Wat mij wel opviel (en ik ga geen vrienden maken) is dat heel muziek minnend Nederland zijn of haar schande uitsprak over de kritiek op het lied. De steunbetuigingen aan het adres van John Ewbank waren veel en divers. Zakelijk gezien natuurlijk heel begrijpelijk want het is een grote naam in de industrie en die wil je niet tegen je hebben als artiest. Vind het toch wel jammer dat er nergens in de steun betuigingen ergens iets terug te lezen is van zelfkritiek.. want als iets zo niet leuk gevonden wordt mag je best een beetje in je hart kijken en ergens een keer schoorvoetend toegeven dat je een misser hebt gemaakt als team voor deze opdracht. Het zou de makers sieren als ze daar iets opener mee waren geweest.

Het Koningslied was geen succes.. misschien ook wel te kort dag of de verkeerde instructies of uitgangspunten ik weet het niet. De gebeurtenissen van de afgelopen tijd geven wel aan dat je niet zo maar iets kunt doen en dat het collectief dat zich verenigt op de sociale media zich niet onberoerd laat. Voor nu einde verhaal, genoeg gelult en vooral kappen met “op de persoon spelen.. !”

3 thoughts on ““het” Koningslied

  1. Mooi gezegd weer Menno, ik had het niet beter onder woorden kunnen brengen. Ewbank maakt schitterende muziek en van de 100 kan je een keer één gigantische miskleun hebben (en dat het juist dit nummer is… tja. Al hadden ze dat trouwens ook wel kunnen bedenken.. want de driestemmige gedeeltes.. dat zingt niet lekker mee.)

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.