Maandag wasdag?

Tradities, er is veel over gesproken de afgelopen dagen. We zouden ze in ere moeten houden en er voor zorgen dat tradities niet worden afgenomen. Wat is eigenlijk een traditie? Wiki verteld ons dit.

“Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatisme dat remmend werkt op de vooruitgang. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend.”
Bron: Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Traditie

Gebruik of gewoonte die van generatie op generatie gaat. In het kort is dat de omschrijving van het woord Traditie. Zo was Maandag jarenlang wasdag. Iedereen deed op Maandag de was. Het was (leuke woordspeling he?) traditie. Iets dat van moeder/vader op dochter/zoon gaat… Het gesprek na de bijtjes en de bloemetjes ging “Ja dochter.. wassen doen we op Maandag, vergeet dat nooit!!!”

Enfin ik durf inmiddels te betwijfelen dat iedereen collectief op Maandag de was aan het doen is. Daarmee is een traditie ten dele ten einde gekomen. Ik denk dat er vast nog mensen zijn die vasthouden aan het wassen op Maandag en dat mag want, vrij land enzo weet je.

Traditie dus, echt een dingetje voor de rasechte Nederlander om zich druk over te maken en al helemaal als iemand anders er aan wil komen! Blijf met je poten van onze traditie af gillen ze allemaal. Als kippen zonder kop rennen ze allemaal achter een paar schreeuwlelijkerds aan zonder zich ook maar 1 keer af te vragen waarom ze er nou achteraan lopen.

Neem een oerhollandse traditie, Dauwtrappen.. Lekker op tijd naar buiten met je kinderen of je partner of gewoon alleen. Voor dag en dauw (woordgrap!!) naar buiten. Wisten jullie dat dit een traditie uit het geloof is? Ergens uit de 19e eeuw komt het. De mensen stonden om 3 uur in de nacht op om al zingend en zonder hoed of muts buiten op het gras te staan of te dansen! Het zou een zuiverende werking hebben en ze waren mooi op tijd om naar de mis te gaan.
Hoeveel van jullie doen dit nog? Of gaan jullie ook gewoon vroeg uit de veren en lekker op pad? Omdat het mooi is en leuk is om een keer te doen? Met andere woorden, gedurende de jaren is de traditie anders geworden. Mede omdat de tijden veranderen en we bijvoorbeeld minder gelovig zijn geworden. We passen de traditie dan gewoon aan.

De Kermis, van oudsher een mooie traditie. Ze begonnen al ergens in de 17e eeuw en behalve een soort van draaimolen voor “ringsteken” was de kermis een plek voor freaks en bezienswaardigheden. De bebaarde vrouw, de liliputter, de reus of de siamese tweelingen. Ze stonden op de kermis en lieten zichzelf zien aan anderen. Tegenwoordig vinden we dat raar en vinden we het niet gebruikelijk dat we staan te gapen en te staren naar mensen die anders zijn dan jij en ik. Ook hier is sprake van verandering van traditie.

Er zijn nog veel meer voorbeelden op te noemen van tradities die veranderen omdat de tijden veranderen. Begin vorige eeuw mepten we de kinderen nog op school als ze niet aan het opletten waren. Gewoon lekker met de aanwijsstok op de vingers en als dat niet hielp dan hop.. onder de voetzolen.. traditie mensen!! Je voelt hem al aankomen he? Jaja die baklap gaat zeuren over Piet 😉

Het ergste aan tradities zijn mensen die denken dat tradities in beton gegoten zijn. Dat het een grondrecht is om een traditie zo in te pakken dat het een reden is om alles zo maar ok te vinden. Natuurlijk is het belangrijk om tradities in ere te houden en te kijken wat je kunt doen om het verleden in stand te houden. Dat gezegd hebbende kan het helemaal geen kwaad om tradities tegen het licht te houden. Is in de huidige tijd wat je doet nog wel ok?

Er is elk jaar discussie over Piet en of hij wel of niet zwart zou moeten zijn. Eigenlijk is dat al voldoende reden om eens goed te kijken naar het waarom. Natuurlijk is het altijd zo geweest maar is dat dan een reden om het nooit aan te passen? Of vinden “we” dat we de wet voorgeschreven worden?

Nederlanders zijn een koddig volkje wat dat betreft. Er sterven 1000’en mensen ergens en we vinden er wat van.. nemen een paar minuten om er wat over te zeggen en gaan door met onze dingen. We hebben mensen nodig die donor worden om anderen te helpen.. een enkeling neemt de moeite om aan te geven of ze dat wel of niet willen maar praat over Piet en 2 miljoen mensen slaan blind op de “LIKE” knop op een pietitie. Want wat moet de VN met ons feest?

Heel Nederland gaat over de rooie als ene Shepperd van de “VN” zegt dat we het helemaal niet moeten vieren. Alleen is Shepperd heel geen officiele woordvoerder van de VN! Een citaat van een persbericht kort geleden. (bron: KLIK )

“De Verenigde Naties zitten duidelijk verveeld met de uitspraken van Verene
Shepherd over het afschaffen van Sinterklaas en Zwarte Piet. Shepherd voert momenteel als voorzitter van een werkgroep van de Mensenrechtenraad van de VNeenonderzoek naar het Sinterklaasfeest in Nederland.
“Een terugkeer naar de slavernij”, zei de Jamaicaanse professor daarover aan de Nederlandse televisie, nog voor het onderzoek officieel is afgerond. De VN proberen zich nu te distantiëren van haar commentaar.
“Het gaat hier om onafhankelijke experts, verkozen door de lidstaten, die onafhankelijk onderzoek voeren naar bepaalde situaties in bepaalde landen. Het zijn vrijwilligers die niet betaald worden door de VNen in eigen naam spreken”, beklemtoont woordvoerder Xabier Celaya.”

Er zou ook nog een officiële verklaring van de VN volgen, maar die was bij het ter perse gaan nog niet bekend. Shepherd zelf was gisteren niet meer bereikbaar voor commentaar.”

Het gaat dus om iemand die uit eigen persoon spreekt over het feest. Een buitenlander die naar ons feest kijkt en terecht ziet dat het lijkt om slaven te gaan. Of dat wel of niet zo is maakt niet meer uit de suggestie is “slaaf” en de elk jaar terugkerende discussie geeft aan dat er mensen zijn die het dwars zit. Moeten we het daarom veranderen? Nee misschien niet maar moeten we het daarom niet veranderen? Nee dat vind ik ook niet.

Ik hoop op eindelijk eens een zinvolle discussie en een beetje empathisch vermogen naar elkaar toe. Als er mensen zijn die zich aangevallen voelen door dit hele verhaal of problemen hebben met het slavernij karakter dat er aan kleeft dan kunnen we toch kijken naar een oplossing? Maar nee we bieden een petitie aan… zucht.

Ieder lekker voor zichzelf maar als er volgend jaar gekleurde pieten zouden lopen geloof ik niet dat mijn jongste er traumatische ervaringen aan over zal houden en de generaties hier na ook niet. Het is en blijft een leuk feest en we meppen al lang geen kinderen meer met een Roe terwijl dat ook traditie was.. dus zeggen dat we niet kunnen aanpassen is nonsens. Of we het moeten doet laat ik aan jullie allemaal zelf over maar voor dat je begint te schreeuwen over tradities en zo moeten we misschien eens iets meer nadenken en het woord traditie niet verwarren met “niet zeiken buitenlanders over wat wij willen” 😉 .

Alaaf!

 

One thought on “Maandag wasdag?

  1. Deze discussie is op een verkeerd moment in de aandacht gekomen. Op een moment dat Nederland vanuit Brussel en de Eu al zoveel opgelegd krijgt. Discussie voeren over het Sinterklaasfeest? Het hele Sinterklaasfeest was al langzaam aan het doodbloeden, dat was met de jaren misschien niet eens meer nodig geweest. Bovendien
    mensen die het niet willen vieren staat dit al lang vrij. Ook het geven van je mening hierover stond vrij, maar nu is de discussie o.a. door ‘iemand die spreekt namens de VN’ volkomen onmogelijk gemaakt. Wat ik beschamend vond was het groepje betogers (of ‘meelopers’) op het Malieveld die 1 mevrouw aanvielen omdat ze ‘meenden’ dat ze tegen het het feest was. Zo gemakkelijk creëer je 2 kampen en de media doet er een schepje bovenop. In deze hele ‘discussie’ zijn zij de grootste boosdoeners. Een Telegraaf die inkopt met een headline als Shepherd – Zeurpiet, o.a. De media speelt Nederlanders tegen elkaar uit. Wat zo fijn was aan ons kleine landje nl. een eigen mening mogen hebben, komt zo in het geding. Bovendien, er zijn inderdaad veel belangrijker zaken waar aandacht voor gevraagd zou moet worden.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.