Over “Lef” gesproken!

Erika

Afgelopen Vrijdag was het zo ver. In de Voice zat Erika… Het was al opgenomen dus we konden rustig vanuit huis meekijken met het resultaat. De Voice.. een dingetje waar ik me in de afgelopen jaren nog wel eens tegen heb verzet. Leker vanuit de luie stoel “schoppen” tegen wat langs komt. Geen talent, beetje talent, veel talent en absolute winnaar. Onwillekeurig altijd en gevoel dat er gemanipuleerd werd in de shows en dat kijkcijfers het belangrijkste waren/zijn.

En dan zit je eigen partner in de show… Ik kan jullie vertellen dat dit in huize Drenth/Karst niet zonder slag of stoot is gegaan. Ik persoonlijk geloof niet in snelle winst. Een hype creëren om een persoon is vaak tijdelijk. Het vinden en vasthouden van een vorm, wat dat ook is, is lastig maar de “opbrengsten” kunnen ook veel hoger zijn. Enfin zonder details, het was wel een dingetje.

En dan is het een feit en ga je de molen in. Ik ben maar een buitenstaander in het geheel en probeer als buitenstaander dan ook te waken over haar. Soms iets te vaak en te veel geef ik direct toe. Opnames, uitspraken, foto’s en audities. En dan het moment dat je uiteindelijk daar moet gaan staan.

Onze situatie was sowieso anders dan anderen. Door de diabetes van Erika is optreden altijd net even meer een dingetje dan bij mensen zonder. Zomaar het podium ophollen zit er niet bij. Eerst meten en kijken of er geen op handen zijnde hypo of hyper is. Dan moet die verdomde (maar oooohh zo nodige en gewaardeerde) insuline pomp los en dan kan er pas iets gaan gebeuren. Door stress en drukte stuiteren suikers vaak ongecontroleerd op en neer en dat maakt het allemaal nog spannender.

In tegenstelling tot anderen stond ik niet boven bij de monitor maar op de vloer. Tot het laatste moment proberen haar te zekeren van een zorgeloos optreden. En dan is het zo ver..

In 1 ruime minuut moet je overtuigen…blazen en gaan. Geen voorbereidingen nee staan en gaan. Geen tijd om een publiek te winnen met charme of vakmanschap nee iets meer dan een minuut en dat is het. Ze is niet de eerste die daar staat en de lat ligt vaak hoog.

Daar sta je dan, voor 4 ruggen (stoelen, niet geld 😀 ) te zingen wetende dat als het een beetje meezit er ruim 2 miljoen mensen zitten te kijken. 4 ruggen waarvan je vurig hoopt dat ze omdraaien… en dan is het voorbij. Mijn handen kapot geknepen achter de schermen. Gezien en gehoord weet ik dat ze een uitstekende performance neer heeft gezet. Het jury rapport is ook helder ze vonden het allemaal mooi maar at the end of the day draaide er niemand.

Het is dat moment waar mijn, toch al hoge respect, naar ongekende hoogte steeg. Moet je voorstellen daar sta je.. geen bloempje meer van 18 .. al heel veel mooie dingen gedaan. Meerdere succesvolle cd’s uitgebracht en een hele trouwe schare fans. En niemand heeft gedraaid. Hoe makkelijk is het dan boos of geïrriteerd te reageren, Te huilen of god weet wat maar nee.. ze hief haar hoofd en nam de opmerkingen in ontvangst.

Na haar optreden ging ze het podium af als een winnares want voor dat ze er af ging kreeg ze een staande ovatie van wel 2 minuten. Natuurlijk kan dat allemaal niet in de uitzending daar is het te kort voor maar het gebeurde wel. Iedereen in de zaal vond het goed inclusief de jury. En die staande ovatie? Die kwam niet alleen door het optreden maar door haar onwaarschijnlijk goede en integere karakter, professionaliteit en kwaliteit.

De sociale media barstte los en ook daar heel veel positieve reacties. Ik lees een beetje mee en zie de waardering, respect en soms ongeloof. Het heeft niet zo veel zin om te analyseren waarom ze niet draaiden. Waar het om gaat is dat ze er stond! Het heeft mijn blik ook veranderd. Ik zal niet zo snel meer afzeiken en bekritiseren want ik weer dat iedereen die daar staat en dan met name de mensen die al gevestigd zijn in de markt en zich kwetsbaar opstellen en zich aan de grillen van de media en publiek overleveren. En dat van die kijkcijfers? Ja dat weet je.. het zijn geen filantropen en buiten een voor velen mooi programma moet er ook gewoon geld worden verdient..

Voor mij was ze al “de voice” en na Vrijdag avond nog meer.

Meisje.. ik vind je een onwaarschijnlijk dapper mens dat je dit hebt gedaan en ik ben heeeeeeeel erg trots op je.

De auditie van Erika is te zien op de site van RTL4 en wel >HIER<

Een wil je meer en zelf oordelen over Erika? Dan heb je hier een fors aantal nummers van Erika in een mooie playlist! Luister en oordeel zelf!


 

10 thoughts on “Over “Lef” gesproken!

  1. Je blog behoeft geen verder commentaar. Ik vond het optreden goed en met mij genoeg anderen zo te lezen.
    Wat wel uit je schrijfsel ‘spreekt’ is je immense liefde voor haar. 🙂 Dat mag ik toch wel zeggen? Top!

  2. Ik zag het en vond het prachtig. De vriendin van mijn neefje doet ook mee. We weten de afloop, maar ze is nog niet geweest. Het is sowieso prachtig om dat circus een keer mee te maken.

  3. Heb net de (auditie ?) video gezien en moet zeggen dat ik het programma niet volg maar wel ken (ontkom je niet aan) Oh ja, op één keer bij uitslag van de finale van plaatsgenootje en harpmeisje Iris Kroes (ken de vader lol) Nu ik dit weer gezien heb en de reacties hoorde van die jury dan ben ik maar blij dat ik het nooit gevolgd heb. Als je met dergelijke argumenten een goede kandidaat niet door laat gaan dan zegt me dat genoeg. Terecht dat je geliefde een staande ovatie kreeg en haar talent heeft ze al bewezen en raar dat het dus ook ‘ tegen je kan werken’.Je hebt het ‘proces’ tijdens het programma mooi beschreven en Erika hier een mooi podium gegeven en waar je haar LEF terecht bewonderd. Miljoen mensen hebben dat dus gezien en dat is al een meerwaarde. Men kan dus niet meer zeggen – om mijn favoriete cover nummer van haar te citeren ‘Nobody knows..’. Overigens heb ik niks tegen talentenjachten het biedt/bood nieuwe kansen,maar het wordt nu wel heel erg in allerlei varianten uitgemolken maar dat terzijde. Amen 😉

  4. Erika is een topper! Van hoeveel lef getuigt het als je, als doorgewinterde zangeres, die eigenlijk haar sporen allang verdiend heeft, je opgeeft voor ‘s lands grootste en meest bekeken talentenjacht. Met opgeheven hoofd van het podium, terecht! Ze heeft laten horen en zien aan heel Nederland (nou ja, die paar miljoen die voor de buis zaten) dat ze nog wel degelijk iemand is om rekening mee te houden en dat ze wel degelijk de titel zangeres / artiest verdient!
    Ik denk dat dit optreden niet voor niets is geweest (voor zover je dat kunt zeggen), maar dat het haar goed heeft gedaan. Mensen praten weer over haar en het levert vast weer kansen op… Ik hoop het zo voor haar en gun het haar zo. Ik gun haar ook een partner die naast haar staat om te delen, die achter haar staat om haar op te vangen als ze valt en ik denk dat jij die partner voor haar bent. Je schrijft met zoveel liefde over alles… je moet wel een goed mens zijn.
    Dikke kus voor jullie allebei, Thea Xxx

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.