Tering naar de nering

De tering naar de nering zetten, volgens deze site staat het voor “1) de tering naar de nering zetten (=leven met de middelen die men heeft)” Denk dat in ieder geval elke ondernemer wel weet waar deze zin over gaat. Ik kwam er op door mijn huidige werk.

Om verschillende redenen begin ik een gedeelte van de week altijd vroeg en maak er een lange dag van tot gemiddeld 19:30. Geeft me de tijd om ‘s ochtends in alle rust een aantal zaken op te pakken die zijn blijven liggen. Op mijn werkplek komt de eerste meestal rond 8:30 binnen en vaak heb ik dan al een uur of anderhalf te pakken in stilte. Enfin vroeg beginnen dus. Als je vroeg begint loop je de kans de ochtend schoonmaakploeg tegen het lijf te lopen. Ze beginnen altijd rond 5 uur en zijn dan meestal rond 8 uur klaar. Handig want dan loopt niemand niemand in de weg.

Meestal doen ze hun werk dus in volstrekte anonimiteit. Niemand kent ze van gezicht en gesproken met ze hebber er maar weinig. Vroeg beginnen betekend dat je ze tegen komt. Van de week kwam ik binnen en stond 1 van de medewerkers met veel toewijding mijn stoel schoon te maken. Ben ik zo’n smeerpijp dan? hoor ik een enkeling denken.. nou ja soms 🙂 maar in dit geval was het omdat ik deze stoel toegewezen had gekregen en die ten tijde van toewijzing al in niet zo’n goede staat was. Ik had het hem niet gevraagd om dat te doen, het staat ook niet in de overeenkomsten die er zijn. De overeenkomsten met de schoonmaak branche zijn vaak dermate uitgeknepen dat er weinig tijd over is voor andere zaken dan prullebakken, stofzuigen en een bureau schoonmaken.

Met veel enthousiasme geef ik aan dat ik het zeer waardeer. Hij probeert zelfs een kauwgom vlek uit de bekleding te krijgen. Ik vertel hem dat “vroegah” (opa verteld) ik dat ook deed en dat ik dat dan deed met een busje “ijs” ergo ik bevroor de kauwgom en kon het dan wegkrabbelen. Zichtbaar geïnspireerd verliet hij de werkplek om 10 minuten later terug te komen met een busje “ijs” 5 minuten later was mijn stoel brandschoon!

Zijn collega is “Bep” en uiteraard is Bep een door mij gekozen naam en heel creatief ben ik niet blijkt wederom. Bep is een dame en ook Bep kent niemand. Bep is op leeftijd en dat bedoel ik positief. We raken aan de praat over het een en ander en voor je het weet krijg je een compleet overzicht van haar verleden en huidige leven. Bep is 60 jaar oud. Bep loopt nog stevig door het pand en is een type van “niet lullen maar poetsen” en dat blijkt uit alles.

Ze staat daar om 5 uur om gedurende een halve dag de zooi van een ander op te ruimen. “Waarom nu nog” vraag ik enigszins  naïef. Haar antwoord is even helder als confronterend… “Omdat ik geen keuze heb” geeft ze aan. Zonder dit extra inkomen kom ik de maand niet door. Dat gecombineerd met achterstallige belastingen voegt ze er nog aan toe. En ik realiseer me dat dit soort mens niet alleen anoniem door het werkzame leven loopt maar tevens de ruggengraat is van alles wat wij hebben. Dankzij de inzet van onder andere deze mensen hebben wij inkomsten door belasting en omzetten van bedrijven. Mede dankzij hun draaien we überhaupt nog

In plaats van te accepteren dat het niet anders is en te zwelgen in zelfmedelijden zet ze “de tering naar de nering” en zorgt er voor dat de middelen die ze heeft zo goed mogelijk zijn. 4 uur uit bed om 5 uur op de locatie te staan. 60 jaar is ze he beste lezers.. 60 jaar. Een oma voor velen. Ze heeft het geluk dat ze het nog kan natuurlijk want dat heb je niet voor het zeggen maar ze doet het wel, omdat ze vind niet anders kan…

Dus namens mij aan al die anonieme medewerkers in bijvoorbeeld de schoonmaak, dank jullie voor jullie vaak onzichtbare en ondankbare werk! Dank voor het onderdeel zijn van de ruggengraat van Nederland zodat anderen die echt niet kunnen werken gedekt worden door mensen zoals jullie! Dank!

En voor hen die weigeren om te werken? Ik zeg de bollen in de bollenstreek zijn bijna klaar om geplukt te worden. Iets minder Oost Europeanen en iets meer Nederlanders zou mooi zijn!

 

ps, het enige puntje van “kritiek” is dat een gesprek aanknopen vele malen makkelijke gaat dan het gesprek beëindigen 😉 ietwat ongemakkelijk moet je dan toch uiteindelijk gewoon weer iets gaan doen ondanks dat het gesprek heeeel leuk is. Maar dat is het enige hoor!!!

2 thoughts on “Tering naar de nering

 1. Tering naar de nering…
  Is mij met de paplepel ingegoten.
  Tja waar denk je dat de huidige crisis vandaan komt? Overbesteding, geld gebruiken dat je niet hebt, mooie praatjes door bankmedewerkers hebben mensen in de problemen gebracht en juist door die overbesteding hebben velen moeite met de term “Tering naar de nering zetten”.
  De banken hebben geld verstrekt wat niet terugkomt dus hadden we eerder de tering naar de nering gezet en alleen geld gebruikt wat we echt in de knip hadden dan had de toekomst er wellicht heel anders uit gezien.
  Alleen geld lenen voor een huis is mij geleerd en ook nog eens dat je het huis ook moet kunnen betalen als je even wat krapper in de centen zit maar het gros van de mensen wil meer, meer, meer en het meer is nooit vol!

  Ondankbaar werk van de schoonmakers?
  Zie je verkeerd naar mijn mening meneer! Het is juist heel dankbaar werk want na hun komst ruikt het weer fris en ziet alles er weer pieko-bello-de-luxe uit!
  Heb in vroeger tijden auto’s gepoetst bij een garagebedrijf wat volgens een monteur het meest dankbare werk was. Er werd door de klant nooit gezegd “O, wat is die motor weer fijn gerepareerd” maar wel “Wauw wat glimt onze wagen weer mooi!”

  En werk weigeren…tja heb daar al eens een uitspraak over gedaan die niet goed viel…
  Gewoon verplichten werk te accepteren wat er is en als het niet bevalt dan moet je maar je best doen iets beters te vinden. Uitkering is mooi maar bij werk weigeren die compleet stop zetten.
  Van de zotte toch als er vanuit het buitenland mensen moeten komen om het werk te doen wat Nederlanders weigeren te doen maar wel de hand ophouden voor een uitkering. Gaat een land aan kapot!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.