Boodschappen

image

Boodschappen, je kent het he? Het moet en het is soms ook best wel leuk om te doen. Gewoon gezellig wat kleine dingetjes halen en keutel de keutel langs de schappen. De reclames zijn er duidelijk over, boodschappen doen is een zegen een uitje een belevenis. Ik wacht nog tot het moment dat we de Albert Heijn Experience krijgen. Samen keutelen en mijmeren over prodcuten en grapjes maken met die malle supermarktchef… of lachen met dat heerlijke doorsnee gezinnetje dat samen altijd voor de laagste prijs garantie gaat. Of we stappen in bij de 2 heren en doen in plaats van eieren vinden met pasen een potje euro’s vinden tijdens de euro weken…

Mijn boodschappen gaan vaak anders. Ik heb niet vaak de luxe mijn boodschappen bij de Albert Heijn te doen. De ruime gangpaden en zeer antrekkelijke scan apparaten vergen toch een dikkere beurs dan die van mij. Ik mag vaker naar winkels als de Lidl of of de Aldi. Een jaar of wat geleden zou ik nog niet dood gevonden willen worden bij die winkels maar naarmate men ouder wordt kan het zijn dat je eisen wat minder worden. Dat gecombineerd met een lager te besteden budget natuurlijk.

Mijn boodschappen gaan dus anders. Soms ga ik met mijn kleinste jongen en dat gaat eigenlijk best goed. Dan ga ik op woensdagmiddag en valt het wel mee. De winkel is dan bezeten door de oudere (fuck dat komt steeds dichterbij trouwens) medemens die inderdaad gezellig keutelen door de gangpaden. In bijpassende jassen lopen de zilvergrijze medemensen door de schappen op zoek naar de leuke dingen. “Nou dat is ook niet duur he Koos?” Jubelt de dame in paarse jas met bijpassende kleurspoeling tegen haar partner. “Daar betaal je bij de Appie echt veel meer voor hoor!!” Verteld ze nog maar een keer. Koos kijkt het aan en knikt uiteindelijk maar omdat hij weet dat ze niet zal stoppen met bevestigen dat het goedkoper is tot dat hij aangeeft dat begrepen te hebben.

Even verderop loopt een jonger stel, zij 1 meter dwerg en hij 2 meter reus. Zij witte jas, fel roze lippenstift en omgedraaide uggs. Hij kort geschoren, bomberjack en ietwat foute spijkerbroek. Zij heeft er zin in, dat zie je aan de loop. Hij heeft er geen zin in.. dat zie je aan de loop.ze huppelt een beetje en hij slentert. Nu al moe van alles wat komen gaat. Al die vragen die hij krijgt.. “zullen we dit meenemen schat?” En “hebben we al lang niet meer genomen he?” Dolen door zijn hoofd en hij is er nu al moe van. Sjagerijnig snauwt hij haar toe dat ze op moet schieten omdat hij nog “meer te doen heeft” vandaag. Wat dat meer is laat zich raden al ga ik dat vandaag maar niet raden.

De midjaren nederlander is er ook. Zij tip top gekleed en hij ook. Haren tot in detail gekamt en geknipt en er is geen verkeerd haartje te ontdekken. Zij kunnen wel met hun handen door het haar en dat valt bij hun dan wel zoals in de reclame. Als ik dat doe zie ik er uit als animal uit de muppet show :-/ Ze lopen ietwat onwennig langs de schappen.. begrijpen niet helemaal hoe hezt systeem werkt en ze zijn zoekende. Ze begrijpen de prijsstelling ook niet.. “dat is niet duurrrr” scandeert ze door de winkel naar de andere lammy coat. Hij.. hij haalt zijn schouders op en kijkt wat meewarig in de dozen langs het schap. Zij heeft de smaak te pakken en kiept dermate veel van hetzelfde in haar karretje dat je weet dat wat er ook gebeurt .. de helft daarvan verdwijnt in de vuilnisbak en daarmee doen ze al hun voordeel in 1 boodschappen ronde te niet.

Dan heb je dagen zoals vandaag, dan komen al die mensen plus 100 types meer allemaal bij elkaar. Ze wachten met zijn allen om gezellig tegelijk samen leuk boodschappen te gaan doen. De winkelgangen vullen zich met karren, rollators en eigenwijze types. De een wil heel graag door lopen maar dat zilvergrijze duifje staat rustig op het smalste punt in de hele winkel, hell in heel Nederland, rustig het etiket te lezen alleen ontdenkt ze tijdens het lezen dat de letters wel heel klein zijn en dat de bril op, af, op, af, op ,af… en daarachter ontstaat een soort rij als bij laten we zeggen de kaartverkoop van PinkPop als de Stones optreden.
Godver de godver klinkt het uit de gangpaden. Karretjes botsen mensen schelden en de walm van rook, bier (ja bij dat speciale bier schap) vult de zaak.

Eindelijk sta je in de rij en ben je voornemens het slagveld achter je te laten. De mensen in jouw rij gaan altijd langzamer dat weet je. Ook al wissel je van rij dan nog gaan de mensen in jouw rij langzamer.. probeer het niet te bevechten.. accepteer het nu maar. Langzaam zie je de lopende band dichterbij komen. Bijna kan je de boodschappen er op kwijt maar nog net niet. Achter je voel je steeds dat karretje in de heup of kont porren dat zenuwachtige type dat al de hele tijd loopt te zeiken dat “ze bij de C1000 wel extra kassa’s open doen als er lange rijen staan” waarop ik dan met liefde door de zaak wil schreeuw.. “FLIKKER LEKKER OP NAAR DE C1000!!!!!!” En ze port rustig in je heup of rug.. dat zilvergrijze  zeikende KRENG…

De kassa komt dichterbij maar er staat nog iemand voor je. Gele plastic jas, grote bruine handtas en tikkeltje zuur gezicht. Ze probeert nog een soort van gesprek aan te gaan met de dame achter de kassa maar die heeft zo aan het einde van haar shift helemaal nergens zin meer in. Ze keutelt wat met de boodschapjes en pakt ze in alsof ze alle tijd van de wereld heeft.. wat ze waarschijnlijk ook heeft.. de dame achter de kassa komt tot het onherroepelijke oordeel en geeft de prijs van haar boodschappen door. 23,75 krijgt ze voor haar kriek.. en gek is dat altijd. Je staat in de rij bij de kassa, legt de spullen er op en ze gaan over de scanner.. dan verwacht je toch dat je dat een keer moet betalen.. toch? Nee hoor.. de dame krijgt te horen wat het kost en besluit op dat moment als of ze totaal verrast word te gaan betalen. Maar dat gaat niet zomaar.. neee dat gaat via een omweg. De tas komt eerst van haar schouder waar hij overeen hing zodat de band tussen haar 2 borsten door liep. U kent het wel.. de tas wordt rustig opengemaakt en nadat er eerst een keurende blik in de tas geworpen wordt. Dan volgt de hand.. de hand die langzaam voelt… langzaam en teder voelt en niet vind. Er komt een doosje uit, een zakdoek en een hoesje van een bril. Lipgloss en poeder volgen waarna het regenkapje opgedoken wordt. Na de knirps paraplu (daar moet je echt oud voor zijn om die te kennen :P) en de rollen pepermunt en fruittella volgt daar na lang zoeken, schuin houden en kijken de beurs…
En ze besluit om te gaan pinnen… zucht…

Dan mag ik en ik als winkeltijger heb dat helemaal onder controle. Tassen in de kar klaar om gevuld te worden. Naast me hoor ik oproer als de man achter de kassa verteld dat het een “alleen pinnen” kassa is…  Beurs in de aanslag met pasja al iets gelicht zodat ik met minimale moeite het pasje uit de beurs kan toveren en laten glijden in de pin automaat. De dame achter de kassa houd me niet bij en gretig zoek in nieuwe boodschappen na de scanner om in mijn tassen te doen… klaar.. pin .. bon en weggggggggg

Boodschappen.. het moet.. het kan en natuurlijk ooit komt de dag dat ik ook een silvergrijze man ben in het blog van een ander maar jullie mogen mij standrechtelijk executeren als ik bij de kassa NA het scannen van alle artikelen pas ga bedenken dat het en in de tas moet en er betaald moet worden…

En weet je.. al die boodschappen (5 kilo patat, 40 frikadellen, 4 zakken snoep, 12 flessen frisdrank, 6 zakken chips en 2 vaten frituur vet) zijn inmiddels allemaal al door de tere zachte keeltjes van die kolere pubers gezakt.. zucht…

5 thoughts on “Boodschappen

 1. Hahahaha, ik voel je! Boodschappen en vooral lange rijen zijn een ergernis. Ik ben daarom heel blij met de zelfscan in de AH! Maar ik doe in diverse supermarkten boodschappen en overal kan er ergernis optreden. In de Plus bij school, omdat onze bejaarde medemensen net het drukste tijdstip van de dag (vlak voor einde schooltijd) uitkiezen om hun volle kar met boodschappen te halen…. in de AH omdat het druk is of omdat je nét controle krijgt bij de zelfscan als je zoooo geen tijd hebt…. en in de Lidl idd om de smalle gangen en lange kassa-rijen…. en dan hebben ze ook nét niet meer datgene waar je voor ging…. zucht…. I feel you!

 2. Ha ja, herkenbaar 🙂 maar gelukkig herken ik me niet in een van die medemensen die jij beschrijft. Eeuwig jong dus 🙂 maar wel met de gewoonte om ieder etiket minutieus te lezen. Dankzij coeliakie, niet dankzij mijn – onder de verf – grijze haren.

 3. Tjonge kerel wat maak jij je druk over zoiets onbenulligs…
  Zal bij jullie daar in Hillywood wel een mooi zootje zijn, ik haal de boodschappen ook bij Aldi of Lidl en zoek Klazienaveen of Nieuw-Amsterdam op. Meestal rond een uur of zeven ‘s-avonds maar ook weleens overdag als dat zo uitkomt.

  Heeft wellicht met mijn postuur te maken maar een karretje douw je maar één keer in mijn rug, zal ik je gelijk laten merken dat deze slager lacht om een half varken of een half rund. Een kleine confrontatie of stevige handdruk is vaak voldoende om afstand te houden of te krijgen. De meesten krijgen het moeilijk als ik tegen een kar ga duwen….
  Niet alleen bij de kassa maar door de hele winkel zet ik een bord voor mijn kop, blik op oneindig, de kar vullen volgens briefje en mooi relaxed naar kassa en vervolgens uitgang.
  Ja Aldi en Lidl zijn ‘billig und gut’ en of je nou veel of weinig poen hebt, voor een gezonde financiële huishouding, rondkomen en aan het eind van de maand nog wat contanten op je spaarrekening te kunnen zetten zijn Aldi en Lidl mijn winkels.
  Toen die hier nog niet waren reden we vrolijk de grens over en gezien mijn goeie 300 pond kun je er goed van eten. Niks mis mee.
  Maar als jij je er te goed voor voelt….
  Probleem wat steeds meer toeneemt is de haast die steeds meer mensen hebben. Vlug even dit, dat nog even en dan je af vragen waarom je in de stress zit en de burn-out zich aandient.
  Oké, het vraagt wat van je, effe de kop omzetten en een andere instelling aannemen maar ik voel me er goed bij. Gewoon niet druk maken en een beetje door keutelen en als het kan voor langere tijd inkopen. Wel zo gemakkelijk.

  • Hehe ik maak me niet druk gekkie 🙂 Ik observeer! Oh en 1 ding moet ik even zeggen.. ik ben alles behalve “te goed” voor de Lidl! Dankzij de Lidl kan ik leven dus ik ben ze zelfs dankbaar 🙂

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.