de prijs van zorg…

“Wij” nederlanders gingen er altijd prat op dat we zo’n goed en degelijk sociaal systeem hebben. Als je zonder werk komt te zitten kom je over het algemeen niet zonder geld te zitten. Veel is het niet maar het is wat…

Nou is dat ook voor onze oudere medeburger zo, je werkt je hele leven en mag dan als het mee zit genieten van een pensioen aangevuld met AOW zodat je nog wat zou kunnen doen op je oude dag. Gisteren werden wij verrast met een brief van het SVB. Deze instantie werkt onder andere in opdracht van het CAK en voert de incasso opdrachten uit die het CAK voorschrijft. Dat is zoals in elke overheidsinstelling vaak gebaseerd op koude en nietszeggende informatie uit een dossier. Zo ook in het geval van mijn moeder.
We kregen de mededeling dat er vanaf Augustus een bepaald bedrag ingehouden zou worden ten behoeve van haar verblijf in een verpleeghuis. Op zich niets mis mee immers ze woont daar en dat kost geld… duidelijk.

Wat is nou het “probleem”… ze incasseren een dermate hoog bedrag dat er nagenoeg niets meer overblijft van haar totale inkomen. Iets waar mijn vader met name vele jaren voor gewerkt heeft. De beste man was dood binnen het jaar nadat hij zijn zuur betaalde geld kon incasseren dus echt veel kosten hebben ze niet aan hem gehad maar ik dwaal af. Ze nemen dus een fors deel (zo niet alles) van haar inkomen. Waar ze geen rekening mee houden is specifieke situaties. In ons geval is dat een vergevorderde staat van Alzheimer.
Mijn moeder is niet meer in staat zelf beslissingen te nemen met betrekking tot geldzaken of andere dingen die verder gaan dan “wil je appelsap of koffie?”
Er zijn dus nogal wat losse eindjes zoals bijvoorbeeld het opzeggen van huis en haard. Nou wil het feit dat dit niet kan zonder dat er een volmacht of curatele is afgegeven aan iemand die haar zaken behartigd. …

Die curatele stelling is een langzaam proces welke via het kantongerecht loopt. .. en dus ook bij ons. Maar haar huur en gas en licht en andere kosten lopen wel gewoon door. Eenvoudige rekensom leert dat aan het einde van de maand er niet voldoende meer is om en het CAK te betalen EN de lopende zaken zoals huis en haard.

Met deze informatie ben ik naar het CAK gegaan en die kunnen daar dus niets mee. Heel vervelend jammer en verdrietig maar … sorry… Concreet waren ze alleen in staat een eenmalige betalingsregeling te verzinnen waar er 3 maanden over 1 maand gedaan mag worden. Let wel.. elke maand loopt de incasso van het CAK gewoon door! Dus eigenlijk is er maar 1 optie.. dat is schulden maken …. want ze kan het niet betalen en opzeggen kan niet.

Ik begrijp dat het moet en dat regels regels zijn maar je wordt er zo moedeloos van. De inflexibiliteit van overheid maken het leven af en toe zo enorm ingewikkeld en de toch al vervelende situatie alleen nog maar vervelender.

Dus mensen.. als je het geluk hebt om oud te worden.. zorg dat je of veel geld in kas hebt en die hele overheid niet “nodig”hebt of wordt oud zonder ziekbed want als je ziek wordt.. het is nog bijna erger dan de “pluk je kaal” wet voor criminelen! En ik verwacht daar de komende jaren geen verbetering meer in!

Menno

6 thoughts on “de prijs van zorg…

 1. Klinkt helaas allemaal heel bekend Menno.
  Dit soort logge instanties word je niet vrolijk van, op zijn zachtst gezegd!
  Wij krijgen er ook mee te maken,vwb verzorging Arie, hebben de eerste brief al binnen. Advies van mijn dochter, die haar cliënten hierbij begeleidt: Leg het in een la en maak niets over. Als je mazzel hebt vergeten ze je ook zo weer.

  Zoals je al schrijft, het beste is doodgaan met een klap, dan heb je er geen last van.

  Moeilijk voor jou/jullie. Sterkte!

  • Altijd maar er is er geen die het wel helemaal kan aanpakken. De zorg is dermate log en volgehangen met excessen .. neem eene ziekenhuis directeur in Hilversum die 500.000 euri mee naar huis neemt.. hoeveel balkenende norm is dat ?

 2. Hallo Menno,

  Dit wat je schrijft is een algemeen verschijnsel waar veel mensen mee te kampen
  hebben. Niet alleen mensen met ouders die dement zijn en in een verzorgingstehuis zitten, maar ook voor ouders met een verstandelijk beperkt kind, boer of zuster. Veel van de uitkering of het pensioen wordt ingehouden en
  men houdt ook maar een beperkt gedeelte over. Waarvan men net de nodige dingen van kan doen. En met een cocalitie van CDA en VVD met steun van Wilders zal het er alleen maar slechter gaan uit zien voor deze groep mensen in
  onze samenleving. De mensen om wie het gaat krijgen minder verzorging en aandacht de mensen die het werk op de vloer moeten doen krijgen 1 uur contracten met onvoldoende uitzicht op opleiding of op meer uren. Dus de motivatie gaat daardoor sterk achter uit. Er hangen allerlei bestuurslagen boven hen die alleen maar formulieren moeten invullen. En de bestuurders gaan met riante sallarissen naar huis. Dit gaat allemaal ten koste van de verzorging en het
  eigen geld dat mensen overhouden. Daar moet stoppen.

  [edit Menno: politieke boodschap er even uitgehaald aangezien ik geen gevecht over politiek hier 😉 ]

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.