Geachte platenbaas…

“Kwaliteit komt vanzelf boven drijven” is een uitspraak die ik graag bezig… Dat gaat voor alles op. Als je goed bent in iets en anderen hebben dat ook in de gaten, wat op zich wel een vereiste is want “oh oh oh wat ben ik toch goed alleen de rest ziet het niet” is meestal niet voldoende, dan kom je wel boven drijven. Sommige beroepen zijn eenvoudig… paardenfluisteraar bijvoorbeeld.. niet eenvoudig maar het valt wel op als je dat kunt.. of raket geleerde.. ook dat valt op.. immers als het kreng nooit de grond verlaat weet je dat je beter wat anders kunt gaan doen.

Ik heb het geluk dat ik best veel mensen in mijn leven hebben die iets met muziek doen. Voor hobby, voor werk en de leukste doen het werk voor hun hobby 🙂 en al deze mensen (op een paar na) worstelen met hetzelfde probleem… “de platenmaatschappij”.. Ik weet niet wat het is maar om de een of andere reden gaat dat vaak mis. Hoe vaak zie je het niet gebeuren.. jong talent tekent bij een grote maatschappij en komt gedesillusioneerd weer terug van wat “de doorbraak” zou moeten geweest zijn. Waar komt dat toch vandaan?

Mijn kennis is te beperkt van deze materie om daar een oordeel over te vellen maar het lijkt.. lees LIJKT alsof de maatschappijen na het debacle met downloaden nog steeds niet allemaal inzien dat dingen niet blijven zoals ze waren. De tijden veranderen en zo zouden ook de maatschappijen moeten veranderen. Van de buitenkant heb ik altijd het idee dat ze een paar euro stoppen in “een project” en dan maar op de handen gaan zitten en wachten tot iets doorbreekt of niet. Je zou zeggen als je mijn quote leest dat “kwaliteit vanzelf boven komt drijven” dit dan ook gebeurt.. maar niets is minder waar.

Zonder exposure geen bekendheid.. zonder aandacht geen succes. Hoe moet ik weten dat iemand te gek kan zingen of spelen als mij dat niet “verteld” is.. Ik moet het horen.. ik moet het weten.. ik moet het lezen. Dat is waar de maatschappijen in zicht komen. Je zou denken ze hebben geĂŻnvesteerd in “de persoon” en dat willen ze graag terug verdienen.. Maar om de een of andere reden lukt het ze niet dit om te slaan.

Aandacht is wat een plaat laat gaan.. er van uit gaande dat de plaat ok is natuurlijk.. en als je eenmaal een kritische massa bereikt dan gaat het wel. Brengen Nick en Simon een plaat uit.. hop. aandacht.. van alle kanten en 9 van de 10 keer is de airplay navenant. Het is geen vergelijk maar mensen als Robbie Williams krijgen bedragen die onnatuurlijk zijn voor het maken van een cd.. en daar worden hele strategieën omheen gebouwd.. Dat heb je ook nodig voor nieuw talent.

Neem de Idols, popstars en TVOH van deze tijden.. 10 jaar geleden deed het nog wat maar ook dan.. Kijk naar welke winnaars ECHT zijn gaan doen wat ze het liefste wilde… dat zijn er niet veel. De meeste zijn semi professioneel bezig of hebben hun stem en talent naar het theater gebracht. Daar doen ze het prima en goed maar uiteindelijk doen ze niet wat ze wilden.. beroemd zijn en veel gedraaid worden. Vluchtige aandacht ten tijde van een programma maar daarna.. niets.. Ogenschijnlijk geen plan, geen visie.. geen strategie.. “we zien wel” .. althans zo voelt het bij mij.

Radio airplay.. ook zoiets.. de DJ is een machtig persoon.. hij/zij kan platen maken en kraken en dat weten ze ook. Draaien ze iets omdat ze het echt heel goed vinden of draaien ze het omdat ze de persoon er achter zo leuk vinden en valt het onder “gunnen” .. en wat dan met diegene die ze geen airplay gunnen terwijl de muziek top is. Vinden ze die niet aardig? Doet de plugger zijn werk niet goed? … waarom? We hebben heel veel radio zenders en allemaal hebben ze wel iets dat hun ligt.. maar soms blijven mensen gewoon on-gedraaid.. Ook hier denk ik dat desinteresse van de maatschappij een grote factor is.. Zij hebben immers alle tools in handen mensen te stuwen.. contacten, geld… ervaring…

Ik vind het jammer dat er zo veel artiesten zijn die iets kunnen bijdragen aan het muzikale landschap maar volledig onbekend blijven bij hun achterban alleen omdat er niemand is die de moeite neemt hun met bloed zweet en tranen gemaakte “kindjes” uit te zenden.. te laten horen en de luisteraar te laten bepalen of iets wel of niet mooi is. Te veel talent blijft zweven en achter met een flinke dosis desillusie.. jammer…

Het downloaden is een gemiste kans van de platen en film industrie en heel langzaam zie je dat ze ook dit laten vallen.. geen grip, geen lef.. geen inspiratie.. Gaan voor de bekende weg en gaan voor de geringe zekerheid van succes.. Gelukkig zijn er ook maatschappijen die nog wel visie hebben .. nog wel investeren in “hun product” en daar mee het talent een stuw geven.. een duw in de goede richting. Kan alleen maar hopen dat die maatschappijen die mensen weten te vinden die mij blij maken als ik de muziek hoor.. en met alle respect voor de gevestigde orde.. na de 67e palingsound muziekjes ben ik wel eens wat toe aan een breder beeld van Nederland.. maar nogmaals .. met alle respect voor de mooie dingen die ze ook maken…

Talent van Nederland.. laat je verdomme niet wegdrukken! Doe wat je wil en doe het met overtuiging! het is een veel hardere strijd maar met zo veel meer voldoening

2 thoughts on “Geachte platenbaas…

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.