Roken enzo…

Ik bedacht me vandaag dat ik inmiddels bijna 10 maanden rookvrij ben! En weet je.. ik ben daar trots p 🙂 .
Ik kom uit een rokers gezin, mijn vader en moeder rookte allebei. Sowieso was dat minder overspannen in die tijd (tussen ’75 en zeg..’85) er werd gewoon thuis gerookt met of zonder kinderen. Dat het slecht voor je was dat zou ook toen geen nieuws geweest zijn maar over meeroken werd niet gepraat en/of nagedacht.
Zo gebeurde het ook dat ik als 10 jarige mannetje (laatste van 3) thuis de shaggies rolde voor mijn vader.. uiteraard nooit aansteken maar wel rollen.
Uiteindelijk ook maar eens geprobeerd met een vriendje.. ik weet dat we de zwart plastic ronde verpakking met gouden letters John Player Special vakkundig uit zijn huis smokkelden.

Samen in het steegje achter het huis als 13 jarige aap stiekem roken… man man man wat was dat goor .. niet te hakken die zut.. maar stoer dat je je voelde!!!
Enfin zoals het met veel verslavende middelen gaat vergeet je op een gegeven moment hoe goor het is en neemt plezier en verlangen de plaats van goor in.

In de jaren was roken ook veel minder erg leek het… roken in de bus, de trein en ja ook het vliegtuig! Dat zijn dingen die kun je gewoon niet meer voorstellen.
Ook op scholen was anti rookbeleid niet of nauwelijks een issue.

Op een gegeven moment kwam er iets in me dat zei dat het roken wellicht niet zo’n goed idee was. Na de zoveelste brakke ochtend zonder stem en koppijn…
Mijn vader overleed aan een hartstilstand zonder duidelijke reden.. hij was verder kerngezond behalve.. .. yup.. hij rookte 🙂 Stevig..

Dat zou voldoende reden moeten zijn voor een ieder om te stoppen maar nee hoor.. Bakkie pafte rustig verder (net als zijn 2 broers trouwens) ..
Daar was het nieuws, we zouden ouders worden.. Bri was zwanger 🙂 en stoer als ik was had ik ooit gezegd.. als je zwanger bent dan!!!… nou dan helemaal niets 😀 .. bakkie pafte gewoon verder..
Wel vanaf dat moment alle rook activiteiten naar buiten verplaatst en sindsdien nooit meer binnen gerookt of laten roken! (dat scheelde een partij gewas en gewit zeg!!)

Hoe dan ook, de eerst was geboren en de 2e in aantocht .. en weer zei deze stoere bink.. als je zwanger bent dan…

…..

Duss… enfin.. zeg een goed jaar geleden was ik er echt klaar mee, Meer dan een pak sigaretten per dag. soms tegen de 9 per week gaat gewoon opbreken en je weet dat het niet goed is. Bri was inmiddels zwanger van de 3e en dit keer wilde ik echt stoppen…
Ik ben naar mijn huisarts gegaan en het verhaal verteld.. hij zei “Als je serieus bent komt je maar terug.. eerder niet..”
Ik heb daar een maandje over gedacht en ben terug gegaan. Samen hebben we een planning gemaakt en met medicijnen de poging gewaagd.
Ik kreeg het medicijn “Champix” voorgeschreven.. het wordt niet vergoed en is duurder dan roken zelf :). De truuk is dat je begint met die medicijnen en dan vanaf de start ergens tussen dat moment en 14 dagen een stop gaat plannen.
In mijn geval had ik bedacht dat ergens op de 12e dag te doen ofzo…

Dankzij de Champix bereikte ik 2 dingen.. … ik heb de 12e dag niet gehaald! De sigaretten waren niet lekker meer en ik liet ze vrij makkelijk staan.. het 2e wat ik bereikte was dat ik snel gewicht kwijt raakte.. ik werd namelijk zo ontzettend misselijk van die pillen!

Ik heb ze bijna 4 weken geslikt terwijl dat een aantal maanden zou moeten maar de misselijkheid werd me te veel. Inmiddels was ik voor de 3e keer vader en gestopt met roken…

Dat is inmiddels bijna 10 maanden geleden…

Waarom schrijf ik dit op? Omdat ik hoop dat anderen ook zien dat het kan..maar ook dat het 10 keer falen is voordat je slaagt.. en dat het alleen lukt als je echt wilt stoppen..

Het is een zegen dat je gewoon bijna nergens meer mag roken, dat helpt met stoppen.. 🙂

Succes als je het wilt doen!

24 jaar roken, 52 weken per jaar 7 dagen per week 20 sigaretten per dag.. = 174720 sigaretten! en dan ben ik aan de lage kant!!!

2 thoughts on “Roken enzo…

 1. Bakkie bakkie bakkie toch 😉
  wat een schoorsteen verhaal zeg,
  erg leuk geschreven, fijn ook voor de rekensom aan het eind met antwoord, want als ik dat zelf had moeten uitrekenen POEH! ik ben slecht in rekenen lol. haha

  fijne avond en tot de volgende blog
  Gr,
  Marc Boland

 2. Pingback: Roken… - Menno Drenth's

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.