Zonsondergang…

Al heel even geen update op het “moeder” front.. gewoon omdat er weinig veranderingen waren en je soms even niet weet wat je nog moet vertellen. Vandaag weer even bij haar langs geweest … het was nog mooi weer al druppelde het een beetje. We kwamen binnen en ze was buiten in de tuin aan het rommelen. Met de stoel aan het schuiven en voor een buitenstaander zinloos aan het klooien. Het zien van dat plaatje was voor mij een heel goed teken. Ze was bezig met iets.. en zat niet stil te huilen of apathisch niets te doen… nee ze was bezig!

Ik tikte haar aan en ze keek me aan met een redelijk normaal gezicht. Of ze wist dat ik het was weet ik niet maar dat het bekend was dat stond vast. Een brede lach verscheen op haar mond en haar heldere ogen keken me aan! Na een paar lekkere kussen en knuffels heb ik haar meegenomen naar de tafel waar Bri en de kinderen al zaten. Ze ging lekker zitten en keek heerlijk recht en helder uit haar ogen!

Op de vraag of ze wat wilde drinken krijg ik niet vaak meer een antwoord maar vandaag was dat anders.. ze dacht even na en zei volmondig.. “hmm ja.. !”.. en meestal kies ik dan maar voor haar of beperk ik de keuze tussen koffie of sinaasappelsap maar om de een of andere reden vroeg ik haar of ze koffie of iets fris wilde.. Ook hier dacht ze even na en zei doe maar wat fris! (note: de zin doe maar wat fris komt er altijd gebroken uit maar zelden zo weinig gebroken als vandaag!)  .. Blij verrast met haar helderheid bied ik haar Appelsap aan en dat vind ze lekker.

We zitten wat en zoals altijd probeer ik wat gesprek op gang te brengen maar dat faalt helaas.. sja je kan niet alles hebben.. Wel is ze weer erg in de ban van Nick .. dat kleine mannetje spreekt haar op een niveau aan dat wij niet kunnen. Vol liefde kijkt ze naar hem en zegt steevast ” wat is dat een lekker jochie toch he?” en niet één keer maar meerdere malen.

We genieten nog wat van de zonnestralen en ik praat wat over vroeger.. heb nog het nog over de vakanties van vroeger (kwamen omhoog door mijn eerdere blog van vandaag) maar meer als een beetje ja schudden komt er niet uit. Ze wil het wel weten maar de hersenen laten dat gewoon niet meer toe… wie weet wat er in dat brein omgaat tegenwoordig. Wat ik wel weet dat ze vanmiddag berusting had, geen angst en geen onrust. Mijn verwachtingen tegenwoordig zijn al dermate laag dat dat alleen al een fijn gevoel is.

Een mede twitteraar vroeg mij hoe het met mijn moeder was eerder vandaag en spontaan zei ik wat ik al tijden denk…

Ze is als een zonsondergang, heel mooi (op zijn tijd) maar je weet dat onherroepelijk het donker volgt!

Maar vandaag is in de pocket.. kijk der stralen 🙂

Een goede dag voor Ma

Vandaag 21-07-2010 was een goede dag!

Je kunt je niet voorstellen… 🙂

Menno

8 thoughts on “Zonsondergang…

 1. Tevreden, open blik… En jullie een paar momenten helderheid gegunt. Het was idd een mooie dag! En wat de toekomst jullie ook mag brengen… Dit heb je.

  X

 2. Heel mooi Menno en aandoenlijk… heb mijn moeder ook (om met jouw woorden te spreken) als een zonsondergang onder zien gaan, 13 jr lang niet echt kunnen praten… heel lieve en mooie woorden. Je moeder is vast heel trots op je!

  • Wat een lieve reactie! .. ik hoop dat ze dat is! En wat naar dat je hetzelfde hebt moeten meemaken.. hoop dat het een niet al te grote lijdensweg is geweest!
   Dank je voor je reactie

   • Dacht dat ik al gereageerd had…
    Nee, de lijdensweg was m.n. voor ons haar zo te zien aftakelen, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen. Mijn moeder probeerde zoveel mogelijk ‘alles’ nog zelf te doen…(niet makkelijk, we mochten ons er niet mee bemoeien, maar ze kon het niet, vanwege afasie dus na hersenbloeding 13 jr ervoor) Maar het einde was zó bijzonder, 3 dagen lang met mijn 2 broers en terwijl ze toen niet meer kon praten en óp was, zei ze in haar (bijna) laatste adem ineens…’daaaag’
    Dat vergeet ik nooit. Ze staat hier op de foto op de piano mooi te stralen en het is net of ze af en toe extra lacht…. 🙂 (mijn mama)
    Wilde dat even delen…. je moeder doet me aan haar denken.. Ik wens je nog veel bijzondere momenten met haar!
    Milly

 3. Dit zijn zulke waardevolle momenten, zo blij dat jullie die nog hebben mogen meepakken 🙂 Het maakt zoveel nare momenten niet gelijk goed maar dit is wel iets wat veel langer bij je blijft. Mooie mama heb je trouwens. Hugg

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.