Mag het een beetje meer zijn?

“Goedemiddag mijnheer Drenth, u spreekt met het verpleeghuis van uw moeder” informeerde de stem aan de andere kant mij. Tegenwoordig als ze bellen midden op de dag schrik ik toch altijd een beetje. Aan de ene kant hoop je op het verlossende telefoontje en aan de andere kant vrees je dat zelfde telefoontje. Het was een gesprek dat heel ergens over ging… gelukkig maar eigenlijk.

“Ik wilde nog wat vragen over uw moeder”  ging ze verder “ze is begin vorig jaar gekomen en er zijn nog een aantal losse eindjes die moeten worden afgerond” weet ze me te vertellen. Nieuwsgierig als ik ben (en niet voor jan met de korte achternaam de telefoon opneem) vraag ik of ze me wil uitleggen waar ze het over wil hebben.

“Nou” met overtuiging in haar stem “het gaat om de extra voorzieningen die uw moeder krijgt” en direct valt het kwartje.. oh god ze willen NOG meer geld. Weet dat mijn moeder voor ze in het verpleeghuis kwam beschikte over een AOW en een klein pensioen. Daar kon ze op zich prima van rondkomen zeker in haar eentje. Eenmaal in het verpleeghuis nam het CAK de AOW volledig weg plus nog een beetje. Dat zijn kosten die gemaakt moeten worden voor permanent verblijf in een verpleeghuis. En natuurlijk, ondanks dat ook zij haar hele leven betaald heeft voor verzorging door middel van belasting en premie begrijp ik ook wel dat een dergelijke opvang geld kost maar aan het einde van je leven nog zo genomen worden is redelijk confronterend. Zou bijna zeggen dat ik blij ben dat ze Alzheimer heeft en het allemaal niet meer mee krijgt. Maar goed extra voorzieningen dus…

“Het gaat om wassen”  vervolgt ze haar verhaal “activiteiten en persoonlijke verzorging en daar zijn geen afspraken over gemaakt” Ik heb haar vriendelijk verteld dat dit zeker wel is gebeurt en dat de hoeveelheid papierwerk die ik heb moeten invullen begin vorig jaar dermate veel was dat het inleveren van al dat papier bij een papierhandel zeker voldoende op kan leveren haar een jaar gratis kost en inwoning te geven! Maar helaas, de dame weet van niets en heeft op haar bureau geen bewijzen daarvan.

“Was, 80 euro per maand” verteld ze me en ze gaat verder met een lijst van kosten die gemaakt zouden worden aldaar. Verzekering (?) , persoonlijke verzorging zoals tandpasta (weet dat mijn moeder geen tand of kies meer heeft!), activiteiten zoals bloemschikken, muziek etc etc… waarvan ik geen idee heb of ze daar aan mee doet en wil doen of kan doen… Hoe dan ook de lijst was redelijk en de bijkomende extra kosten ook.

Ik krijg een lijst heeft ze me toegezegd met daarop de zaken die extra geld gaan kosten. Ik heb al even snel gekeken maar ik vermoed een extra 150,- tot 200,- euro per maand aan extra kosten. Dat laat mijn moeder achter met nagenoeg niets.

Maar goed, we zijn dan wel weer in staat de talloze instanties te betalen die allemaal een prettig pand bezetten op een uiteraard mooie locatie. Een damwand kantoor in Diemen zuid is natuurlijk niet representatief voor een uitvoeringsinstantie. Maar goed jullie begrijpen mijn frustratie in deze inmiddels wel. Je kunt net zo goed niets betalen of regelen nu want hoe je het ook doet uiteindelijk nemen ze toch naar gelang. En stiekem weet ik ook wel dat zorg duur is maar dat het inkomende geld zo beroerd beheerd is (aan de buitenkant) maakt het extra zuur.

17 thoughts on “Mag het een beetje meer zijn?

 1. He gadverdamme! Dat wil je niet allemaal nog eens moeten regelen. Ik ben het wel met je eens dat het maar goed is dat ze dát zelf niet meer weet, hoewel het voor de rest al ontzettend zuur is dat ze niet veel meer weet natuurlijk. Alzheimer is een hele nare ziekte, dat zie ik nu ook bij mijn opa… Veel sterkte!!

 2. het nederland waar alles zo goed geregeld schijnt te zijn…..extra voorzieningen zoals de was…persoonlijke verzorging???? kom op zeg..als je dat niet kan betalen…wat dan? soms heb ik het idee dat je gewoon nu moet leven….appeltje voor de dorst?…dan ben je een welvarende oudere en word je aan alle kanten geplukt….en daar heb je dan al die jaren hard voor gewerkt…..idd goed dat zij dat niet meer beseft….voor jezelf weer een ontgoocheling erbij…..succes….

  • Het Nederland waar alles goed geregeld is dat is het Nederland van 20 jaar geleden. De “marktwerking”, waar ik op zich groot voorstander van ben, werkt niet in alle gevallen helaas. We zien het bij de NS en helaas ook in de zorg. De laatste gaat met sprongen achteruit en Nederland komt langzaam maar zeker op achterstand en alles waar we trots op waren vervaagt als een neergaande zon…

 3. Pingback: Tweets die vermelden Mag het een beetje meer zijn? | Menno Drenth's -- Topsy.com

 4. Vreselijk, dat dit gebeurd in ons waterlandje. Ik weet er alles vanaf en kreeg ook met deze zaken te maken. Het vreet aan je, want je hebt wel andere dingen aan je hoofd. De hele sociale insteek is zo vreselijk uitgehold, dat het geld gewoon bij de verkeerde mensen terecht komt en inderdaad de hoge bazen, die hun zakken vullen en niet wakker hiervan liggen. Lieve Menno ik leef met je mee, maar probeer het maar weg te slingeren, want het lost niks, maar dan ook niks op/ Frustratie…en sterkte.
  Lieve groet van Ans

  • De spreekwoordelijke spijker op zijn kop weer! Geldstromen worden zo vaak zo slecht ingezet helaas. Ben eigenlijk wel eens heel benieuwd welk gedeelte van een euro daadwerkelijk over blijft om te gebruiken voor de zorg… Dank je voor je reactie!

 5. Kan me zo voorstellen dat je er wanhopig van wordt… Alsof de ellende nog niet compleet is. Eigenlijk zijn jouw blogs waarin je met zoveel liefde over je moeder vertelt, tegelijkertijd een aanklacht tegen de staat waarin onze gezondheidszorg zich bevindt…

  • 100% waar Yvonne! Het is ook een aanklacht en misschien zit ik er helemaal naast maar er is nog niemand geweest die mij het tegendeel heeft kunnen bewijzen! Dank je voor je reactie!

 6. en bedankt kabinet, voor het uitkleden van sociale zorgstelsel. Lieve M, wat jij zoiu kunnen doen is de kosten gaan uitsplitsen en een voor een gewoon zeggen “dit gebruikt ze niet, of wel” tandpasta voor een tandeloze mevrouw, hoe komen ze d’rop bv. en vraag gerust details over het bloemschikken en zeker of ze daarbij is. was 80 E p/m daar kan je over denken dit zelf te gaan doen, je mag t ook hier brengen (voor gratis) maar dat is misschien te ver weg. Schofterig vind ik het hoe onze bejaarden en zieken worden behandeld.

 7. Alweer *zucht* en mijn vader is nog niet eens in ‘n verzorgingshuis …. Maar thuis wonen met Alzheimer is ook niet alles … En de kosten worden ook daar hoger en hoger … Alweer sterkte Menno …. eens komt ‘t verlossende (en gevreesde) telefoontje …

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.