77 Jaar oud

 

09-08-1935 is ze geboren en vandaag werd ze 77 jaar oud.  In haar geval mag ik zeggen oud omdat ze dat gewoon is. Maken graag de opmerking dat iemand zoveel jaar jong is geworden maar dat gaat alleen maar op als iemand er daadwerkelijk fris bij zit.. dat is in het geval van mijn moeder niet meer zo.

 

Ik had geen zin in weer een triest blog ofzo… daar heb ik er al genoeg van. Nee ik heb zitten denken aan de eerste herinneringen die ik heb aan haar. Het verst wat ik terug kan in mij geheugen is het “lavet” Nou hoor ik de lezers van onder de 40 al denken “lavet???” wtf is een “lavet?”  Nou ik zal het proberen uit te leggen. Ik ben geboren en opgegroeid in een flat, 3 hoog en niet achter 😉 In die flat geen liften en zooi maar best wel veel ruimte. Een mega zolder waar we graag verstoppertje speelden en meerdere kamers beneden.

 

Naast de keuken was er een washok, geen washok zoals nu waar je de wasmachine stalde maar een natte ruimte. In de natte ruimte was er een soort van douche. Er was ook een granieten ja.. hoe noem je dat soort van aanrecht. Een meter of 2 in de breedte en een centimeter of 90 diep. In het midden van dat granieten aanrecht was een gat met een kraan er boven. In dat gat zat de mogelijkheid om “schoepen” in te steken. Deze konden dan door de bak heen draaien door middel van een molen en daarmee was het een soort van wasmachine geworden.

 

Als je de schoepen er uit haalde hield je een “gewone” bak over die je kon afsluiten en waar dus water in kon blijven staan. Mijn eerste herinnering aan haar was in dat lavet.. ik tot aan mijn borst (gok ik) in het water een beetje keutelen alsof het een echte jacuzzi was. Mijn moeder die er bij stond en (hopelijk) genoot van mijn badje. Ik herkende het later zelf toen ik kinderen had hoe leuk het is ze te zien spelen in een bak met water.

 

Tot mijn 9e woonde ik in die flat voordat we naar een doorzonwoning in een nieuwbouw wijk verhuisde alwaar ze zou blijven wonen tot ik haar voor de laatste keer weg bracht naar het verzorgingstehuis.

 

Ik ben met 2 van de 3 kinderen naar het huis geweest vanmiddag en lekker bij haar gezeten. We zaten heerlijk buiten in de zon en voor haar doen was ze af en toe wat helderder dan normaal. Reageerde op je stem en keer der ogen uit naar haar kleinkinderen. Mijn oudste kon niet van haar afblijven en zat continue aan haar te aaien of op haar rug te kriebelen. “ze lijkt op jou Pa” floept hij er nog uit “Oma vind het ook heerlijk als je over haar rug kriebelt”

De kinderen kwamen en gingen met een goed gevoel weg bij Oma.. Een mooi cadeaus van haar op haar eigen verjaardag!

 

Vandaag is ze 77 geworden! Vond het wel eens leuk om wat oude foto’s van haar te plaatsen 🙂 Foto’s van voor mijn tijd!.

 

17 thoughts on “77 Jaar oud

 1. Was jouw moeder verpleegster? Ze ziet er op de foto’s uit als een lief, spontaan, leuk mens.
  Gefeliciteerd met haar verjaardag en wat fijn dat ze af en toe helder was! Een dag met een gouden randje 🙂
  Leuk om de herinneringen te lezen…. Wij mochten gewoon in de wasbak zitten 😛
  xxx

 2. Gefeliciteerd met je mam, en ook wij hadden een lavet mooi zandkleurig hihi prachtige fotos van je moeder

 3. Gefeliciteerd met je moeder, ik lees vaak je blogs
  Zelf werk ik in een verpleeghuis dus je verhalen zijn heel herkenbaar
  en wij hadden vroeger ook een lavet heel herkenbaar

 4. Nogmaals gefeliciteerd. Grappig hoor, mijn stiefmoeder was ook verpleegster tot ze trouwde. Zelfde datum, zelfde leeftijd.

 5. Ik heb je al gefeliciteerd, maar wat een leuke foto’s zeg. Ze ziet er uit als een heel vriendelijke en lieve vrouw, maar dat is ze ongetwijfeld ook, als ik lees hoe liefdevol jij over haar schrijft.

 6. Wat een mooi blog heb je weer geschreven. En dat ter ere van haar verjaardag. Een mooi en waardevol kado voor haar. En voor ons want het doet je weer beseffen hoe gelukkig ik ben met beide ouders nog in leven, thuis op de boerderij, zelfstandig, 86 en 89 jaar oud. En ja ook wij hadden vroeger zo’n lavet, waar we op zaterdag met zes kinderen om de beurt in gingen! Een “douchecel” zoals we die noemde, op stal, bij de koeien.
  Blije herinneringen, door jou blog! Welterusten.
  Anny Huberts

 7. Heel mooi om je herinneringen zo op te halen. En erg leuk al die foto’s in verschillende fases van je moeder!
  Fijn dat jullie er een leuke dag van hebbeb kunnen maken. Groetjes, Kris

 8. Ja dat lavet ken ik, heb er zelf ook vaak genoeg in gezeten….
  Was destijds heel modern, zo’n zandkleurige jakuzzi in de doucheruimte…
  Ben blij voor je dat je een leuke dag met je ma hebt gehad en dat je kinderen mee gaan naar oma ook al is oma niet meer die oma die ze van vroeger kenden.
  Mooie foto’s…ben gek op zwart-wit en alles van vroeger….nostalgie zeg maar.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.