Mijn dingetjes…

 

09-08-1935 is ze geboren en vandaag werd ze 77 jaar oud.  In haar geval mag ik zeggen oud omdat ze dat gewoon is. Maken graag de opmerking dat iemand zoveel jaar jong is geworden maar dat gaat alleen maar op als iemand er daadwerkelijk fris bij zit.. dat is in het geval van mijn moeder niet meer zo.

 

Ik had geen zin in weer een triest blog ofzo… daar heb ik er al genoeg van. Nee ik heb zitten denken aan de eerste herinneringen die ik heb aan haar. Het verst wat ik terug kan in mij geheugen is het “lavet” Nou hoor ik de lezers van onder de 40 al denken “lavet???” wtf is een “lavet?”  Nou ik zal het proberen uit te leggen. Ik ben geboren en opgegroeid in een flat, 3 hoog en niet achter 😉 In die flat geen liften en zooi maar best wel veel ruimte. Een mega zolder waar we graag verstoppertje speelden en meerdere kamers beneden.

 

Naast de keuken was er een washok, geen washok zoals nu waar je de wasmachine stalde maar een natte ruimte. In de natte ruimte was er een soort van douche. Er was ook een granieten ja.. hoe noem je dat soort van aanrecht. Een meter of 2 in de breedte en een centimeter of 90 diep. In het midden van dat granieten aanrecht was een gat met een kraan er boven. In dat gat zat de mogelijkheid om “schoepen” in te steken. Deze konden dan door de bak heen draaien door middel van een molen en daarmee was het een soort van wasmachine geworden.

 

Als je de schoepen er uit haalde hield je een “gewone” bak over die je kon afsluiten en waar dus water in kon blijven staan. Mijn eerste herinnering aan haar was in dat lavet.. ik tot aan mijn borst (gok ik) in het water een beetje keutelen alsof het een echte jacuzzi was. Mijn moeder die er bij stond en (hopelijk) genoot van mijn badje. Ik herkende het later zelf toen ik kinderen had hoe leuk het is ze te zien spelen in een bak met water.

 

Tot mijn 9e woonde ik in die flat voordat we naar een doorzonwoning in een nieuwbouw wijk verhuisde alwaar ze zou blijven wonen tot ik haar voor de laatste keer weg bracht naar het verzorgingstehuis.

 

Ik ben met 2 van de 3 kinderen naar het huis geweest vanmiddag en lekker bij haar gezeten. We zaten heerlijk buiten in de zon en voor haar doen was ze af en toe wat helderder dan normaal. Reageerde op je stem en keer der ogen uit naar haar kleinkinderen. Mijn oudste kon niet van haar afblijven en zat continue aan haar te aaien of op haar rug te kriebelen. “ze lijkt op jou Pa” floept hij er nog uit “Oma vind het ook heerlijk als je over haar rug kriebelt”

De kinderen kwamen en gingen met een goed gevoel weg bij Oma.. Een mooi cadeaus van haar op haar eigen verjaardag!

 

Vandaag is ze 77 geworden! Vond het wel eens leuk om wat oude foto’s van haar te plaatsen 🙂 Foto’s van voor mijn tijd!.

 

17 Responses to 77 Jaar oud

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share if you care
Archieven
Baklap2’s tweets


Copyright © 2012. All Rights Reserved.