De waarde van een leven?

 

Gisteren las ik met verbazing een stukje op nu.nl (link naar originele artikel) waarin het college voor zorgverzekeringen (CVZ) een statement maakte met betrekking op dure medicijnen. In dat artikel verwijzen ze naar een aantal specifieke gevallen waar, volgens hun, de vergoedingen de spuigaten uitloopt.

 

De ziekte van Pompe is een zeldzame spierziekte waarvan de symptomen steeds erger worden. De meeste patiënten met de ziekte moeten veertig jaar lang behandeld worden voor een levensverlenging van twee jaar.Dat vindt het CVZ niet acceptabel. De therapie van iets meer dan honderd patiënten kostte de Nederlandse belastingbetalers in 2010 44 miljoen euro.

 

Kopt nu.nl als citaat van het CVZ net als:

 

Onacceptabel vindt het college eveneens de enzymtherapie die patiënten met de ziekte van Fabry krijgen. Dat is een progessieve ziekte die op latere leeftijd onder meer tot nierinsufficiënte en herseninfarcten kan leiden.
Hoewel het medicijn goed werkt, lopen de kosten voor de vijftig tot zeventig patiënten op tot ongeveer elf miljoen euro per jaar.

 

Wat ze hier dus mee doen is een waarde verbinden aan iemands leven. Als je gaat rekenen dan vinden ze dus dat een leven niet de waarde heeft van de vergoeding die ze moeten geven. Zo kost iemand met de ziekte van Pompe zomaar € 400.000 euro (44 miljoen gedeeld door 110 wat iets meer dan 100 is). En kost iemand met de ziekte van Fabry een kleine € 160.000.

 

Het CVZ praat voor mij en vind dat ik dat “onacceptabel” vind want immers ik ben een Nederlandse belastingbetaler. Ik heb daar wel een beetje moeite mee want ik verbind namelijk geen waarde aan het leven of welzijn van iemand anders. Het CVZ vind dat schijnbaar en ik vermoed dat de boekhouders aan het einde van het jaar een minder grote winst zien in verband met die vervelende mensen die een vervelende schaarse ziekte hebben. Dat is natuurlijk onacceptabel.. toch? Laat ze lekker sterven of zelf voor het geld zorgen. Het is niet onze schuld.. hadden ze maar niet ziek moeten worden!

 

toch?

 

Wat het CVZ vergeet is dat die luizige 55 miljoen per jaar (want daar hebben we het over) met het leed wat er bij die mensen leeft. Ze zijn (dodelijk) ziek en hebben dan ook nog eens de pech een zeldzame ziekte te hebben. Is dat dan hun schuld? CVZ zegt van wel en laat ze min of meer de klere krijgen. En laat ze nou niet beginnen over dat gelul van onbetaalbare zorg want de kosten zitten volgens mij in hele andere dingen. Preventie, mensen aanspreken op excessief doktersbezoek terwijl er niets aan de hand is en het misbruik van medicijnen. Duurdere merken voorschrijven omdat de premie hoger is en de desbetreffende voorschrijver weer een leuke studie reis naar een ver land krijgt.

 

Een wat kleiner en eenvoudiger onderkomen helpt ook. Heb het al zo vaak gezegd maar waarom moet een pand in marmer worden uitgevoerd? Waarom moet dat gebouwd worden door een Architect van wereldformaat? Waarom niet gewoon een functioneel pand? Daar gaat ook veel geld in zitten en naar ik vermoed meer dan dan luizige 55 miljoen.

 

Ik vond en vind het een grote schande dat een partij als het CVZ zich zo uitlaat over het leed van een ander en de prijs van een leven zo durft te benoemen. Het zegt meer over het CVZ dan over de belastingbetaler.

 

Nog eenmaal ter verduidelijking “vrienden” van het CVZ..

 

U spreekt NIET voor mij!

 

Hoogachtend, een niet zieke belastingbetaler!

 

UPDATE:

 

Lees ook dit even, was bij Kassa van de Vara en vooral de opmerking van de PVDA ‘er in het lijstje!

 

PvdA-politicus Eeke van der Veen kan zich vinden in het conceptadvies van de CVZ. Hij stelt dat sommige medicijnen de kans vergroten om 2 jaar langer te leven, maar wel 15 miljoen euro per jaar kosten. Dan zijn kosten en opbrengst niet met elkaar in evenwicht, aldus Van der Veen.

 

KLIK

 

En als laatste een prachtige blik op de toekomst van Koefnoen (Met dank aan Thea!)

 

13 thoughts on “De waarde van een leven?

 1. Toen ik dit gisteren hoorde op het nieuws was mijn reactie: ‘het zal je kind maar wezen die een van deze ziektes heeft’ ……

 2. Ik viel gisteravond bijna van mijn stoel, toen ik deze onzin hoorde. Er hoort inderdaad geen prijskaartje aan gezondheid te hangen. Gelukkig kunnen we in september onze stem uitbrengen. Misschien krijgen we dan een andere minister van Volksgezondheid. Kan die deze onzin nog tegenhouden (hoop ik).

   • Maar Menno, ik ben geen gematigde socialist meer. Ik heb die reactie van de PVDA ook gelezen. Mijn stem ging al naar een andere partij maar nu helemaal. Al ben ik het niet in alles met die partij eens. T’is en blijft toch maar een “tomaat”.

 3. Volkomen met je eens Menno; het is toch van den zotte! En waar eindigt dit? Als eenmaal een prijskaartje aan een ziekte gaat hangen worden daar ook consequenties aan verbonden, een precedent wordt geschapen, want dit heeft gevolgen voor ons allemaal! Misschien is straks diabetes wel een ziekte waarvoor je je insuline zelf maar moet bekostigen of zalfjes voor mensen met psoriasis of… en vul maar in!
  Ik hoop heel erg dat dit lelijke voorstel het niet haalt…. bah!

 4. Ik ben het hier ook mee eens! Zelf werk ik in de zorg en ervaar dagelijks de gevolgen van al die bezuinigingen. Dagelijks heb ik boze mensen aan de lijn die gefrustreerd zijn over die lange wachtijsten in de zorg. Mensen gaan van nood naar prive klinieken die uiteindelijk de verzekering nog meer kost. Zelf vind ik dat ook heel erg maar door al die maatregelen van hogerhand kan ik in mijn funktie ook vaak geen kant op en moet de mensen (hoe erg ik het ook vind) vaak afschepen en schipperen met de minimale speling die er nog is. Geloof me het liefst helpen we iedereen zo snel mogelijk! Er zijn zelfs huisartsen die bepaalde medicijnen niet meer willen voorschrijven omdat het teveel van hun budget eist! Dit is toch van de zotte! Ik zie alles met lede ogen aan. Er zal echt iets moeten veranderen in dit regeringsbeleid voordat het in dit land echt uit de hand loopt (voor zover dat al niet aan de gang is…)!!! Dit kan echt niet langer!!!

 5. Net als in de USA, waar de familie meedoet aan een spelshow om veel geld te verdienen, niet voor een vakantie of auto, maar om de ziekenhuisrekeningen van opa te betalen… (gezien toen ik vorig jaar daar op vakantie was)

 6. Boycotten die CVZ!
  Makkelijk om te oordelen over iets wat ze zelf niet hebben (anders was het onderwerp niet eens aan de orde) en eigenlijk moet het strafbaar gesteld worden.
  Met een dergelijke beslissing spreken ze het DOODVONNIS uit over de mensen die dit aangaat.
  Jij schrijft bijna toewensen….ik zeg keihard ZE KUNNEN VAN MIJ DE PEST KRIJGEN!!! En wel de ergste vorm die er is!
  Het zal je familielid, je kind, je pa, je ma maar zijn.
  Juist daarvoor ben je verzekerd, omdat het niet zelf te betalen is als je het nodig hebt.
  CONCLUSIE
  als je jaren braaf betaald hebt en de zorgverzekering aanspreekt omdat je ze nodig hebt mag je letterlijk doodvallen!
  Staat in de kleine lettertjes welke ziekte je wel en niet mag hebben?

 7. Pingback: De waarde van een leven? | Menno Drenth’s | Baklap's Blog

 8. Wow! Dat had ik nog niet meegekregen, maar daar word je toch even stil van. Artsen leggen dus een eed af en die ‘moeten’ zieke mensen helpen, maar zorgverzekeringen mogen weer eens doen waar ze zin in hebben. Ik heb er geen woorden voor.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.