Koude oorlog

Een term van lang geleden. Voor de huidige “jeugd” (opa verteld) misschien wat minder bekend. De koude oorlog was een “oorlog” tussen de grootmachten van die tijd Rusland en Amerika. Ze waren niet in oorlog als in vechtende soldaten maar ze waren in oorlog op politiek en macht gebied. Als de een een nieuw wapen ontwikkelde moest de ander dat ook. Had de een 800 kernwapens dan wilde de ander er 900. Enfin koude oorlog en ja ik ben zo oud dat ik dat nog weet.

Koude oorlogen zijn er nog immer, op een minder grote schaal maar niet minder lastig. Op de werkvloer bijvoorbeeld.. De situatie zal niet geheel onbekend voorkomen voor enkelen. Een aantal mensen op een afdeling die niet zo goed met elkaar kunnen. Stuk voor stuk specialisten op hun eigen gebied met veel kennis van zaken. Het mooie is ze hebben ook kennis van zaken van de andere kant, de koude kant zeg maar, maar door de onmin tussen de kampen weigeren de mensen met elkaar te werken.

Landje verdedigen en ingraven. Stellingen opwerpen en kijken hoe je de ander er slecht uit kunt laten zien. Waar je normaal iemand aanspreekt op een fout of een niet zon goed idee is nu de eerste stap een mail naar de leidinggevende. Het is de munitie van dit soort situaties. Met heel heel heeeeeel veel mail verkeer worden de oorlogen uitgevochten met als resultaat een nagenoeg onwerkbare situatie. De een verdomd het nog wat te doen voor de ander en vice versa.

Wat ze uiteindelijk bewerkstelligen is een situatie waar de “klant” de dupe van is. Samen zouden ze zo veel kunnen doen maar apart steken ze te veel energie in het onderuit halen van de ander. Uiteindelijk is er nooit een winnaar in dit soort koude oorlogen. De geschiedenis heeft dat inmiddels uitvoerig bewezen.

Waarom er dan toch mee doorgaan? Is het een kwestie van gelijk willen hebben koste wat kost? Of is het haantjes gedrag? (of kippetjes in het geval van vrouwen die vechten). Doodmoe wordt ik er van de hele dag. Zeker als je afhankelijk bent van beide kampen en als “neutraal” type er tussen hangt. Op eieren lopen de gehele dag is zeer vermoeiend en levert uiteindelijk ook niets op. Iets toegeven over de ander wordt gelijk geïnterpreteerd als “zie je wel IK heb gelijk” wat zeer zeker niet het geval is.

Nee dat koude oorlog gedoe werkt niet en levert alleen maar spanningen op die niemand als prettig ervaart. Ik heb al gekscherend gezegd “ga naar buiten, sla elkaar het licht uit de ogen.. huil, scheld, lach en maak goed” niet dat ik geweld propageer maar jemig… zo werkt het ook niet. In mijn ervaring weet ik dat het voeren van koude oorlogen vaak gebaseerd is op verkeerde informatie een aannames meestal gevoed door derden die er belang bij hebben dat de een de ander in de weg blijft zitten. Als ze het echt zouden uitpraten en hun best zouden doen denk ik dat ze beide zullen ontdekken dat al dat gedoe nergens over ging.

Koude oorlogen, ze werken niet.. niet tussen grootmachten, niet tussen collega’s, niet tussen geliefden .. ze werken gewoon niet.

 

4 thoughts on “Koude oorlog

  1. Ik begrijp je helemaal! Het leven is ook veel te kort voor al die futiliteiten, elkaars kwaliteiten zien en benoemen, daar kom je veel verder mee. Ik houd dat gewoon vol.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.