Vallende banken, hel en verdoemenis.. toch?

Ja hoe kun je er omheen he de laatste jaren. Banken die niet in staat zijn zichzelf in de lucht te houden. Alle miljarden winst zijn gedurende de vette jaren “geïnvesteerd” in dubieuze projecten en in de diepe zakken van bestuurders en nu hebben ze die miljarden weer nodig. Het gebeurt natuurlijk niet alleen in Nederland neee zo uniek zijn we nou ook weer niet. Uiteraard is zo’n beetje ons hele bankwezen inmiddels eigendom van jan lul en ik ergo “de staat” maar het gebeurt op grote schaal binnen Europa.

Laatste situatie was Cyprus, daar ging het helemaal mis. Geloof dat de bankensector op Cyprus 10 keer groter was dan het zou behoren te zijn gezien de inwoners en nationale inkomen. Het bleek dat de banken goed waren in het bewaren van geld van de Russen. Dat stond daar maar een beetje te staan en werd elke maand weer een procentje of 10 meer waard. Mooie deal voor de Russen natuurlijk en niet geheel onbegrijpelijk dat die economie wel groeit.

Maar het ging mis en nee ik heb geen idee waarom. Ik ben geen econoom of financieel specialist, ik ben gewoon een simpele ondernemer die krampachtig stand probeert te houden in deze barre economische tijden. Het ging mis dus, de banken zouden vallen en Cyprus zou failliet gaan en dat KON niet ABSOLUUT NIET. Als je dan vroeg “waarom niet” kreeg je eigenlijk geen antwoord. Niemand was/is in staat te vertellen wat er gebeurt als een Euro land failliet gaat en dus duiken we er met zijn allen op. Duitsland voorop met het grootste woord e stiekem mogen ze dat ook daar ook hun economie het eigenlijk best goed doet. Redden met die hap, miljarden zoeken en steunfondsen opzetten.. Het klinkt allemaal heel goed en best geruststellend.

Geruststellend? Ja Geruststellend.. want wie weet zijn wij ook aan de beurt in de nabije toekomst. Nee hoor ik je denken wij niet.. wij superieure Nederlanders met de VOC mentaliteit.. wij niet.. Nou het feit blijft dat wij voor bijna 100% genationaliseerde banken hebben (als in van jan lul en mij en de staat) en dat is nou niet echt een goed teken.

Enfin terug naar Cyprus, het zoveelste land dat door er een enorme puinhoop van te maken mag rekenen op steun van het collectief. In mijn achterhoofd blijft toch dat andere scenario knagen… het “wat als” scenario. Want tot nu toe kan niemand voorspellen wat er gebeurt als we een land failliet laten gaan. De verhalen strekken zich van Hel en verdoemenis tot ach het zal wel meevallen… Zolang we het nooit doen zullen we het nooit weten? Misschien is dit wel het moment? Misschien moeten we gewoon eens een land failliet laten gaan en zien wat er gebeurt? We bouwen nu verder op instabiele fundamenten en hopen dat het bouwwerk sterk genoeg is. Misschien is een reset wel goed?

Echt veel slechter dan het nu gaat kan het toch niet lijkt wel. De economieën in Europa geven nou niet heel veel vertrouwen in de toekomst en de consumenten (jan lul en ik) hebben dat ook niet echt. Al die miljarden die in steunfondsen verdwijnen zonder echt een duidelijk beeld van of daar ooit nog wat van terug komt…

Maar van alles wat me het meeste stoort is dat ooit was er heel veel geld. Miljarden en miljarden… dat geld is nu allemaal weg? Maar waarheen dan? Wie heeft dat? Wie kan mij uitleggen hoe je zoveel geld kunt “verdampen” als een pot bier op een gezellige avond met je maten. Ik heb werkelijk geen idee behalve de theorie dat het nooit geld is geweest. Het was altijd geld op papier, aandelen, opties, obligaties en god weet wat voor dubieuze leningen. En op basis van die dubieuze leningen werden flinke provisies uitgekeerd etc blah blah dat verhaal kent u inmiddels wel.

Cyprus gered, ten koste van de spaarders met meer dan 100.000 euro. Boze Russen die “nooit meer terugkomen” en ongeruste Europeanen die zich afvragen of Cyprus de laatste was of dat het volgende land al weer in de wacht staat.

Stiekem zeg ik.. probeer het eens Europa.. laat maar eens een land failliet gaan.. een kleintje zodat het niet zo opvalt. Kunnen we zien wat er gebeurt en we dragen samen toch wel de consequenties. Jan lul en ik zijn sowieso altijd de pineut, dan maar een keer goed de pineut.

One thought on “Vallende banken, hel en verdoemenis.. toch?

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.