Mijn dingetjes…

In mijn blog van gisteren veel zorg voor de conditie van mijn moeder. Ik had geen idee wat de nacht ons zou brengen. Met de telefoon dicht bij slapen geeft toch een onrustige nacht. Gelukkig ging de telefoon niet vannacht!

Vanmorgen even gebeld met het huis en het leek iets beter te gaan met haar. In tegenstelling tot gisteren wilde ze vanmorgen wel wat eten en drinken en dat op zich is al een verbetering. Wel deed zich een nieuwe complicatie voor, een futiele complicatie die mij voor het eerst sinds lange tijd voor een ernstig dilemma zette.

Bij het controleren vanmorgen bleek dat ze ernstig pijn had in haar been, ze gaf heel duidelijk aan dat het aanraken of bewegen pijn deed. Het aangeven is niet meer zo gewoon bij haar dus als ze dat doet is het echt pijnlijk. Ze hebben in overleg met mij de dokter later komen die zou gaan kijken naar wat er aan de hand is. Inmiddels loopt ook mijn dag door en ik was al weer aan het werk geslagen. Per slot voor rekening heeft stil zitten ook geen enkele positieve invloed op de hele situatie. Na mijn besprekingen zag ik een gemiste oproep en een voice mail.

Toch wel wat angstig luister ik de voicemail af waar een aardige stem mij vraagt terug te bellen in verband met de toestand van mijn moeder… hmmmm knaagt het in mijn hoofd..

Ik spreek de arts en ze verteld mij haar bevindingen. “De pijn zit in haar heup gebied en is ernstig genoeg om wat mee te doen” verteld ze me “ik mag er niet aan komen en bewegen is heel erg pijnlijk aan de grimassen van je moeder te zien”

Ik krijg een uitleg over wat zei denkt dat er aan de hand is en ik hoor het geduldig aan. Nooit aan gedacht dat ze inmiddels al weer een jaar alleen maar zit en ligt en dat door het alleen maar zitten en liggen je botten stukje bij beetje zwakker worden. De opmerking dat er wat gebroken kan zijn doet me dan ook wel schrikken. Nooit aan gedacht.. zwakke botten breken wellicht al bij het verleggen van een persoon.

“Wat gaan we er mee doen” vraagt ze verder. Toch wel overdondert door wat ik hoor probeer ik een antwoord te formuleren maar kan het niet. Het beste wat ik kan vragen is “wat zijn de alternatieven?’

Ze vervolgt haar verhaal en verteld me dat er een paar opties zijn te weten, niets aan doen.. pijn bestrijding en afwachten. Hmm wederom.. dat klinkt toch niet heel fijn in mijn oren. Optie 2 is een foto te laten maken van haar heup en omgeving. Het grote nadeel daar van is dat we aan de sleep moeten met haar. Weghalen uit de vertrouwde omgeving en meenemen naar een vreemde. Ooit blogde ik over een duimtop (KLIK voor blog) en over de stress die dat met zich mee nam. Dat was in 2010.. en toen was ze nog redelijk “goed”. En optie 3 volgt eigenlijk alleen als we optie 2 gaan doen…

Wat moet je dan.. laat je haar voor wat ze is? Maar ze heeft pijn dus dat kan helemaal niet. Elk vezeltje in je lijf en elke werkende hersencel wil gewoon dat het goed gaat met je moeder en dan is laten gaan eigenlijk helemaal geen optie. Maar ja de stress van het naar het ziekenhuis gaan is ook niets. En dan .. dan weet je dat ze iets heeft, stel ze moet een andere heup? Dat kan helemaal niet meer. Verdoving is geen optie en opereren al helemaal niet meer… wat moet je dan…

Duivelse keuzes die je dan moet maken voor iemand anders, ik voel de pijn niet.. ik weet niet hoe zat ze het is en ik heb al helemaal geen idee wat ze zelf wil. Ooit waarschuwde iemand me dat deze dagen zouden komen. Dagen dat je beslissingen moet nemen voor een ander welke je eigenlijk niet wil en kan nemen en toen dacht ik daar nog niet zo zwaar over. Inmiddels weet ik wel beter.

Voorlopig maar morfine wetende dat dit een opstap is naar het einde maar wat moet je dan.. ik weet het niet en als we met weinig morfine beginnen (pleisters) kan het allemaal wel meevallen en ik weet dat ze het weekend in ieder geval geen pijn heeft. Maandag kijken we dan wel weer verder en ik heb mijzelf 2 dagen extra “gekocht” om de beslissing te nemen die ik eigenlijk al heb genomen…

ps, dank voor alle reacties.. dat is zo gaaf en het helpt!

 

17 Responses to Update: Ziek #alzheimer

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share if you care
Archieven
Baklap2’s tweets


Copyright © 2012. All Rights Reserved.