Sja, 2014

Wat een maf jaar was dit. Er zijn niet veel jaren geweest die zo hectisch en intens waren als dit jaar. Veel beslissingen genomen, routines aangepast en waar nodig hulp gezocht, gekregen en gegeven.

Het jaar eindigde triest en met een opluchting. Het overlijden van mijn moeder, waar ik bijna 10 jaar intensief voor heb gezorgd, markeerde een einde aan een tijdperk. Opgelucht kan ik zijn dat er rust is, bij haar maar ook bij mij.

Opgelucht dat de uitvaart goed bezocht was. Een lege zaal omdat ze iedereen heeft overleefd was een doem scenario in mijn hoofd. Het was zo mooi om te zien dat er een aantal mensen was. Onverwacht en zo verschrikkelijk gewaardeerd. Kwamen ze niet speciaal voor mijn moeder dan wel voor 1 van ons.

Een stukje vertellen in publiek gaat me niet moeilijk af maar die kleine 10 minuten bij de uitvaart waren de langste ooit en toch heb ik maar een heel klein tipje van de sluier kunnen oplichten wat betreft het leven van mijn moeder.

Op de achtergrond liepen foto’s van haar in een halfuur durende carrousel. Terwijl ik mijn afscheid nam zag ik dat op elke foto ze een dikke vette lach had. Een mooi moment daar zo naast de kist. Een moment van herinneringen aan iemand die zelden chagrijnig of humeurig was.

Nu is er rust, tijd voor andere dingen. Tijd voor een nieuw jaar. Ik ga er blind in en neem me niets voor behalve dat ik nog iets meer in de geest van haar ga proberen te leven… Lachen en vrolijk..

Dank jullie allemaal voor het meelezen, meeleven en reageren hier. Jullie gaven mij en mijn moeder een gezicht. De verschrikkelijke ziekte van Alzheimer een plaats. Die strijd is niet over… Helaas..

Ik wens jullie allemaal een mooie jaarwisseling en alle goeds en geluk die jullie kunnen hebben in het komende jaar en de jaren die komen.

Menno

8 thoughts on “Sja, 2014

 1. Lieve Menno, ik heb met je meegeleefd in je heftige blogs over je lieve moeder en het Alzheimer-monster dat haar stukje bij beetje wegnam. Ik ben zo blij dat jullie rust hebben nu, zij, jij en je familie. Ik wens jullie een mooie jaarwisseling en voor 2015 een jaar vol liefde, geluk en vooral een goede gezondheid. Veel liefs van mij!

 2. Dag Menno,
  Het was voor jou/jullie een bijzonder jaar. Ook wij hebben vaak je blogs gelezen en zitten er wat schoonmoeder betreft nog wel even midden in.
  Maak er een mooi nieuw jaar van! Met je voornemen hoe je dat wilt doen, denk ik zomaar dat dat wel goed gaat komen 🙂

 3. Lieve Menno, ik wens jou ook een fijn en goed 2015 met veel lachen en glimlachen.
  ik heb altijd erg mee geleefd met jou en je blogs mening keer liepen de tranen over mijn wangen.
  Nu is er voor jou en ook voor je moeder de rust gekomen, voor jou zal het zoeken zijn naar een andere invulling maar ook dat vind weer de weg.
  Heel veel sterkte.

  liefs Gertiena,

 4. wil wat schrijven maar mis de woorden dus……dan maar even zo.
  Sterkte Menno en voor 2015 een goed jaar in alle opzichten.

 5. Menno, ik wens jou en je naasten een fijne jaarwisseling en een goed, gezond en liefdevol 2015. Koester alle mooie herinneringen aan je moeder en put er kracht uit, het zal je helpen, zeker als het af en toe tegenzit.

  Groeten, Martin

 6. Lieve Menno
  Ook van mij de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar wat komen gaat.
  De herinneringen zullen altijd blijven, en steeds waardevoller worden.
  Heel veel liefde, geluk en gezondheid is een eens voor iedereen,
  maar ik wens er jou en de jouwen ook een nieuw begin.
  Lach, leef en geniet
  groetjes Els XXXX

 7. Hoi Menno,

  Al langere tijd volg ik de verhalen over je moeder en haar ziekte. Vooral omdat mijn moeder ook Alzheimer heeft. Ik wil je bedanken voor alle mooie en oh zo ware bespiegelingen en oprechte woorden. Ik wens je toe dat je de vele herinneringen aan je moeder wie en hoe ze was zult koesteren met een hele grote glimlach….een goedc2015 gewenst! Groet, Annemiek

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.