“Pis maar lekker in je broek!”

Ik maak me wat minder druk tegenwoordig. Ik alleen kan de zwaarte van de wereld niet op mijn schouders nemen en probeer dat dan ook niet te doen. Het gevaar is dat je onverschillig gaat worden en een “het zal mijn tijd wel duren” attitude krijgt. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn. Maar ja alles op je nek nemen…

Niet alles op de nek dus, futiliteiten lekker laten zitten en focus op wat belangrijk is voor jezelf. In mijn geval is dat gerelateerd aan mijn dagelijkse leven in dit best wel mooie land. Dit best wel mooie land heeft natuurlijk een bestuur in de vorm van zetels in Den Haag die wij, met zijn allen, op die plek hebben neergezet. Ik heb een zeer groot vertrouwen in het model van democratie en zal ten alle tijden voorvechter zijn en blijven van een dergelijke manier van bestuur.

Maar dan de praktijk… Het bestuur, hierna te noemen “Den Haag” wisselt elke 4 jaar (als ze geluk hebben). Elke 4 jaar komen er nieuwe besturen die het “helemaal anders gaan doen” Prima dat is een nobel streven want een leven zonder gezond wantrouwen over beslissingen die voor je genomen worden of zijn is een leven dat ik niet leef. Helemaal anders dus…

Het vorige kabinet was van mening dat de langdurige ouderenzorg sterker in zijn schoenen moest staan. Dankzij de uitverkoop van publieke diensten (privatisering) hebben we eigenlijk niet meer zoveel te zeggen over dingen als zorg. Ja natuurlijk wettelijk gezien wel maar in de dagelijkse uitvoering varen we bijna blind op de juiste keuzes en moreel goed bedachte structuren van “commerciële” partijen. Neem het openbaar vervoer of de nuts bedrijven en uiteraard.. de zorg.

Zelfstandige instellingen met als oogmerk “winst” om zo de kosten in de zorg te gaan beperken. Door middel van het “concurrentie” model zou er door meer aanbieders betere prijzen worden bedongen. Weg met de draak die overheid heet. In basis klopt dit wel natuurlijk. Als je moet concurreren met andere is het logisch dat je een onderscheidend vermogen laat zien. Je blinkt uit in specialisme, zorg of .. prijs.

Om te kunnen uitblinken in prijs moet je dus efficiënt te werk gaan. Bureaucratie verminderen, heldere bestuursstructuren  en een dosis motivatie. Maar buiten dat moet je slim inkopen, slim mensen werven en niet in de laatste plaats slim lobbyen in Den Haag. Ook allemaal nog niets mis mee. Maar dan krijg je al snel mensen die commercieel gezien best goed zijn. Ze weten hoe ze dit soort zaken moeten inrichten. Niet te veel overhead, goede reclame en een goede naam opbouwen. Ik denk ook wel dat ze er zijn maar ik heb ze nog niet gevonden.

Maar al te vaak lijkt het toch weer te verzanden in de aloude “pis wedstrijden” “Mijn pand is met marmer mooier dan die van jou… ”  ” ja maar ik heb een hoger gebouw en een eigen kantoor dat gevormd is als een brug van een schip en volledig ingericht door een interieur verzorger (of was het inrichter?) uit Naarden”

Mooie panden, veel administratief personeel en vele bestuurders op vele lagen in de organisatie. Dat kost natuurlijk geld want die mensen werken niet voor niets. Als je een beetje kerel/vrouw bent dan vraag je aan de top toch minimaal de Balkenende norm plus een aantal aanzienlijke voordelen in bonussen, lease auto’s huisvesting of andere leuke dingen van het leven. Kost wat maar dan heb je ook wat.. Dan heb je iemand die het goed overziet en dat overdraagt aan de lagen er onder die vervolgens hetzelfde gaan doen tot het uiteindelijk als een bericht, memo of interne opdracht uitkomt bij hen die aan de bedden staan.

Enfin, het privatiseren van de zorg dus.. goed idee slechte uitwerking.. vind ik… Zeg Drenth kom je nog tot een punt of blijf je wollig kwekken.. Ja ik kom tot een punt.. read on!

Dan vandaag op NU.NL een bericht. De kop spreekt voor zich “Recht op schone luier in zorginstelling elders geregeld”  (klik voor link: KLIK) waarin blijkbaar aangegeven wordt dat het “recht” op een schone luier na een ongeluk niet wettelijk geregeld hoeft te zijn. De regeling, inclusief een aantal anderen, was het resultaat van het gedoogkabinet Rutte 1 en dan in het bijzonder de PVV. Deze partij heeft dit voorgesteld en min of meer afgedwongen. Dat gaat nu dus allemaal weer veranderen.

Wat blijkt er moet een nieuwe wet komen. Al die losse dingen in bijwetjes en subwetjes en boeiewetjes moeten worden geconsolideerd worden naar een nieuwe wet. Helemaal geen gek idee want al die losse wetten .. pffff Nou lijkt het er op dat dit stukje het niet gaat halen in deze nieuwe wet. Althans het LIJKT er op. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat dit niet gedaan gaat worden.

Met het ontbreken van juridische gronden voor het uitvoeren van werkzaamheden in de zorg wat betreft het “helpen” of “ondersteunen” van hulpbehoevende ouderen is het dus mogelijk dat een werkgever, ja diezelfde man/vrouw die voor best veel geld heel veel dingen aan het regelen is met zijn eerste bestuurslaag, zou kunnen vinden dat er zeg … 2.45 minuut aan een “klant” (klinkt beter als incontinente demente bejaarde) besteedt mag worden. Uitgaande van dit, overigens puur speculatief en uit de lucht gegrepen, gegeven zou je dus een dag indeling kunnen maken voor je werknemers, noem het een “dag rooster” wat ook wederom veel beter klinkt dan een “opdracht”.

In een werkzame dag zouden een uur of 7.2 moeten zitten. Dan zou je dus gedurende de dag met wat aftrek van koffie en een peuk, een flink aantal mensen moeten kunnen helpen als persoon. Daar richt je als bestuurder dan je huis op in en vervolgens stamp je de kamers vol met “klanten” (klinkt wederom beter als “kwijlende bijna lijken”) Al die klanten moeten gedurende 24 uur, want we hebben het over de langdurige intensieve zorg, geholpen worden. Ja daar past een ongelukje niet helemaal in. Een volgeplaste luier dat kost wel een minuut of 5, afhankelijk van de staat waarin de “Klant” zich bevind.

Hier ontstaat dan al de eerste stremming. Wat mogen we doen van de baas en wat kunnen we doen.. en dan weet ik dat de uitvoerenden liever uitgaan van “wat KUNNEN we doen” en dat is in 95% van de gevallen aanzienlijk meer dan de baas van ze verwacht maar dat is een ander verhaal. Zonder een goede embedding van de zorg in de wet kan een dergelijke situatie ontstaan. Zeg niet dat het gebeurt maar er is geen garantie dat het NIET gebeurt. En als het dan gebeurt heb je als werknemer of relatie, familielied of anders betrokkenen bij een langdurige verzorgde geen enkele mogelijkheid om dat aan te kaarten. Je kunt iemand er niet meer op aanspreken.

Zouden ze dan zo dom zijn in Den Haag? Ja en nee, het is van essentieel belang dat we de zorg kosten onder controle krijgen. Het is van belang dat we socialer worden en langer en beter voor onze ouders gaan zorgen. het is echter niet ok dat als we dat dan niet meer kunnen er niet van uit kunnen gaan dat de zorg waar we ze aan toevertrouwen niet goed is.

Hoe leg je dat uit? We hebben het over mensen die er nu zitten.. Mensen die vanuit de crisis jaren keihard gewerkt hebben om een land te creëren dat welvaart en voorspoed kent. Hoe leg je uit dat we met gemak 22 Miljard in een bank steken omdat we vermoeden dat als de bank failliet gaat dat doomsday, het einde der wereld en de apocalyps nabij is. We weten het niet maar vermoeden het.. Op basis van vermoeden stoppen we 22 Miljard in een bank, let wel een COMMERCIEEL geleide organisatie waar een topbestuurder met 18 miljoen aan bonus naar huis ging! 22 Miljard.. om vervolgens te horen dat we met een beetje geluk “15 Miljard” terug krijgen.. en erger nog HET WAS VOORZIEN!!! Ze hadden al een voorziening getroffen in de staatsboekhouding waarin ze een forse afschrijving op deze bank hadden gedaan. Toch een beetje anders dan de mooie verhalen over “De bank is nu van de Nederlanders en ALLE winst komt ons toe”

Maar goed terug naar de kern, hoe leg je dat uit? Hoe leg je uit dat alle vette jaren vanaf midden 80 allemaal zijn opgegaan aan idiote projecten in binnen en buitenland. Hoe leg je uit dat een Poolse werknemer in Nederland dezelfde toeslagen krijgt als een Nederlander. Hoe leg je uit dat mensen die ooit in Nederland woonden kinderbijslag krijgen terwijl ze in het buitenland wonen. Hoe leg je uit dat er miljarden in een speelgoedvliegtuig gaan dat hoogstwaarschijnlijk nooit gekocht gaat worden. Hoe leg je uit dat de pensioen fondsen tekort komen en hoe leg je uit dat 700.000 man thuis zitten terwijl er een 300.000 mensen van over de grens hier werken. NOTE: ik bedoel hiermee dat er van die 700.000 mensen best een aantal zouden kunnen werken op de plekken waar ondernemers nu wel uit het buitenland MOETEN halen omdat iedereen hier het verdomt te doen.

Hoe leg je dat nou uit aan iemand die net in zijn of haar luier heeft geplast en geen schone luier krijgt?

Ik kan het niet meer uitleggen.. ik weet het echt niet meer en ondanks dat ik dagelijks denk  “zoek het maar uit” doe ik dat niet .. en weet je waarom? Omdat mensen zoals mijn moeder en al die mensen op die afdeling en al die afdelingen in de huizen in Nederland niet voor zichzelf kunnen spreken. Die verdienen onze stem en verdediging. Ze verdienen het!

Ik poste het filmpje al eerder maar langdurige zorg heeft vele gezichten en dit is een gezicht Den Haag, ik hoop dat jullie eens kijken naar mensen als dit. Misschien weten jullie het wel helemaal niet en denken jullie dat alle bejaarden elke dag een borreltje drinken en een biljartje leggen.. Keutelen over hoe vroeger alles beter was…

Ik hoop dat jullie kijken! En bedenk dan eens dat de vrouw die je ziet straks geen RECHT meer heeft een  schone luier of een washandje over lijf te krijgen. Kijk .. please kijk!

18 thoughts on ““Pis maar lekker in je broek!”

 1. Een schande is het… Ik las het vanmorgen al en erger me elk uur, als het nieuws wordt voorgelezen, er weer over… Laat den Haag in de eigen stront zakken, maar blijf van onze ouderen en hulpbehoevenden af!!!!!!!!!!!

 2. Menno….met tranen in mijn ogen zeg ik respect. Respect voor je woorden, respect voor jou, respect voor je moedertje….
  Zelf in de zorg werkende weet ik hoe groot de crisis is, dan is ‘mijn sector’ nog beter af dan onze ouderen. Knuffel

 3. Ben helemaal aangedaan.Ten hemel schreiend……en schandalig……Ik hoorde het ook op de radio en werd kotsmisselijk.Wie haalt het in zijn hoofd om ouderen 3 dagen in de pisluier te laten liggen die 7 liter kan bevatten. Er moet een wet komen die zoiets onmenselijks verbiedt!!!
  Heel veel sterkte en respect voor jou en je moeder.

 4. Pyamadagen, geen recht op minstens een keer of 6 een schone luier..niet te bevatten. Ik heb het artikel nog niet gelezen, ook niets gehoord op de radio, je mag toch aannemen dat dit iets is voor 1-vandaag?

 5. Ik weet nog dat oma in de week voor haar sterven in diarree was; je kont het ruiken als je de deur van het verzorgingstehuis binnenkwam. Het was verschrikkelijk! En dan nog niet eens omdat ze het vertikten, maar ze konden er niet tegen verschonen… Mijn moeder was kwaad, maar ik wist dat de dames alles voor oma deden wat ze konden doen in de tijd die ze hadden. Ze waren zo lief voor haar… Stel nou dat ze haar niet meer verschoonden omdat ze al aan haar “taks” voor die dag zat.. Daar moet je toch niet aan denken! Het hele huis stonk er naar! Dan krijgen we verschrikkelijke, ongezonde toestanden!
  Ik mag toch hopen dat ze daar in de kamer nog een beetje verstand in hun koppen hebben en dit voorstel naar de prullenbak verwijzen…
  Goed geschreven Menno!! X

 6. Begrijp jou heel goed vriend, die oude generatie is de wortel van ons goede bestaan van nu geweest. Zij hebben de wereld opgebouwd en zijn zuinig geweest maar onze staatsruif wordt leeg gevreten door frauderende buitenlanders, door sjoemelende landen die miljarden van onze zorgcenten willen hebben omdat ze zelf verrekken te gaan werken of belasting te betalen.
  De Nederlandse regering die er nu zit of het zootje wat er zat laat zich in de luren leggen, banken maken en maakten er een potje van en voila iedereen krijgt de rekening van de crisis gepresenteerd!
  En die is nog lang niet ten einde, zolang onze belastingcenten naar het buitenland blijft vloeien zullen we hier tekorten blijven houden en waar kan men die tekorten het beste mee vullen?
  Juist met centen die afgepakt zijn van de zwakkere!

  Jouw ma en vele anderen in een dergelijke positie zijn niet (meer) bij machte om te protesteren tegen een dergelijk beleid. Zoals het nu lijkt zijn zij met niks begonnen en zullen ook weer met niks eindigen, een grote schande, zeker gezien het feit wat wij aan hen te danken hebben.
  Als we niet oppassen wordt straks alles wat geen nut of waarde meer heeft weggegooid en/of opgeruimd, zowel goederen als menselijke wezens.
  Houden of bewaren kost immers geld…

  Ik word er droevig van en ben ervan overtuigd dat als je zelf de zaken niet goed regelt, verzekert en of geld voor spaart ons geen fijne oude dag maar een spuitje wacht gelijk met onze dieren geschiedt.

  Pensioen opbouw klinkt ook erg leuk maar als je een beetje pensioen hebt wordt er weer van gesnoept (door de overheid), vroeger zuinig voor geweest want de premies mochten er best zijn, maar nu vraag ik me af voor WIE ben je zuinig geweest?
  Hadden we beter niet alles op kunnen maken? En dan net als vele anderen ook heerlijk uit die staatsruif vreten omdat we verder toch niks meer hebben?

  Met die Marcos Ruttos en onze belastingcenten die ipv naar de zorg naar Griekenland gaan gaan we langzaam maar zeker kapot, het land van Angela Merkel lonkt meer en meer…
  Hebben wij hier ook nodig, een bikkelharde die weet wat ie wil maar vooral goed is voor eigen land en vooral zuinig is op zijn/haar ouderen die de geschiedenis vorm hebben gegeven.

 7. Waar de een een hele dag mee doet,
  Is de ander Ongelukkig als hij Moet..
  Want, een ongelukje wordt gestraft,
  Geen schone luier direct, Maf.
  Hoe zou het zijn wanneer Mn. Rutte Presteert,
  Wat ons in’t verleden is geleerd.
  Bij vervuiling hoort schoon,
  Verzorging helpt dit uit de droom.
  Luister wanneer je niet direct verschoont:
  Verzuring billen rood Uitgewoond.
  Dan gaan kosten nog hogerop,
  Verpleging komt plakken pleisters, geen Genot?
  ’n Genot van schone billen,
  Direct verschoning Anders gaan wij Gillen!

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.