Zorgen over de zorg

[Edit: het gaat om verzorgingshuizen ipv verpleeghuizen]

Hoorde vandaag nogmaals de plannen van het huidige kabinet. “Verpleeghuis moet niet gebruikelijk blijven” is het credo. Het moet minder makkelijk zijn om in een verzorgtehuis te komen blijkbaar. Het heeft te maken met de immer toenemende kosten voor de zorg. We gaan graag en veel naar de dok, hebben meer ziektes van deze tijd en we worden ouder.. mooi kut als dat in de weg zit van budgetten.

De ooit geprezen zorgstaat waarin wij leefden is iets dat mijn kinderen alleen nog maar leren in de geschiedenis les op school. De zorg wordt beter als het gaat om kwalitatieve zorg maar vele malen minder als het gaat om ontzorgende zorg. Het is ook lastig met al die etterbakken die blijven leven. Weet je het is ook veel beter als je gewoon je werkbare leven hard werkt, je deel bijdraagt aan het collectief en dan net na je pensioen dood neervalt. Mijn vader had dat concept goed begrepen en deed wat het beste was voor de Nederlandse staat.. ergo doodvallen vlak na zijn pensioen.

Het moet geen gewoonte meer zijn om naar een verzorgingshuis te gaan dus. Familie en thuiszorg moeten meer inspanningen leveren om de mensen thuis te houden zodat ze geen dure plekken in nemen. Nou ik ben een beetje ervaringsdeskundig wat dit betreft. Het is namelijk zo dat het helemaal niet zo simpel is om in een verzorgingshuis te komen. Mijn moeder wilde de balans die mijn vader probeerde te bewaren ernstig te doorbreken. Vermoedelijk heeft ze gedacht, die ouwe ging dood zonder zijn hard verdiende pensioen en zorg te innen, laat ik eens lekker lang ziek worden en dat voor hem doen. Ze heeft alzheimer en dat al heel wat jaren.

Ik ben als mantelzorger heel erg druk geweest met haar. In het begin viel het allemaal wel mee maar toen eten er bij in begon te schieten en ze midden in de nacht de straat op ging in de winter zonder jas dan wordt het wel anders. Als je van 1 keer per dag minimaal 5 keer per dag naar het huis van je moeder moet om iets op te lossen is het anders. En dan nog is het eigenlijk nog niet genoeg om in een tehuis te komen. Natuurlijk is er hulp. In de ochtend douchehulp, in de middag eet wat eten hulp en ‘s avonds help gaan slapen hulp. Maar tussen al die hulp momenten zitten heel veel uren dat iemand alleen is en eigenlijk niet meer alleen kan zijn. Die uren worden geacht opgevangen te worden door mantelzorg en .. ja wie eigenlijk?

Hoe dan ook, als het moeilijker moet worden in een verzorgingshuis te komen dan ben ik erg benieuwd wat de kriterea gaan worden. Is een afgevallen been voldoende of moet je blind, doof en half rottend zijn om opgevangen te worden? JAhaaa het kost geld dat weet ik en daar is te weinig van maar godbetert we hebben het wel over mensen ja… Ik blijf er bij dat er op andere manieren besparingen kunnen worden gevonden.. Weg met al dat management, weg met al die idioten die de managers lopen te managen om de anderer beter te managen.. ga zorgen. Denk dat je 35% van de werkzame mensen in de zorg zo weg kunt halen en gewoon de zorg blijven leveren die er al was.

Het is schreeuwen in de woestijn, dovemansoren.. kansloos… maar toch weiger ik om zo maar toe te geven aan de zucht tot besparingen zonder de kracht, wil en ruggegraat om betere beslissingen te nemen en eens echt goed door de zorg heen te gaan.

4 thoughts on “Zorgen over de zorg

  1. Amen broeder! Ik denk dat het in het algemeen gezegd kan worden dat in alle takken van arbeid er teveel mensen in het hoger segment zitten en te weinig werkers, te weinig handen aan het bed. Veel te veel managers en veel te veel mensen die beslissingen moeten nemen. Veel te veel vergaderingen en veel te weinig besluiten die pro mens zijn. Alles is gericht op pro-geld tegenwoordig en er wordt voor het gemak maar even vergeten dat we het over mensen hebben en niet over producten. Ben benieuwd waar wij ooit nog terechtkomen….

  2. Het is om verdrietig en kwaad van te worden, Ik ken mensen die nu thuis zitten, dag en nacht niet meer onderscheiden en dan aangekleed s’nachts in de kamer zitten. De kinderen kunnen nu eenmaal niet dag en nacht bij deze mensen zijn. Fijn dat deze mensen nog thuis wonen. Pfff.
    Soms ben ik gewoon woedend. Ook ik weet wat het is om voor je moeder te zorgen. Ik was blij dat het verpleeghuis het overnam. Ik kon gewoon niet meer.

Reacties zijn tof.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.